ΑΘΗΝΑ
01:36
|
08.09.2024
Ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσε πως η χρήση του όρου «Μακεδονία» από την ηγεσία της χώρας του δεν παραβιάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σταθερά προσηλωμένος στην υπονόμευση της συμφωνίας των Πρεσπών παραμένει η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας με τον υπουργό Εξωτερικών Τίμτσο Μουτσούνσκι, να διατείνεται σήμερα ότι η χρήση του όρου «Μακεδονία» από την ηγεσία της χώρας του δεν αποτελεί παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Μουτσούνσκι επέμενε επίσης πως τάχα η χρήση του όρου αυτού δεν αποτελεί προσπάθεια εισαγωγής «διπλής ονομασίας» στο εσωτερικό της χώρας.

Ανέφερε κατά λέξη:

«Δεν πρόκειται για διπλή φόρμουλα. Ως κόμμα, έχουμε εκφράσει τη θέση μας σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Από πολιτική άποψη, μιλώντας εκ μέρους του κόμματος VMRO-DPMNE, έχουμε δηλώσει ότι πρόκειται για μια ντροπιαστική και αναξιοπρεπή πράξη. Ταυτόχρονα, όμως, έχουμε επίγνωση της συνταγματικής, νομικής και πολιτικής πραγματικότητας που συνοδεύει αυτή τη συμφωνία, καθώς και των υποχρεώσεων που ανέλαβε το κράτος από την άποψη του διεθνούς δημοσίου δικαίου. Δεν μπορούμε απλά να αγνοήσουμε αυτές τις υποχρεώσεις. Γι’ αυτό έχουμε δηλώσει ότι, ναι, πρόκειται για μια αναξιοπρεπή συμφωνία, αλλά είναι μια συμφωνία που έχουμε υποχρέωση να σεβαστούμε. Επομένως, λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την τηρήσουμε».

Οι δηλώσεις του Μούτσουνσκι που συνοδεύει τις ημέρες αυτές τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι στην Ουάσιγκτον με αφορμή τη ΝΑΤΟϊκή σύνοδο κορυφής, προκάλεσαν, για ακόμη μία φορά, την αντίδραση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος την Τετάρτη είχε δηλώσει πως η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών «είναι απαραίτητη για τη Συμμαχία, για τα Δυτικά Βαλκάνια και για τη διεθνή κοινότητα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε σήμερα ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ακολουθούν υπεύθυνη εξωτερική πολιτική και χωρίς περιστροφές, λέμε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας περνά από την Ελλάδα και προφανώς αν δεν αλλάξει δραστικά ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τα διεθνώς συμφωνηθέντα δεν πρόκειται να προχωρήσει».

Ο Παύλος Μαρινάκης

«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποχωρήσουμε ως προς τις αυτονόητες διεκδικήσεις που διασφαλίζουν τα συμφέροντα της χώρας. Δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε μισή σπιθαμή η Ελλάδα, δεν πρόκειται να ακολουθήσει πολιτική που βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα. Περιμένουμε από την Βόρεια Μακεδονία να συμμορφωθεί» πρόσθεσε ο Παύλος Μαρινάκης.

Η αντίδραση του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Με αποκλειστική συνέντευξή του απόψε στην ΕΡΤ, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης διεμήνυσε στη γειτονική χώρα ότι η μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα δημιουργήσει πολύ προβληματικές καταστάσεις.

Στην ίδια συνέντευξη στο ΕΡΤNEWS, ο Τζορτζ Τσούνης αναφέρθηκε και στο μέλλον της αμυντικής συνεργασίας Αθήνας – Ουάσιγκτον, τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας και την προοπτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Τζορτζ Τσούνης

Ο Αμερικανός πρέσβης ερωτηθείς εάν υπάρχει τρόπος «να συμμορφώσει» το ΝΑΤΟ τη νέα κυβέρνηση με τη Συμφωνία των Πρεσπών» απάντησε:

«Δεν θέλω να είμαι σκληρός, καθώς πρόκειται για μια νέα κυβέρνηση. Θα ήταν, όμως, λάθος να κάνει κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ήταν μια συμφωνία που επιτεύχθηκε δύσκολα, ήταν ιστορική και πρέπει να γίνει σεβαστή. Έχω ξαφνιαστεί που η νέα κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας δεν αναφέρεται στη Βόρεια Μακεδονία με το συνταγματικό της όνομα. Νομίζω ότι έχουμε ξαφνιαστεί όλοι, αλλά προσπαθούμε όλοι, με σεβασμό, να τους προτρέψουμε ν’ αναφέρονται στη χώρα τους με το συνταγματικό της όνομα. Πέραν τούτου, η τήρηση των διεθνών συμφωνιών είναι η ραχοκοκαλιά της διπλωματίας. Η μη τήρησή τους δημιουργεί πολύ προβληματικές καταστάσεις».

Στην ερώτηση αν θεωρεί ότι ίσως θέτουν σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή τους πορεία ο Πρέσβης των ΗΠΑ απάντησε: «Θα επαναλάμβανα ό,τι έχει πει η κυβέρνησή μου, δηλαδή ότι έχουμε κάνει σοβαρή σύσταση στους φίλους μας στη Βόρεια Μακεδονία ν’ αναφέρονται στη χώρα τους με το συνταγματικό της όνομα. Η Συμφωνία είναι σε ισχύ και πρέπει να τηρηθεί, γιατί οι διεθνείς συμφωνίες μεταξύ των κρατών είναι η ίδια η ραχοκοκαλιά της διπλωματίας. Η μη τήρησή τους θα οδηγούσε σε περιττές εντάσεις. Είναι κάτι που μπορεί να αποφευχθεί».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Νωρίτερα, είχε αντιδράσει για το θέμα και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σε ανακοίνωσή του καταδίκασε «απερίφραστα τη νέα παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών» από τον πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Χρ. Μίτσκοσκι , κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κάλεσε έτσι την κυβέρνηση Μητσοτάκη «να αφυπνισθεί επιτέλους από τον διπλωματικό λήθαργο στον οποίον έχει περιέλθει και να προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες, προκειμένου η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να βρεθεί αντιμέτωπη με τις ευθύνες της».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα