ΑΘΗΝΑ
01:51
|
08.09.2024
«Η πιο βασική μας προσδοκία είναι πως κανείς δεν ενοχλείται από το να οικοδομήσει η Συρία ένα νέο μέλλον ως ενιαία και κυρίαρχη χώρα».
Μπασάρ Άσαντ και Ρ.Τ. Ερντογάν πολλά χρόνια πριν...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αισιόδοξος για το ενδεχόμενο έναρξης διαβουλεύσεων με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία εμφανίστηκε απόψε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόσο στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ουάσιγκτον μετά το τέλος της ΝΑΤΟϊκής συνόδου, όσο και κατά την επιστροφή του στην Άγκυρα.

Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο προεδρικό αεροσκάφος, η Τουρκία και η Συρία «θα καθορίσουν έναν οδικό χάρτη» για αναβίωση των διμερών σχέσεων και θα ξεκινήσουν βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την πρόσκληση που έχει αποστείλει εδώ και κάποιο καιρό η τουρκική κυβέρνηση στον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Άσαντ, για επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα, ο Ερντογάν απάντησε πως έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, που έχει ξεκινήσει σχετικές διαβουλεύσεις με τον Σύρο ομόλογό του Φαϊσάλ Μικντάντ, να επιμεληθεί του θέματος.

Ο Τούρκος Πρόεδρος εκτίμησε πως οι σχέσεις Άγκυρας-Δαμασκού θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό πως η Τουρκία «υποστηρίζει» την εδαφική ενότητα της Συρίας παρά τις διαδοχικές εισβολές του τουρκικού στρατού στο βόρειο τμήμα της γειτονικής χώρας με απώτερο στόχο την αποτροπή μελλοντικού ανεξάρτητου κουρδικού θύλακα που θα μπορούσε να σημάνει την αρχή δυσμενών «εξελίξεων» για την τουρκική εδαφική ακεραιότητα.

Ανέφερε επίσης πως η Τουρκία θα μπορούσε να επωφεληθεί σημαντικά από «την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία» και τόνισε πως «οι ΗΠΑ και το Ιράν θα καλωσόριζαν θετικές εξελίξεις» μεταξύ Αγκυρας και Δαμασκού.

«Η πιο βασική μας προσδοκία είναι πως κανείς δεν ενοχλείται από το να οικοδομήσει η Συρία ένα νέο μέλλον ως ενιαία και κυρίαρχη χώρα» είπε ο Ερντογάν εκτιμώντας ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις (σ.σ. όπως εκείνες των τζιχαντιστών που υποστήριξε στρατιωτικά και οικονομικά η Άγκυρα κατά το παρελθόν) «θα δοκιμάσουν κάθε τρόπο για να διαταράξουν μία τέτοια διαδικασία».

Την περασμένη Κυριακή, 7 Ιουλίου, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το Μάρτιο του 2011 ο Ερντογάν δήλωσε πως η κυβέρνησή του στέλνει επίσημη πρόσκληση για επίσκεψη στην Άγκυρα στον Σύρο Πρόεδρο Μπασάρ Άσαντ (με τον οποίο στο παρελθόν είχε καλές σχέσεις).

Ωστόσο, κάτι τέτοιο προσκρούει μεταξύ άλλων στην παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στο έδαφος της Βόρειας Συρίας, όρος απαράβατος που έχει θέσει εδώ και χρόνια ο Σύρος Πρόεδρος παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να εξομαλύνει τις διμερείς σχέσεις το 2023 με τη βοήθεια και την ενθάρρυνση της Ρωσίας και του Ιράν.

Η (έως τώρα τουλάχιστον) άρνηση της Άγκυρας να αποσύρει τα στρατεύματά της από το συριακό έδαφος εμποδίζει κάθε ενδεχόμενο εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων. Δίχως αυτό, η αισιοδοξία του Τούρκου Προέδρου κάθε άλλο παρά βάσιμη είναι.

Είναι άλλωστε ενδεικτική η σιγή ιχθύος της κυβέρνησης Άσαντ στο τουρκικό φλερτ για αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, πέρα από τις αντιδράσεις που προκαλεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο στον συριακό πληθυσμό που έχει υποφέρει από τις τουρκικές στρατιωτικές εισβολές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα