Δικαστήριο στον Ισημερινό επέβαλε ποινές φυλάκισης από 12 έως 34 χρόνια σε πέντε άτομα που κρίθηκαν ένοχοι για συνωμοσία για τη δολοφονία του προεδρικού υποψηφίου Φερνάντο Βιγιαβιτσένσιο, μεταδίδει το Al Jazeera.
Ο Βιγιαβιτσένσιο, δημοσιογράφος που έγινε πολιτικός, πυροβολήθηκε ενώ έφευγε από μια συγκέντρωση τον Αύγουστο του 2023. Η δολοφονία του ακτιβιστή κατά της διαφθοράς άφησε τη χώρα ανάστατη εν μέσω της σπειροειδούς βίας, με την κυβέρνηση να κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Η απόφαση την Παρασκευή, που διαβάστηκε από τον Μίλτον Μαρότο, έναν από τους τρεις δικαστές του δικαστηρίου, μπορεί να ασκηθεί έφεση τόσο από την εισαγγελία όσο και από την υπεράσπιση. Η δίκη ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου.
Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν τουλάχιστον δύο από αυτούς που δικάστηκαν ότι ανήκουν στο Los Lobos, μεταξύ 22 εγκληματικών συμμοριών που χαρακτηρίστηκαν ως «τρομοκράτες» από τον Πρόεδρο Ντανιέλ Νομπόα τον Ιανουάριο. Οι ύποπτοι κατηγορήθηκαν επίσης για δεσμούς με την κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα.
Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, ο Κάρλος Έντγουιν Ανγκούλο Λάρα, γνωστός ως «El Invisible» («The Invisible»), έδωσε την εντολή να δολοφονηθεί ο Βιγιαβιτσένσιο από το κελί της φυλακής του, ενώ μια άλλη ύποπτη, η Λάουρα Νταγιανάρα Καστίγιο, ήταν υπεύθυνη για την επιμελητεία.
Τόσο ο Ανγκούλο όσο και ο Καστίγιο καταδικάστηκαν σε 34 χρόνια και οκτώ μήνες.
Οι άλλοι – οι Έρικ Ραμίρεζ, Βίκτορ Φλόρες και Αλεξάντρα Τσίμπο – καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 12 ετών.
Ο Βιγιαβιτσένσιο, του οποίου η δημοσιογραφία αποκάλυπτε τη διαφθορά και τις διασυνδέσεις μεταξύ του οργανωμένου εγκλήματος και των πολιτικών, αντιμετώπιζε από καιρό απειλές.
Οι εισαγγελείς αναλαμβάνουν ξεχωριστή έρευνα για το ποιος διέταξε τη δολοφονία.
Ένας από τους δολοφόνους πέθανε στον τόπο της δολοφονίας του Βιγιαβιτσένσιο και άλλοι επτά ύποπτοι – κυρίως Κολομβιανοί πολίτες – δολοφονήθηκαν τον Οκτώβριο ενώ κρατούνταν σε φυλακές υπό κράτηση.
Αργότερα συνελήφθησαν επτά επιπλέον ύποπτοι, ένας από τους οποίους πέθανε και ένας άλλος αθωώθηκε.
Οι υπόλοιποι πέντε δικάστηκαν.
Ποιος διέταξε τη δολοφονία;
Η οικογένεια και οι φίλοι του Βιγιαβιτσένσιο έχουν αποδοκιμάσει τις πολλαπλές καθυστερήσεις στην υπόθεση και ζήτησαν να διερευνηθεί ποιος διέταξε τη δολοφονία του.
Ένας μάρτυρας που κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης ισχυρίστηκε ότι υπήρχε αμοιβή 200.000 δολαρίων για τον Βιγιαβιτσένσιο επειδή έκανε εκστρατεία κατά των συμμοριών και της διαφθοράς.
Ο μάρτυρας κατηγόρησε επίσης τους υπόπτους ότι εργάζονταν για άτομα με δεσμούς με τον Κορέα, ο οποίος είναι εξόριστος αφού καταδικάστηκε για κατηγορίες διαφθοράς το 2020.
Ο πρώην πρόεδρος, που ζει στο Βέλγιο, αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία.
Η Βερόνικα Σαράουζ, χήρα του Βιγιαβιτσένσιο, είχε ζητήσει από τους δικαστές νωρίτερα την Παρασκευή σε μια ανάρτηση στο X να εφαρμόσουν όλο το βάρος του νόμου στους κατηγορούμενους.
Σε μια ξεχωριστή ανάρτηση στο X, η κόρη του Βιγιαβιτσένσιο, Αμάντα, έγραψε: «Πρέπει να μάθουμε όλη την αλήθεια και να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί ξανά».
Έξω από το δικαστήριο, συγγενείς και υποστηρικτές που φώναζαν συνθήματα κρατούσαν αφίσες που έγραφαν «φυλακή για δειλούς δολοφόνους» και φωτογραφίες του Βιγιαβιτσένσιο.
Από το 2023 σχεδόν δώδεκα πολιτικοί έχουν δολοφονηθεί στον Εκουαδόρ.
Ο άλλοτε ειρηνικός Εκουαδόρ είναι μάρτυρας ενός άνευ προηγουμένου κύματος βίας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.
Με λιμάνια στον Ειρηνικό, η χώρα χρησιμεύει ως σημείο διέλευσης για την κοκαΐνη που παράγεται στην Κολομβία και το Περού και αποστέλλεται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.
Το ποσοστό ανθρωποκτονιών στον Εκουαδόρ, μια χώρα περίπου 17 εκατομμυρίων κατοίκων, εκτινάχθηκε από έξι ανά 100.000 κατοίκους το 2018 σε 47 ανά 100.000 πέρυσι.