ΑΘΗΝΑ
21:26
|
16.09.2024
Η αστυνομία στην Κένυα ανακοίνωσε ότι βρήκε πέντε σακούλες γεμάτες με τα τεμαχισμένα λείψανα πολλών γυναικών σε σκουπιδότοπο στο Ναϊρόμπι το Σάββατο.
Ο ηγέτης της χώρας, Πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο, που βρίσκεται υπό πίεση, έχει ορκιστεί ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις δολοφονίες θα τιμωρηθούν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία στην Κένυα ανακοίνωσε ότι βρήκε πέντε σακούλες γεμάτες με τα τεμαχισμένα λείψανα πολλών γυναικών σε σκουπιδότοπο στην πρωτεύουσα Ναϊρόμπι το Σάββατο, μεταδίδει το BBC.

Οι ντετέκτιβ ερευνούν την τοποθεσία στην παραγκούπολη Mukuru από την Παρασκευή, όταν τα πτώματα άλλων έξι γυναικών βρέθηκαν σε σάκους να επιπλέουν σε μια θάλασσα από σκουπίδια.

Οι αξιωματικοί δήλωσαν ότι οι τσάντες που βρέθηκαν το Σάββατο περιελάμβαναν κομμένα πόδια και δύο κορμούς, υποθέτοντας ότι οι θάνατοι μπορεί να σχετίζονται με δραστηριότητες κάποιας αίρεσης ή κατά συρροή δολοφόνων.

Ωστόσο, η αστυνομία της χώρας δήλωσε την Παρασκευή ότι διερευνά εάν υπήρχε οποιαδήποτε εμπλοκή της αστυνομίας στους φρικτούς θανάτους, οι οποίοι έρχονται εν μέσω ισχυρισμών για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από αξιωματικούς κατά τη διάρκεια πρόσφατων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησαν την αστυνομία ότι πυροβόλησε δεκάδες ανθρώπους που διαδήλωναν ενάντια στις προγραμματισμένες αυξήσεις φόρων, ορισμένοι από αυτούς θανάσιμα, και απήγαγαν ή συνέλαβαν αυθαίρετα εκατοντάδες ακόμη.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία ανέπτυξε δύο κανόνια νερού στο σημείο το Σάββατο, αφού οργισμένοι διαδηλωτές απείλησαν να ανοίξουν τις σακούλες που ήταν γεμάτες με ανθρώπινα λείψανα.

Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Εγκληματικών Ερευνών (DCI) προέτρεψαν τους ανθρώπους να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να τους δώσουν χώρο για να διερευνήσουν τις ανακαλύψεις, κατηγορώντας τους διαδηλωτές ότι παρεμπόδισαν την έρευνά τους.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το κοινό ότι οι έρευνές μας θα είναι ενδελεχείς και θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, των πιθανών δραστηριοτήτων αιρέσεων και των κατά συρροή δολοφονιών», ανέφερε η DCI σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα, η Ανεξάρτητη Αστυνομική Εποπτική Αρχή (IPOA) δήλωσε ότι διερευνά εάν υπήρχε οποιαδήποτε εμπλοκή της αστυνομίας στους μακάβριους θανάτους.

«Τα πτώματα, τυλιγμένα σε σακούλες και ασφαλισμένα με νάιλον σχοινιά, είχαν ορατά σημάδια βασανιστηρίων και ακρωτηριασμού», είπε ο φύλακας, σημειώνοντας ότι η χωματερή ήταν λιγότερο από 100 μέτρα από ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Πρόσθεσε ότι «οι ευρείες καταγγελίες για συμμετοχή της αστυνομίας σε παράνομες συλλήψεις, [και] απαγωγές» σήμαιναν ότι αναλάμβανε μια προκαταρκτική έρευνα για να εξακριβώσει εάν υπήρχε κάποια αστυνομική σύνδεση.

Η αστυνομία της Κένυας κατηγορείται συχνά για εξωδικαστικές δολοφονίες από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά οι καταδίκες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Τόσο το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσο και η Διεθνής Αμνηστία έχουν κατηγορήσει προηγουμένως τη δύναμη για «πολιτική παρέμβαση στις προσπάθειες για την επίτευξη λογοδοσίας για τις αστυνομικές παραβιάσεις».

Ο ηγέτης της χώρας, Πρόεδρος Γουίλιαμ Ρούτο, που βρίσκεται υπό πίεση, έχει ορκιστεί ότι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τις δολοφονίες θα τιμωρηθούν.

«Είμαστε μια δημοκρατική χώρα που καθοδηγείται από το κράτος δικαίου. Όσοι εμπλέκονται σε μυστηριώδεις δολοφονίες στο Ναϊρόμπι και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας θα λογοδοτήσουν», είπε σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter.

Η υπόθεση είναι το τελευταίο ανησυχητικό τέτοιο περιστατικό στην Κένυα.

Πέρυσι η χώρα έμεινε τρομοκρατημένη όταν ανακαλύφθηκαν τα λείψανα εκατοντάδων ανθρώπων που συνδέονται με μια λατρεία της ημέρας της μοίρας στην παράκτια πόλη Malindi στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο Πολ Νθένγκε Μακένζι δικάστηκε στη Μομπάσα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με κατηγορίες για τρομοκρατία και φόνο για τον θάνατο περισσότερων από 440 οπαδών του. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Εικάζεται ότι ενθάρρυνε άνδρες, γυναίκες και παιδιά να λιμοκτονήσουν για να «συναντήσουν τον Ιησού», σε μια από τις χειρότερες σφαγές που σχετίζονται με τη λατρεία στον κόσμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Έκρηξη σε χημική βιομηχανία και πετρελαιαγωγό στο Τέξας

Κακοκαιρία Boris: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Κεντρική Ευρώπη (upd)

Νέα φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα και συναυλία Ξαρχάκου στο Σούνιο (live streaming)

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα