ΑΘΗΝΑ
01:42
|
08.09.2024
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται αφότου δύο νεαρές γυναίκες από τη Βραζιλία εξαφανίστηκαν, αφότου μετακόμισαν με την Τόρες.
Η Κατ Τόρες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε οκτώ χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε μια influencer από τη Βραζιλία, για εμπορία ανθρώπων και εξαναγκασμό σε σεξεργασία, ύστερα από καταγγελίες ακολούθων της.

Όπως μεταδίδει το BBC, δύο νεαρές Βραζιλιάνες αναφέρθηκαν ως αγνοούμενες τον Σεπτέμβριο του 2022 και οι οικογένειές τους, μαζί με το FBI, ξεκίνησαν μια απεγνωσμένη έρευνα σε όλες τις ΗΠΑ, για να τις βρουν. Το μόνο που ήξεραν ήταν ότι ζούσαν με μια γνωστή influencer, την Κατ Τόρες.

Η Τόρες, που κάποτε ήταν μοντέλο και είχε συναναστραφεί διάσημους όπως τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, χρησιμοποιούσε την επιρροή της στα social media για να προσελκύει και να εκμεταλλεύεται τους ακόλουθούς της. Μία από τις γυναίκες που την ακολούθησαν, η Άνα, αποδείχθηκε, τελικά, πρόσωπο-κλειδί για τη διάσωση των αγνοούμενων. Η Άνα, που είχε και η ίδια βιώσει βία και κακοποίηση, βρέθηκε να «δουλεύει» για την Τόρες, την οποία εμπιστεύτηκε λόγω της παρουσίας της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των υποσχέσεών της για «πνευματική και επαγγελματική καθοδήγηση».

Όμως, η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική. Η Άνα, αφού μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να εργαστεί ως βοηθός της Τόρες, βρέθηκε παγιδευμένη σε άθλιες συνθήκες, χωρίς πληρωμή και ύπο συνεχή ψυχολογική πίεση. Παρότι κατάφερε να ξεφύγει από την επιρροή της influencer, όταν οι οικογένειες των δύο άλλων γυναικών αναζήτησαν βοήθεια το 2022, η Άνα αποφάσισε να δράσει.

Η Τόρες είχε πείσει τις δύο γυναίκες να μετακομίσουν στο Τέξας και να εργαστούν για αυτήν, χρησιμοποιώντας την επιρροή της ώστε να την εμπιστευτούν. Οι γυναίκες βρέθηκαν σε ένα σπίτι όπου οι κανόνες ήταν αυστηροί, η επικοινωνία μεταξύ τους απαγορευόταν και έπρεπε να παραδίδουν όλα τα κέρδη τους στην Τόρες. Κάποιες από αυτές πιέστηκαν, ακόμη, και να εργαστούν σε στριπ κλαμπ, υπό την απειλή της οικονομικής καταστροφής.

Η κατάσταση έγινε τόσο σοβαρή, που οι οικογένειες των γυναικών ξεκίνησαν εκστρατείες στα κοινωνικά δίκτυα για την εύρεσή τους.

Η Τόρες, πανικόβλητη από την προσοχή των ΜΜΕ, μετακόμισε με τις γυναίκες στο Μέιν. Ωστόσο, οι αρχές κατάφεραν να τις εντοπίσουν και να τις φέρουν σε επαφή με την αστυνομία. Τελικά, τον Δεκέμβριο του 2022, οι γυναίκες επέστρεψαν με ασφάλεια στη Βραζιλία.

Από μεριάς της, η Τόρες αρνείται όλες τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι ποτέ δεν εξανάγκασε κανέναν να συμμετάσχει σε σεξουαλική εργασία και ότι οι μαρτυρίες εναντίον της είναι ψευδείς.

«Όταν άκουγα τις μαρτυρίες, έλεγαν τόσα ψέματα που κάποια στιγμή δεν μπορούσα να σταματήσω να γελάω», δήλωσε η influncer, κατηγορώντας τις γυναίκες πως την παρουσιάζουν ως επικίνδυνη «γκουρού», που μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με τα λόγια της.

Σε έρευνα του, το BBC αποκάλυψε ότι περισσότερες από 20 γυναίκες έχουν αναφέρει ότι έχουν εξαπατηθεί ή έχουν πέσει θύματα εκμετάλλευσης από την Τόρες, με πολλές από αυτές να υποβάλλονται ακόμη σε ψυχιατρική θεραπεία, ώστε να αναρρώσουν από όσα ισχυρίζονται ότι υπέστησαν λόγω της συμπεριφοράς της.

Παρά την καταδίκη της, η Τόρες έχει ασκήσει έφεση και διατηρεί την αθωότητά της, σύμφωνα με τον δικηγόρο της. Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τις καταγγελίες από άλλες γυναίκες στη Βραζιλία.

Η Άνα, η πρώην βοηθός της Τόρες που υπήρξε θύμα της, μίλησε δημόσια για πρώτη φορά, ελπίζοντας ότι περισσότερα θύματα θα προχωρήσουν με τις μαρτυρίες τους. Τονίζει ότι οι πράξεις της Τόρες συνιστούν σοβαρό έγκλημα και όχι απλώς «δράματα του Instagram».

«Δεν έχω αναρρώσει πλήρως ακόμα, ήταν μια δύσκολη χρονιά. Υπήρξα θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σκλαβιάς και εγκλεισμού. Ελπίζω η ιστορία μου να αποτελέσει προειδοποίηση», ανέφερε μια από τις δύο γυναίκες, που έπεσαν θύματα trafficing από την Τόρες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Έρευνα: Οι έφηβοι που ατμίζουν είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από κακή ψυχική υγεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα