ΑΘΗΝΑ
01:02
|
08.09.2024
Ο Χάντγκα Πρασάντ Σάρμα Όλι ορίστηκε πρωθυπουργός μετά τη διαμόρφωση μιας νέας συμμαχίας στο ταραγμένο κοινοβούλιο της χώρας.
Ο Όλι θα γίνει πρωθυπουργός του Νεπάλ για τέταρτη φορά μετά τη σύναψη μιας νέας πολιτικής συμμαχίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κομμουνιστικού κόμματος του Νεπάλ, Χάντγκα Πρασάντ Σάρμα Όλι, ορίστηκε πρωθυπουργός μετά τη διαμόρφωση μιας νέας συμμαχίας στο ταραγμένο κοινοβούλιο της χώρας, αναφέρει το Al Jazeera.

Δήλωση την Κυριακή από το γραφείο του προέδρου ανέφερε ότι ο 72χρονος Όλι θα ορκιστεί τη Δευτέρα, την τέταρτη φορά που γίνεται πρωθυπουργός.

Αντικαθιστά τον Πούσπα Καμάλ Νταχάλ, του οποίου η 18 μηνών κυβέρνηση κατέρρευσε την Παρασκευή αφού το κόμμα του Όλι, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Νεπάλ-Ενοποιημένου Μαρξιστικού Λενινιστικού, συμφώνησε σε νέο συνασπισμό με το κεντροαριστερό κόμμα του Νεπαλικού Κογκρέσου.

Ο Όλι θα πρέπει τώρα να πετύχει εκεί όπου ο προκάτοχός του απέτυχε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εξασφαλίζοντας ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο για να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του εντός ενός μήνα. Τα δύο κόμματα έχουν περισσότερα από τα μισά μέλη στο κοινοβούλιο που απαιτούνται για την πλειοψηφία.

Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία κατανομής της εξουσίας, ο Όλι και η πρόεδρος του κόμματος του Νεπαλέζικου Κογκρέσου, Σερ Μπαχαντούρ Ντέουμπα, 78 ετών, θα εναλλάσσονται για να κρατήσουν τη θέση του πρωθυπουργού μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές το 2027.

Ο Όλι μπήκε στην πολιτική ως έφηβος και πέρασε 14 χρόνια στη φυλακή για εκστρατεία για την ανατροπή της μοναρχίας. Εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κόμμα το 1987 μετά την απελευθέρωσή του και ανέβαινε σταθερά στις τάξεις.

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά πρωθυπουργός το 2015, ο Όλι επανεξελέγη το 2018 και επανεξελέγη για λίγο το 2021 στο κοινοβούλιο του Νεπάλ, στο οποίο πολλές κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν την τελευταία δεκαετία.

Το Νεπάλ έγινε ομοσπονδιακή δημοκρατία το 2008, περισσότερο από μια δεκαετία μετά τον εμφύλιο πόλεμο που κορυφώθηκε με την ένταξη των Μαοϊκών στην κυβέρνηση και την κατάργηση της μοναρχίας.

Αλλά οι κυβερνήσεις ήταν ασταθείς έκτοτε, με το έθνος των Ιμαλαΐων των περίπου 30 εκατομμυρίων ανθρώπων να αντιμετωπίζει κλιμακούμενες οικονομικές προκλήσεις, ειδικά μετά τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην τουριστική βιομηχανία του Νεπάλ.

Γνωστός για τις εθνικιστικές του απόψεις σε μια χώρα που νανίζεται από τους γίγαντες γείτονές της, την Κίνα και την Ινδία, ο Όλι θεωρείται πιο ευνοϊκός για το Πεκίνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα