Με μία δήλωσή του ο Κενυάτης Πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο απέπεμψε νωρίς σήμερα το απόγευμα όλο το υπουργικό συμβούλιο σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τη λαϊκή οργή που προκαλείται εδώ και βδομάδες στη χώρα εξαιτίας της κυβερνητικής προσπάθειας να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ξένων δανειστών επιβάλλοντας νέα επαχθή φορολογία στον λαό της χώρας.
Η αποπομπή των υπουργών και του γενικού εισαγγελέα της Κένυας έχει άμεση ισχύ. Από τις καρατομήσεις εξαιρούνται (λόγω συντάγματος) ο Αντιπρόεδρος της Κένυας που δεν μπορεί να αποπεμφθεί με απόφαση του Προέδρου και ο υπουργός Επικρατείας που είναι παράλληλα και υπουργός Εξωτερικών (για τον ίδιο λόγο).
BREAKING: Kenyan President William Ruto fires his entire cabinet after weeks of protests.
— Larry Madowo (@LarryMadowo) July 11, 2024
Only the deputy president and Prime Cabinet Secretary remain. Decision taken after "reflection, listening to Kenyans, and after holistic appraisal of my cabinet," he says pic.twitter.com/27QuwupJHs
Γιατί απέπεμψε την κυβέρνηση
Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ρούτο εξήγησε σε διάγγελμά του την αιφνιδιαστική απόφασή του λέγοντας πως αποφάσισε να ακούσει τον λαό και να επιχειρήσει μία «ολιστική αξιολόγηση» της κυβέρνησής του.Πρόσθεσε πως θα ξεκινήσει «ευρείες διαβουλεύσεις» για να συγκροτήσει μία κυβέρνηση «ευρείας βάσης» δίχως να αναφέρει χρονοδιάγραμμα.
President William Ruto dissolves Cabinet pic.twitter.com/GXZqAeVf7p
— Citizen TV Kenya (@citizentvkenya) July 11, 2024
Η ασυνήθιστη αποπομπή του υπουργικού συμβουλίου δε συνηθίζεται στην Κένυα, γεγονός που αντανακλά σε έναν βαθμό τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας που αντιμετωπίζει ο Πρόεδρος Ρούτο στη διαχείριση της εξουσίας περίπου 2,5 χρόνια αφότου ανέλαβε την εξουσία μετά από ένα αμφιλεγόμενο εκλογικό αποτέλεσμα και καταγγελίες νοθείας ή επηρεασμού μέρους του εκλογικού σώματος με μη νόμιμα μέσα.
Εν μέσω πίεσης λαού και δανειστών…
Την προηγούμενη φορά που αποπέμφθηκε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο στην Κένυα ήταν το 2005 όταν ο τότε Πρόεδρος Μουάι Κιμπάκι επέλεξε αυτή τη «λύση» όταν έχασε σε δημοψήφισμα για την σύνταξη ενός νέου συντάγματος.
Ο Ρούτο αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις από ισχυρό κομμάτι του λαού και δη της νεολαίας που ασφυκτικά από τα σχέδια νέας επαχθούς φορολόγησης και τις πολιτικές φτωχοποίησης υπέρ των συμφερόντων ξένων δανειστών και της ντόπιας πλουτοκρατίας.
Η προ εβδομάδων ανακοίνωση του Προέδρου Ρούτο πως αποσύρει το φορολογικό νομοσχέδιο μετά από πολυήμερες και αιματοβαμμένες διαδηλώσεις δεν έπεισε με αποτέλεσμα οι λαϊκές κινητοποιήσεις να συνεχίζονται όχι μόνον στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.
Ένα μέρος των διαδηλωτών δεν απαιτεί μόνον σαφή αλλαγή της οικονομικής πολιτικής αλλά και παραίτηση του Προέδρου Ρούτο.