ΑΘΗΝΑ
03:49
|
22.11.2024
Τι να μας πει η Γαλλία, η Ισλανδία, το Βέλγιο με την τετραήμερη εργασία ρε γατάκια; Εμείς εδώ έχουμε Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και Κεραμέως. Σουτ.
Εργασιακή σκλαβιά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τη συνεχή διάλυση της δημόσιας υγείας, τα σκάνδαλα που, όπως φαίνεται, οι υπαίτιοι δεν θα βγουν στη δημοσιότητα (υποκλοπές, έγκλημα στα Τέμπη), την υποβάθμιση των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού και πολλά άλλα, ήρθε και το κερασάκι στην τούρτα. Και σκεφτόμαστε πολλοί: Τι χειρότερο θα μπορούσε να κάνει πλέον αυτή η κυβέρνηση, για να δείξει το ολοφάνερο μίσος της στους Έλληνες; Μπίνγκο! Εξαήμερη εργασία! Γ@μάτο;

Τι κι εάν, σε παγκόσμιο επίπεδο πολλές χώρες σκέφτονται να καταργήσουν την πενθήμερη εργασία, καθιερώνοντας την τετραήμερη. Τι κι εάν, στη Γαλλία υιοθετήθηκε το μέτρο της τετραήμερης εργασίας, το Βέλγιο έχει εγκρίνει τη μειωμένη εβδομάδα από το 2022, ενώ Ισλανδία, Ιαπωνία και Νότια Αφρική πειραματίζονται με την τετραήμερη εβδομάδα. Τι κι εάν, γίναμε παγκοσμίως ρεζίλι, ρεντίκολο, ξεφτίλα (και όλα αυτά τα ωραία) με το άκουσμα, ότι «από την 1η Ιουλίου του 2024 ξεκινάει στην Ελλάδα η εξαήμερη εργασία». Ίδρωσαν τα αυτιά του κ. Μητσοτάκη; Ή του κ. Γεωργιάδη (ο εν λόγω εργασιακός νόμος ψηφίστηκε πέρυσι από τον ίδιο); Ή της κας. Κεραμέως;

Η 6ήμερη εργασία είναι πλέον γεγονός. Ακούτε κυρία Κεραμέως; Όσα fake news κι εάν θέλετε να δικαιολογήσετε για τα ασυμμάζευτα και μετά τον παγκόσμιο διασυρμό της κυβερνήσεώς σας, τονίζοντας ότι: «Δεν υπάρχει εξαήμερη, είναι η δυνατότητα για μια έκτακτη μέρα εργασίας» ψεύδεστε. Και δεν το λέω εγώ φυσικά, αλλά ο εργασιακός νόμος που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2023 υπό τον κ. Γεωργιάδη.

Πάμε να θυμηθούμε το εν λόγω ΦΕΚ, που η κα. Κεραμέως ή δεν μελέτησε καλά, ή μας κοροϊδεύει μέσα στα μούτρα μας και το βαφτίζει με άλλο όνομα:

ΦΕΚ Ν. 5053/2023, με τίτλο: «Για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας»:

Άρθρο 25

Ρυθμίσεις για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας – Προσθήκη άρθρου 182Γ στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου

Στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222), μετά από το άρθρο 182Β, προστίθεται άρθρο 182Γ ως εξής:

«Άρθρο 182Γ

Κατ’ εξαίρεση απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις συνεχούς λειτουργίας που εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας

1. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, δύναται να επιτρέπεται, η απασχόλησή τους κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδας, εφόσον καταχωρίζεται από τον εργοδότη, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

2. Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες. Κατά την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο. Στον εργαζόμενο καταβάλλεται το ημερομίσθιο της έκτης (6ης) ημέρας, προσαυξημένο κατά σαράντα τοις εκατό (40%).

3. Η απασχόληση σύμφωνα με την παρ. 1 τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων, καθώς και της εφαρμογής των κανόνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται τα άρθρα 162 έως 179.

4. Δεν υπάγονται στο παρόν οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

5. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης της πρόσθετης ημέρας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος.».

Άρθρο 26

Ρυθμίσεις για την απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας – Προσθήκη άρθρου 182Β στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου

Στον Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου (π.δ. 80/2022, Α’ 222), μετά από το άρθρο 182Α, προστίθεται άρθρο 182Β ως εξής:

«Άρθρο 182Β

Κατ’ εξαίρεση απασχόληση την έκτη ημέρα σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που δεν είναι εκ φύσεως συνεχούς λειτουργίας και εφαρμόζουν σύστημα πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας

1. Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή εκμεταλλεύσεων, που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, αλλά είναι δυνατόν να λειτουργούν κατά τις ημέρες Δευτέρα έως και Σάββατο, επί είκοσι τέσσερις (24) ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες η επιχείρηση παρουσιάζει απρόβλεπτα ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, επιτρέπεται η απασχόληση των εργαζομένων κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδας. Η ειδική αυτή συνθήκη γνωστοποιείται από τον εργοδότη στην Επιθεώρηση Εργασίας πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο και υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

2. Η απασχόληση κατά την έκτη (6η) ημέρα της εβδομάδας καταχωρίζεται από τον εργοδότη, στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» (Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ) πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

3. Η απασχόληση των εργαζομένων, κατά την πρόσθετη ημέρα, δεν δύναται να υπερβαίνει τις οκτώ (8) ώρες. Κατά την ημέρα αυτή δεν επιτρέπεται η πραγματοποίηση υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης από τον εργαζόμενο. Στον εργαζόμενο καταβάλλεται το ημερομίσθιο της ημέρας αυτής, προσαυξημένο κατά σαράντα τοις εκατό (40%).

4. Δεν υπάγονται στο παρόν οι απασχολούμενοι σε ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις.

5. Η απασχόληση σύμφωνα με τις παρ. 1 έως 3 τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των χρονικών ορίων εργασίας των εργαζομένων, καθώς και της εφαρμογής των κανόνων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση εφαρμόζονται τα άρθρα 162 έως 179 του παρόντος.

6. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης της πρόσθετης ημέρας στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» και δήλωσης στην Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος».

Έτσι λοιπόν, όσοι γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, μάλλον θα πουν ότι: «Μάλλον κα. Κεραμέως κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας».

Παγκοσμίως ρεζίλι

«Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κίνηση θα βοηθήσει στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, θα διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται τις υπερωρίες και θα αντιμετωπίσει ζητήματα φοροδιαφυγής που σχετίζεται με την αδήλωτη εργασία. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων λένε ότι η νέα νομοθεσία της Ελλάδας πιθανότατα δεν θα παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα και, αντίθετα, θα μπορούσε να αποδειχτεί επιζήμια για την υγεία. Σίγουρα φαίνεται σαν ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Γνωρίζουμε ότι οι πολλές ώρες εργασίας είναι επιβλαβείς για την υγεία των εργαζομένων», με αγάπη από την Washington Post.

«Η κίνηση της Ελλάδας έρχεται σε αντίθεση με πολλές έρευνες που δείχνουν, ότι η αύξηση των ωρών εργασίας στην πραγματικότητα βλάπτει την παραγωγικότητα αντί να την ενισχύει. Αντίθετα, η αύξηση των ωρών εργασίας συχνά οδηγεί τους εργαζόμενους να κάνουν περισσότερα λάθη, να είναι πιο αργοί και να υποφέρουν από εξάντληση, άγχος και ασθένειες. Η απόδειξη βρίσκεται στα στοιχεία. Αν η Ελλάδα δει ξαφνικά να αλλάζει η οικονομία της, ίσως ο κόσμος να ρίξει μια δεύτερη ματιά. Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί. Οι λιγότερες ώρες εργασίας είναι καλύτερες για τις επιχειρήσεις, τους ανθρώπους και την οικονομία, αν το κάνετε σωστά», με αγάπη από την Brigid Schulte, διευθύντρια του προγράμματος Better Life Lab στο think tank New America.

«Καθώς ο υπόλοιπος κόσμος στρέφεται προς την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, η Ελλάδα επιλέγει την αντίθετη κίνηση […] Έχει ήδη τον μεγαλύτερο μέσο όρο εβδομάδας εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πηγαίνοντας αντίθετα σε μια ενισχυόμενη τάση στην αγορά […] Τη Δευτέρα, τέθηκε σε ισχύ νομοθεσία που επιτρέπει σε ορισμένες επιχειρήσεις να επιβάλλουν εξαήμερη εβδομάδα εργασίας, μια αλλαγή που αποσκοπεί στο να στηρίξει το γερασμένο εργατικό δυναμικό της χώρας και να αποζημιώσει τους εργαζόμενους που βρίσκονται υπό πίεση, σεβόμενη παράλληλα τα δικαιώματα των εργαζομένων».

«Δεν είναι σαφές αν η επέκταση της εβδομάδας εργασίας θα ενισχύσει την παραγωγικότητα […] Τα στοιχεία της Eurostat, δείχνουν ότι η ελληνική παραγωγικότητα ανά ώρα εργασίας ήταν πέρυσι κατά 30% χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Ενώ η Ελλάδα επιδιώκει να παρατείνει την εβδομάδα εργασίας σε ορισμένες περιπτώσεις, οι υποστηρικτές της τετραήμερης εργασίας τονίζουν ότι το λιγότερο μπορεί μερικές φορές να είναι περισσότερο όταν πρόκειται για την παραγωγικότητα», με αγάπη από τους New York Times.

«Μπορεί οι εταιρείες σε χώρες ανά τον κόσμο να επεξεργάζονται την ιδέα εφαρμογής μικρότερων εβδομάδων εργασίας, στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι, εφεξής, μπορούν να εργάζονται και μια έκτη ημέρα, σε ένα ανορθόδοξο βήμα με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας. Οι Έλληνες εργάζονται ήδη τις περισσότερες ώρες στην Ευρώπη, κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, ενώ έρευνες έχουν επίσης αποδείξει ότι αμείβονται πολύ λιγότερο», με αγάπη από την εφημερίδα The Guardian.

Τα παραπάνω δημοσιεύματα φαίνεται να διάβασε η κα. Κεραμέως και στράφηκε στα: «fake news» και «όχι, δεν είναι αυτό που νομίζετε» και «όχι Γιάννης, Γιαννάκης» και «κάτσε βρε παιδάκι μου λίγο να το συζητήσουμε». Χωρίς καμία ντροπή, καμία αιδώ, με περίσσιο θράσος και ειρωνεία, η κα. Κεραμέως εμπαίζει τους Έλληνες, τονίζοντας ότι ο υπόλοιπος κόσμος γράφει ψέματα. Για δες υπεροψία και αλαζονεία!!

Πριν πάμε να δούμε μερικά σχόλια και σκέψεις ανθρώπων, που δουλεύουν στη σημερινή Ελλάδα, για το πώς είδαν τον νέο εργασιακό νόμο, ας μοιραστώ μια δική μου σκέψη μαζί σας. Ενώ λοιπόν, κάθομαι και γράφω αυτό το άρθρο, σκέφτομαι με θυμό και στεναχώρια «πώς η Ελλάδα έφτασε σε αυτό το σημείο; Σε αυτόν τον μεσαίωνα;» Δεν αργεί να μου έρθει στο μυαλό, στο όχι και τόσο μακρινό νόμο (άρθρο 16 ν. 4177/2013) για τις λεγόμενες «Κυριακές ανοιχτά τα καταστήματα». Αυτές τις «κάποιες» Κυριακές του χρόνου, που τα καταστήματα θα παραμένουν ανοιχτά. Αυτές τις «κάποιες» Κυριακές του χρόνου, που πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν 7 στα 7. Αυτές τις «κάποιες» Κυριακές του χρόνου, που στην πραγματικότητα δεν άνοιξε ρουθούνι. Αυτές τις «κάποιες» Κυριακές του χρόνου, που πολλοί είπαν ότι «δεν πρόκειται να πάω να ψωνίσω Κυριακή» και εν τέλει πήγαν… έτσι για βόλτα. Και τελικά, αυτές τις «κάποιες» Κυριακές του χρόνου, που έστρωσαν όμορφα-όμορφα το χαλί για την εξαήμερη εργασία και τι άλλο έπεται;!

Η εξαήμερη εργασία απελευθερώνει; Απαντούν στο Κοσμοδρόμιο

«Μεγάλωσα ακούγοντας ότι η ελληνική λέξη ‘φιλότιμο’ δεν μεταφράζεται σε άλλες γλώσσες!! Περηφάνια φουλ του μπλε. Φαντάζομαι ότι ούτε η φράση: ‘Ποιήσωμεν την ανάγκην φιλοτιμίαν’ θα μεταφράζεται αλλού πέραν της ελληνικής της επικράτειας. Γιατί είμαι σε ένα επάγγελμα που η εργασία είναι επταήμερη αλλά αν θα σε πληρώσουν για τις ανάγκες της/τους ήταν πάντα θολό. Και στην αρχή (λάθος) αλλά και ήθελες να δείξεις ότι έχεις διάθεση, μπρίο και νιάτα για να δείξεις ότι το αγαπάς το μαγαζί… ελπίζοντας ότι θα σε αγαπήσει. Και μετά τα χρόνια περνούν, ωριμάζεις και συνειδητοποιείς ότι εσύ βαλτώνεις, κινδυνεύεις πάντα με απόλυση και οι άλλοι μια χαρά με μαύρα στην πλάτη σου συνεχίζουν. Αυτό που κάνει σήμερα η ΝΔ του Μητσοτάκη δεν είναι ταφόπλακα, είναι ένα απλά ένα ξύπνα… βρε μαλάκα» θα μου γράψει αναγνώστρια από την Αθήνα.

