ΑΘΗΝΑ
01:57
|
08.09.2024
Ο εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη της συζύγου του πρώην υπουργού, Σταυρούλας Κουράκου, αλλά και κοντινού προσώπου του ζεύγους, του Ανδρέα Μπάρδη, για τις ίδιες κατηγορίες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ενοχή του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννου Παπαντωνίου, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, πρότεινε σήμερα ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, αναφορικά με την υπόθεση συμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέσω των συμβάσεων αυτών διακινήθηκε μαύρο χρήμα, με το βασικό αδίκημα, αυτό της δωροδοκίας, να έχει υποπέσει σε παραγραφή.

Ο εισαγγελέας Αλέξανδρος Σπηλιώτης, εξέφρασε την πεποίθησή του πως το ποσό των περίπου 2,5 εκατ. ευρώ που είχε εντοπιστεί σε λογαριασμούς του κ. Παπαντωνίου στο εξωτερικό, αποτελεί προϊόν δωροδοκίας του πρώην υπουργού για την επιλογή συγκεκριμένης εταιρίας, σε πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, το 2003.

«Η σύμβαση αυτή έχει όλα τα στοιχεία της απιστίας και ζημίωσε το Δημόσιο κατά 381 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό έγινε η δωροδοκία, τίποτα δεν είναι τσάμπα. Εφόσον υπήρχε μαύρο χρήμα, έπρεπε να νομιμοποιηθεί. Τα χρήματα έρχονταν στο υπουργείο. Δεν πάει κατευθείαν χρήμα στο γραφείο του υπουργού! Πρέπει να είσαι τελείως ερασιτέχνης! Δεν πάει κανείς να αφήσει στο γραφείο υπουργού τη μίζα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο εισαγγελέας.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την καταδίκη της συζύγου του πρώην υπουργού, της Σταυρούλας Κουράκου, αλλά και του κοντινού προσώπου του ζεύγους, του Ανδρέα Μπάρδη, για τις ίδιες κατηγορίες.

«Ο Μπάρδης λάμβανε χρηματικά ποσά μετρητά από τους Γιάννο Παπαντωνίου και Σταυρούλα Κουράκου, τα έβαζε διαδοχικά στον εγχώριο λογαριασμό και μετά τα χρήματα έφταναν στην Ελβετία. Ο Παπαντωνίου έδωσε στον Μπάρδη περίπου 2,5 εκατ. ευρώ. Έπρεπε αυτά τα λεφτά να αποκτήσουν νομιμοφάνεια. Έγινε λοιπόν μια επένδυση σε ομόλογο που έχει το ρόλο του “πλυντηρίου”. Από που έχεις το χρήμα; Από την ρευστοποίηση του ομολόγου!», ανέφερε κατά την αγόρευσή του.

Ο εισαγγελέας ανέφερε επίσης πως ο πρώην υπουργός έλαβε μετρητά ως δώρο, στο πλαίσιο της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών από την «Thales Nederland BV» και εν συνεχεία προχώρησε στη νομιμοποίηση των ποσών αυτών μέσω των συγκατηγορουμένων του, αλλά «και άλλων προσώπων, για τα οποία παραγράφηκε το αξιόποινο».

Η διαδικασία θα συνεχιστεί στις 10 Σεπτεμβρίου με αγορεύσεις συνηγόρων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα