Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες του ΝΑΤΟ ότι το Πεκίνο βοηθά τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντας τις ισχυρισμούς «αβάσιμους».
Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ολλανδό ομόλογό του, μετά από πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, όπου τα κράτη μέλη εξέδωσαν δήλωση, επικρίνοντας τον ρόλο της Κίνας στην υποστήριξη του αμυντικού τομέα της Ρωσίας.
Η δήλωση του ΝΑΤΟ κατηγόρησε την Κίνα ότι είναι «αποφασιστικός παράγοντας» για τη Ρωσία, παρέχοντας εκτεταμένη υποστήριξη στη βιομηχανία άμυνας της, συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού με υλικά «διπλής χρήσης» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.
Η Δυτική συμμαχία κάλεσε την Κίνα να σταματήσει κάθε υλική και πολιτική υποστήριξη στις πολεμικές προσπάθειες της Ρωσίας, επισημαίνοντας συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως η μεταφορά τεχνολογίας drones και πυραύλων και δορυφορικών εικόνων στη Μόσχα. Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι ένα σημαντικό μέρος των εισαγόμενων εργαλειομηχανών και μικροηλεκτρονικών της Ρωσίας προέρχεται πλέον από την Κίνα.
Επιπλέον, το Πεκίνο κατηγορήθηκε ότι διεξάγει «κακόβουλες κυβερνοεπιθέσεις και υβριδικές δραστηριότητες», συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης παραπληροφόρησης με στόχο τα κράτη του ΝΑΤΟ. Σε απάντηση, ο Γουάνγκ Γι προειδοποίησε κατά των δυτικών προκλήσεων και του ενδεχομένου για αυξημένες αντιπαραθέσεις.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι οι συζητήσεις με άλλους ηγέτες του ΝΑΤΟ συνεχίζονται για να καθοριστούν οι συνέπειες για την Κίνα, εάν αυτή προμηθεύει τη Μόσχα με πληροφορίες, συνεργαζόμενη με τη Βόρεια Κορέα και άλλους για να βοηθήσει τη Ρωσία και τον εξοπλισμό της. Πρόσθεσε ότι τα κράτη του ΝΑΤΟ εξετάζουν μια νέα πολιτική για να μετατρέψουν τη Δύση σε «βιομηχανική βάση» για πυρομαχικά και να αναπτύξουν νέα συστήματα όπλων.
Την Πέμπτη, μιλώντας με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας, Κάσπαρ Βέλντκαμπ, ο Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η Κίνα «δεν δέχεται επ’ ουδενί» όλες αυτές τις κατηγορίες και επέμεινε ότι η Κίνα «πάντα υπήρξε δύναμη ειρήνης και σταθερότητας». Σε σχόλια που μεταδόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι το διαφορετικό πολιτικό σύστημα και οι αξίες της χώρας «δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως λόγος για το ΝΑΤΟ να υποκινεί αντιπαράθεση με την Κίνα» και κάλεσε το ΝΑΤΟ να «παραμείνει εντός των ορίων του».