«Η είδηση για την εφαρμογή της 6ήμερης εργασίας στη χώρα μας δεν φάνηκε να ταρακουνά ιδιαίτερα τους ιθαγενείς της, μιας και χρόνια τώρα δουλεύουμε άτυπα, εκβιαστικά, μαύρα και άραχνα, πολύ παραπάνω από όσο προβλέπει η εργατική νομοθεσία με αμοιβές που δεν αναλογούν την υπέρβαση αυτή, ενώ υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις που ο εργαζόμενος κυνηγά να πάρει τα δεδουλευμένα του, μιας και ο εργοδότης αδυνατεί να ανταποκριθεί… Αυτή η πραγματικότητα απέχει πολύ από τα εργατικά δεδομένα άλλων χωρών. Μπορεί να μένουμε Ευρώπη αλλά εδώ είναι Ελλάδα, κάτσε καλά λοιπόν, θα βάζεις πλάτη και δε θα πάρεις μία! Και όταν τούτο το δεδομένο νομιμοποιείται και πλασάρεται ως καινοτομία από την πολιτική ηγεσία είναι φυσικό να φαίνεται ως κάτι το αδιανόητο στα μάτια των εργαζομένων του υπόλοιπου κόσμου. Μια μέρα αφού η είδηση της 6ημερης εργασίας έγινε διεθνώς viral έλαβα αρκετά μηνύματα από διαδικτυακούς φίλους, από διάφορες χώρες, που με ρωτούσαν με αγωνία αν είναι αλήθεια η είδηση αυτή, ενώ στο chat του διαδικτυακού παιχνιδιού που παίζω υπήρχε μεγάλη συζήτηση για το θέμα, με έκδηλο φόβο αν επεκταθεί και σε χώρες που τα εργασιακά κεκτημένα ισχύουν και το εργατικό δίκαιο εφαρμόζεται. Μεγάλη επιτυχία σκέφτηκα, βλέποντας την έκταση που έχει πάρει το πράγμα, ταρακουνήσαμε τον κόσμο όλο! Αλλά δεν σου κρύβω κιόλας ότι αγχώθηκα πάρα πολύ, δεν ήξερα τι να πω, τι να απαντήσω και πώς να το διαχειριστώ. Εννοείται ότι δεν ήθελα με τίποτα να εκθέσω τη χώρα μου, που τόσο πολύ διαφημίζω ως τον καλύτερο μέρος να ζεις και να παραδεχτώ ορθά κοφτά ότι εμείς το κάνουμε χρόνια αυτό και απλά τώρα νομιμοποιήθηκε. Ε δε θα μας διαβάλω κιόλας! Όπως είναι φυσικό δεν είπα τίποτα, έκλεισα το chat, ενώ στα προσωπικά μηνύματα απάντησα λακωνικά: δεν ξέρω, θα δείξει πως θα πάει και αυτό…» θα μου γράψει η Έφη Ροκανά από την Κόρινθο.

«Όταν άκουσα πρώτη φορά την κυβέρνηση να λέει για 6ήμερη εργασία, ανησύχησα για την αύξηση του ωραρίου και στη δική μου εργασία, τις επιπτώσεις στην υγεία όλων των εργαζομένων που θα υποστούν αυτό το βάρβαρο ωράριο και την ποιότητα στη ζωή μας. Μιλάμε σαφώς για εργασιακό μεσαίωνα και αυτό που με τρομάζει είναι, ότι δεν μιλάει κανένας μας. Δεν βγαίνουμε στους δρόμους, δεν κάνουμε απολύτως τίποτα, απλά ανεχόμαστε και ανεχόμαστε. Πόσο ακόμα; Πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε και δεν θα κάνουμε τίποτα; Θλίβομαι και ντρέπομαι ώρες ώρες για τους ανθρώπους που κυβερνούν την Ελλάδα, που τόσο πολύ αγαπώ» θα μου γράψει αναγνώστης από την Κόρινθο.

«Κατάντια για αυτή τη κυβέρνηση είναι να σε τρολάρουν για την εξαήμερη εργασία οι Αμερικάνοι! ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ! Ο Αμερικάνοι και ο καλύτερος υποψήφιος των δημοκρατικών είναι ο Μπάιντεν και τον συντηρητικών ο Τραμπ» θα μου γράψει αναγνώστρια από τα Γιάννενα.

Fun fact και αντί επιλόγου

Ήταν 12 Μαΐου 2019 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει:

«Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους μέσω επιχειρησιακής σύμβασης για να πάει από πενθήμερο σε επταήμερο με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις και το κράτος να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Καταλάβαμε; Καταλάβαμε! Με γειά μας!

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ακυρώθηκε, λόγω χιονοθύελλας, το 10% των πτήσεων στο Παρίσι

Βραζιλία: Κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Λούλα στον προκάτοχό του Ζαΐρ Μπολσονάρου

Κόντρα Δήμου Αθηναίων και υπουργείου Πολιτισμού για το βρώμικο σιντριβάνι στο Σύνταγμα

Σε αποχώρηση αναγκάστηκε ο Ματ Γκάετς-Δεν θα γίνει υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα