ΑΘΗΝΑ
01:33
|
08.09.2024
«Αν το 5ήμερο είχε περάσει στο 6ήμερο, το Σάββατο που μας πέρασε οπουδήποτε και να κοιτούσατε θα δούλευε ο κόσμος και προφανώς αυτό δεν έγινε!».
Διευκρινίσεις γύρω από το καθεστώς της έκτακτης βάρδιας εργασίας παρείχε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διευκρινίσεις γύρω από το καθεστώς της έκτακτης βάρδιας εργασίας παρείχε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι, αν το πενθήμερο είχε περάσει στο εξαήμερο, το Σάββατο που μας πέρασε οπουδήποτε και να κοιτούσατε θα δούλευε ο κόσμος και προφανώς αυτό δεν έγινε.

Όπως είπε, αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για μια έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως, για παράδειγμα, επιχειρήσεις που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο, 6 ή 7 ημέρες την εβδομάδα, όπως εργοστάσια και βιομηχανίες, που έχουν κυλιόμενες βάρδιες.

«Ακόμα και τότε δεν εμπίπτουν όλοι οι εργαζόμενοι στο μέτρο. Σε μια βιομηχανία που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, το λογιστήριο π.χ. δεν λειτουργεί 24 ώρες», διευκρίνισε η Υπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι η έκτακτη βάρδια δεν μπορεί να ζητείται από τον εργαζόμενο συνεχώς και συστηματικά, καθώς αυτό είναι παράνομο και καταχρηστικό εκ μέρους του εργοδότη και βεβαίως ο εργαζόμενος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί και προστατεύεται από τη νομοθεσία.

«Η δυνατότητα έκτακτης βάρδιας είναι ένα μέτρο που έρχεται να καταπολεμήσει την υποδηλωμένη και την αδήλωτη εργασία. Με την έκτακτη βάρδια, οι εργαζόμενοι πληρώνονται συν 40%, αν είναι Σάββατο, συν 115%, αν είναι Κυριακή και αργία, συν 140%, αν είναι Κυριακή/αργία και νυχτερινά» αποσαφήνισε η κ. Κεραμέως.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα