Οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ είναι απίθανο να προχωρήσουν σε συμφωνημένη αποχώρηση από το κατεστραμμένο από τις συγκρούσεις Βόρειο Κίβου του Κονγκό για όσο διάστημα τα στρατεύματα της Ρουάντα παραμένουν στην ανατολική επαρχία, δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών του Κονγκό, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.
Το Βόρειο Κίβου μάχεται μια διετή εξέγερση από την πολιτοφυλακή M23 που υποστηρίζεται από τη Ρουάντα, η οποία έχει εκτοπίσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και μια έκθεση του ΟΗΕ ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι 3.000-4.000 στρατιώτες της Ρουάντα πολεμούσαν τον στρατό του Κονγκό με «de facto έλεγχο» πάνω στις επιχειρήσεις της M23.
Η Ρουάντα έχει στο παρελθόν αρνηθεί τους ισχυρισμούς του Κονγκό και των δυτικών δυνάμεων ότι υποστηρίζει τη M23 με στρατεύματα και όπλα.
Την Τρίτη, η κυβέρνηση του Κονγκό είπε ότι δεν πληρούνταν οι όροι για την αποχώρηση της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών από την επαρχία και η υπουργός Εξωτερικών Τερίς Καγικγουάμπα Βάγκνερ είπε ότι η απόσυρση – αν και εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα – θα πρέπει να γίνει με ομαλό τρόπο όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.
«Η τρέχουσα κατάσταση με την παρουσία των στρατευμάτων της Ρουάντα, η επιθετικότητα της Ρουάντα καθιστά πολύ δύσκολο να οραματιστούμε μια τέτοια κατάσταση αυτή τη στιγμή», είπε σε συνέντευξή της στο Reuters.
«Έτσι παρακολουθούμε την εξέλιξη του πλαισίου για να βρούμε την καταλληλότερη στιγμή για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία».
Ο Μπιντού Κεϊτά, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, γνωστή ως MONUSCO, είπε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση, την οποία ζήτησε ο πρόεδρος του Κονγκό Φέλιξ Τσισεκέντι τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σε μια πρώτη φάση, οι ειρηνευτικές δυνάμεις ολοκλήρωσαν την αναχώρησή τους από την επαρχία του Νότιου Κίβου τον Ιούνιο.
Η πλήρης αποχώρηση της MONUSCO, η οποία ανέλαβε από μια προηγούμενη ειρηνευτική επιχείρηση του ΟΗΕ το 2010 και αριθμεί περίπου 10.800 στρατιώτες, θα αναδιαμορφώσει τις επιχειρήσεις ασφαλείας στο πλούσιο σε ορυκτά ανατολικό Κονγκό, όπου πολλές ένοπλες ομάδες πολεμούν για εδάφη και πόρους.
Η Βάγκνερ είπε ότι οι προσπάθειες του Κονγκό να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα για την εμπλοκή της Ρουάντα στη σύγκρουση με την M23 άρχισαν να αποδίδουν καρπούς και εξέφρασε την ελπίδα ότι ως αποτέλεσμα θα επιβληθούν στοχευμένες κυρώσεις.
«Το κοινό μας συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο το γεγονός ότι η Ρουάντα είναι ίσως ένας ειρηνευτής σε ορισμένες χώρες, αλλά είναι πολεμοχαρής στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών», είπε.
Όσον αφορά τις διεθνείς πιέσεις, πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται για ανθρώπους, πρόκειται για τους λήπτες αποφάσεων που πρέπει να λογοδοτήσουν. Και αυτό ζητάμε όταν μιλάμε για κυρώσεις».
Οι μάχες στην επαρχία του Βόρειου Κίβου έχουν εκτοπίσει περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους από τα σπίτια τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Κονγκολέζων που εκτοπίστηκαν λόγω πολλαπλών συγκρούσεων σε ρεκόρ 7,2 εκατομμυρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.