ΑΘΗΝΑ
23:32
|
19.09.2024
Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από πυροβολισμούς που ξέσπασαν μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και κρατουμένων σε φυλακή στο Μογκαντίσου.
Χάρτης της Σομαλίας που δείχνει την πρωτεύουσα Μογκαντίσου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από πυροβολισμούς που ξέσπασαν μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και κρατουμένων σε φυλακή στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, μεταδίδει το Al Jazeera.

Η σύγκρουση ξέσπασε το Σάββατο στην κύρια φυλακή της πόλης, όταν ένοπλοι κρατούμενοι επιχείρησαν να δραπετεύσουν, προκαλώντας ανταλλαγή πυρών που άφησε νεκρούς πέντε κρατούμενους και τρεις στρατιώτες, δήλωσε ο συνταγματάρχης Αμπντικάνι Χαλάφ, εκπρόσωπος του σώματος φύλαξης του στρατού της Σομαλίας.

«Βίαια στοιχεία προσπάθησαν να προκαλέσουν τον τρόμο στην κεντρική φυλακή», είπε ο Χαλάφ.

Άλλοι δεκαοκτώ κρατούμενοι και τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν στο περιστατικό, είπε. Κανένας κρατούμενος δεν δραπέτευσε.

Πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι οι κρατούμενοι που προσπάθησαν να δραπετεύσουν ήταν από την αλ-Σαμπάμπ, την ομάδα που συνδέεται με την Αλ Κάιντα. Έχοντας αποκτήσει όπλα, είχαν ξεκινήσει όπως προέκυψε ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο διαφυγής.

Η Εθνική Τηλεόραση της Σομαλίας ανέφερε ότι πηγές ασφαλείας «ολοκλήρωσαν μια επιχείρηση», στην οποία «τρομοκράτες που καταδικάστηκαν σε θάνατο επιτέθηκαν σε δεσμοφύλακες». Οι πέντε σκοτωμένοι κρατούμενοι ήταν «τρομοκράτες», ανέφερε, αναρτώντας στο X.

Οι ντόπιοι ανέφεραν ότι άκουσαν εκρήξεις χειροβομβίδων και πυροβολισμούς. «Υπήρξε μια έκρηξη μέσα στη φυλακή και ακολούθησε σφοδρή ανταλλαγή πυροβολισμών», είπε ο Αμπντιραχμάν Αλί, ένας μάρτυρας, στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Τηλεφώνησα στον αδερφό μου που είναι μέλος των φρουρών της φυλακής και μου είπε ότι αρκετοί κρατούμενοι της Αλ Σαμπάμπ πήραν κρυφά όπλα και χειροβομβίδες και προσπάθησαν να δραπετεύσουν», είπε ο Σουσέιμπ Άχμεντ, άλλος μάρτυρας.

Η Αλ Σαμπάμπ αγωνίζεται για να ανατρέψει την εύθραυστη κεντρική κυβέρνηση στο Μογκαντίσου για περισσότερα από 17 χρόνια, πραγματοποιώντας πολυάριθμους βομβαρδισμούς και άλλες επιθέσεις στην πρωτεύουσα και σε άλλα μέρη της χώρας.

Η κυβέρνηση ένωσε τις δυνάμεις της με τοπικές ένοπλες ομάδες για να πολεμήσει την παρακλάδια της Αλ Κάιντα σε μια εκστρατεία που υποστηρίζεται από δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης και αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η επίθεση υπέστη οπισθοδρομήσεις, με την αλ Σαμπάμπ νωρίτερα φέτος να ισχυρίζεται ότι είχε καταλάβει πολλές τοποθεσίες στο κέντρο της χώρας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Βρήκαν πτώμα γυναίκας σε παραλία της Πάτρας

Ιταλία: Δύο αγνοούμενοι από την κακοκαιρία Boris

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα