ΑΘΗΝΑ
19:55
|
16.09.2024
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος τραυματίστηκε ελαφρά στο αυτί. Ένας πολίτης που παρακολουθούσε την ομιλία νεκρός.
Το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας ερευνάται.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ένα ελαφρύ τραύμα στο αυτί, επέστρεψε στην κατοικία του στο Νιού Τζέρσεϊ ο Ντόναλντ Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στην Πενσιλβάνια.

Σε ανάρτησή του στο δίκτυό του Truth Social, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος ανέφερε ότι μια σφαίρα τρύπησε το πάνω μέρος του δεξιού αυτιού του και ευχαρίστησε τις Μυστικές Υπηρεσίες και τις δυνάμεις ασφαλείας για τη διάσωσή του.

«Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν άκουσα έναν ήχο συριγμού, πυροβολισμούς και αμέσως ένιωσα τη σφαίρα να σκίζει το δέρμα μου. Είχα πολλή αιμορραγία, οπότε κατάλαβα τι συνέβαινε». «Είναι απίστευτο ότι μια τέτοια πράξη μπορεί να λάβει χώρα στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Από την ένοπλη επίθεση ένας πολίτης που παρακολουθούσε την ομιλία έπεσε νεκρός, ενώ ένας άλλος τραυματίστηκε σοβαρά.

Αρκετές ώρες μετά την δολοφονική επίθεση, το FBI έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του δράστη ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά ανδρών μυστικών υπηρεσιών.

Πρόκειται για τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια, μια πόλη περίπου 70 χιλιόμετρα από το Μπάτλερ, τον τόπο της απόπειρας δολοφονίας. Το κίνητρο της απόπειρας δολοφονίας ερευνάται, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Washinghton Post η οποία επικαλείται τον εκλογικό κατάλογο της Πολιτείας, ο δράστης της επίθεσης είναι εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών. 

«Παραμένει μια ενεργή και εν εξελίξει έρευνα και οποιοσδήποτε έχει πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στην έρευνα ενθαρρύνεται να αποστείλει φωτογραφίες ή βίντεο στο διαδίκτυο», αναφέρει η ανακοίνωση του FBI.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο δράστης βρισκόταν πολύ κοντά στη σκηνή από όπου μιλούσε ο υποψήφιος πρόεδρος, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είχε ανέβει σε οροφή σπιτιού κοντά στο σημείο της ομιλίας με ένα τουφέκι και κατηγορούν τις Μυστικές Υπηρεσίες ότι δεν τον εντόπισαν εγκαίρως.

Η επίθεση αποτελεί την πιο σοβαρή απόπειρα δολοφονίας κατά προέδρου ή προεδρικού υποψηφίου των ΗΠΑ από τότε που πυροβολήθηκε ο Ρόναλντ Ρίγκαν το 1981 και έγινε σε μια βαθιά πολωμένη πολιτική ατμόσφαιρα, μόλις τέσσερις μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και μέρες πριν ο Τραμπ ονομαστεί και επίσημα υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στο συνέδριο του κόμματός του.

Καταδικάζουν οι Δημοκρατικοί

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έσπευσε να καταδικάσει την επίθεση. «Δεν υπάρχει θέση στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Μπάιντεν. «Είναι άρρωστο», πρόσθεσε.

«Αυτή η φρικτή πράξη πολιτικής βίας σε μια ειρηνική προεκλογική συγκέντρωση δεν έχει θέση σε αυτή τη χώρα και θα πρέπει να καταδικαστεί ομόφωνα και σθεναρά», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, δήλωσε σοκαρισμένος από αυτό που συνέβη και ανακουφισμένος που ο Τραμπ είναι ασφαλής. «Η πολιτική βία δεν έχει θέση στη χώρα μας», είπε.

«Υποστηρίζω πλήρως τον Πρόεδρο Τραμπ και ελπίζω στην ταχεία ανάρρωσή του», έγραψε ο Ίλον Μασκ στο X, κοινοποιώντας το βίντεο με τον Τραμπ να κουνά τη γροθιά του ενώ τον απομακρύνουν άνδρες των Μυστικών Υπηρεσιών.

Διεθνής καταδίκη

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε την επίθεση: «Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες απαράδεκτων πράξεων βίας εναντίον πολιτικών εκπροσώπων», ανέφερε. 

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα νωρίτερα αυτό το μήνα, δήλωσε ότι καταδικάζει κάθε μορφή πολιτικής βίας με τον πιο έντονο τρόπο και έστειλε τις «καλύτερες ευχές» του στον Τραμπ και την οικογένειά του.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε ότι προσεύχεται για την ταχεία ανάρρωση του Τραμπ και κάλεσε για σταθερή στάση ενάντια σε «κάθε μορφή βίας που αμφισβητεί τη δημοκρατία».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης σοκαρισμένος και ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση» στον Τραμπ. «Δεν υπάρχει δικαιολογία για αυτού του είδους τη βία η οποία δεν έχει καμία θέση στον κόσμο. Η βία δεν πρέπει ποτέ να επικρατεί», τόνισε. 

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα για την επίθεση στον φίλο του», ενώ ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ανέφερε ότι η επίθεση «πρέπει να καταδικαστεί σθεναρά από όλους τους υπερασπιστές της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου».

Τον αποτροπιασμό του για την επίθεση εξέφρασε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «X». 

«Η πολιτική βία είναι απαράδεκτη στις δημοκρατικές κοινωνίες μας. Του ευχόμαστε πλήρη και γρήγορη ανάρρωση. Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των περαστικών που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στην επίθεση», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου στο Λίβανο

Δημοσκόπηση Alco: Μείωση ποσοστών ΝΔ, μικραίνει η ψαλίδα της δεύτερης θέσης

Αναβαθμίζονται τα συστήματα πυρόσβεσης σε Αρχαία Αγορά και Κεραμεικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα