ΑΘΗΝΑ
01:30
|
08.09.2024
Μια πρωτοποριακή δημιουργία από ερευνητές του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ που θυμίζει πολύ… Dune.
Όταν η επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαστημική στολή, η οποία ανακυκλώνει τα ούρα σε πόσιμο νερό για τους αστροναύτες κατά τη διάρκεια των διαστημικών περιπάτων τους δημιούργησαν ερευνητές του πανεπιστημίου Κορνέλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Στόχος της στολής είναι να αντικατασταθούν οι ογκώδεις πάνες ενηλίκων που χρησιμοποιούν σήμερα οι αστροναύτες. Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Space Technologies.

Όπως αναφέρει ο ιστότοπος unboxholics.com «η τρέχουσα μέθοδος για τη διαχείριση των σωματικών αποβλήτων κατά τη διάρκεια των διαστημικών περιπάτων περιλαμβάνει τη χρήση ενδυμάτων μέγιστης απορροφητικότητας (MAGs). Ουσιαστικά οι στολές διαθέτουν πολυστρωματικές πάνες για τα ούρα και In-suit Drink Bags (IDBs) για την ενυδάτωση. Ωστόσο, τα συστήματα αυτά έχουν πολλά μειονεκτήματα, όπως δυσφορία και οδηγούν μέχρι και σε προβλήματα υγείας, όπως λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και γαστρεντερικές διαταραχές. Με τις επερχόμενες αποστολές Artemis της NASA που αναμένεται να έχουν μεγαλύτερους διαστημικούς περιπάτους στη Σελήνη και μελλοντικές αποστολές στον Άρη, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για πιο αποτελεσματικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων και ενυδάτωσης».

Στη νέα διαστημική στολή έχει ενσωματωθεί μια ειδική συσκευή συλλογής ούρων (Urine Collection Device-UCD), η οποία συλλέγει τα ούρα με έναν εξωτερικό καθετήρα και ένα ειδικά διαμορφωμένο κύπελλο σιλικόνης. Στη συνέχεια τα ούρα  επεξεργάζονται μέσω ενός συστήματος φιλτραρίσματος πολλαπλών στρωμάτων. «Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί εμπρόσθια και αντίστροφη όσμωση για την απομάκρυνση των ρύπων, επιτυγχάνοντας 87% απόδοση στη μετατροπή των ούρων σε πόσιμο νερό. Το ανακυκλωμένο νερό στη συνέχεια εμπλουτίζεται με ηλεκτρολύτες και αποθηκεύεται στο IDB για τον αστροναύτη. Η όλη διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη και διαρκεί περίπου πέντε λεπτά για την επεξεργασία 500 χιλιοστόλιτρων ούρων», εξηγεί το δημοσίευμα στον ισότοπο unboxholics.gr. Το όλο σύστημα ζυγίζει περίπου οκτώ κιλά και θα φοριέται ως σακίδιο πλάτης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσικό πανεπιστήμιο ανέπτυξε μια μοναδική συσκευή που μπορεί να κοιτάξει στο παρελθόν

Τα κρυπτονομίσματα ανοίγουν το δρόμο για διασυνοριακές πληρωμές στη Ρωσία

Η Κίνα εκτοξεύει 10 δορυφόρους για ενίσχυση του παγκοσμίου δικτύου επικοινωνιών

Ρωσικό εμβόλιο κατά του καρκίνου πέρασε τις προκλινικές δοκιμές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα