ΑΘΗΝΑ
01:39
|
08.09.2024
Το σύστημα αεράμυνας «Aegis Ashore» είναι ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού έως μέσου βεληνεκούς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Επιχειρησιακά έτοιμη» είναι η νέα αμερικανική βάση αεράμυνας στη βόρεια Πολωνία, σχεδιασμένη για να ανίχνευση και αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων, ως μέρος της ευρύτερης «αντιπυραυλικής ασπίδας» της συμμαχίας, ανακοίνωσε το ΝΑΤΟ, την Τετάρτη.

Μιλώντας στο περιθώριο συνόδου κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η ετοιμότητα της βάσης ήταν ένα σημαντικό βήμα για τη διατλαντική ασφάλεια, ενόψει μιας «αυξανόμενης απειλής από βαλλιστικούς πυραύλους».

«Ως αμυντική συμμαχία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε αυτήν την απειλή. Η αντιπυραυλική άμυνα είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο των βασικών καθηκόντων του ΝΑΤΟ για τη συλλογική άμυνα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι βαλλιστικοί πύραυλοι έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως, σε συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Το σύστημα, που ονομάζεται «Aegis Ashore», βρίσκεται στη βόρεια πόλη Ρεντζικόβο της Πολωνίας και είναι ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού έως μέσου βεληνεκούς, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Άλλα βασικά στοιχεία της «ασπίδας», περιλαμβάνουν ένα ακόμη σύστημα αεράμυνας «Aegis Ashore» σε μια δεύτερη τοποθεσία στη Ρουμανία, μαζί με αντιτορπιλικά του αμερικανικού ναυτικού που εδρεύουν στο ισπανικό λιμάνι Ρότα, αλλά και ένα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης που βρίσκεται στην τουρκική πόλη Κουρετζίκ.

Το ΝΑΤΟ λέει ότι το «Aegis Ashore» είναι ένα «καθαρά αμυντικό» σύστημα. Περίπου 200 στρατιωτικοί της συμμαχίας σταθμεύουν στις δύο τοποθεσίες στην Πολωνία και τη Ρουμανία, με τη βάση στη ρουμανική πόλη Ντεβεσέλου να λειτουργεί από το 2016.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα