ΑΘΗΝΑ
01:40
|
08.09.2024
Όλο και πιο εξοργισμένες από τις διπλωματικές κινήσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού οι Βρυξέλλες μπορεί να τραβήξουν την κόντρα στα άκρα.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν τρόπους να απομονώσουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όλο και πιο εξοργισμένες από τις προσωπικές διπλωματικές κινήσεις και επιλογές του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, οι Βρυξέλλες εξετάζουν μια πρωτοφανή στην ιστορία της Ε.Ε. επιλογή, αυτήν του μποϊκοτάζ της συνόδου κορυφής για τις εξωτερικές υποθέσεις τον επόμενο μήνα στη Βουδαπέστη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Politico, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιθανόν να οργανώσουν μια δική τους σύνοδο κορυφής για τις εξωτερικές υποθέσεις, αντί να ταξιδέψουν στη Βουδαπέστη για την σύνοδο της 28ης Αυγούστου, σε μια προσπάθεια να στερήσουν από τον Βίκτορ Όρμπαν την ευκαιρία να διαμορφώσει την ατζέντα εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν τρόπους να απομονώσουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό, καθώς μετά τα ταξίδια του στην Μόσχα και το Πεκίνο στα πλαίσια της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας που ο ίδιος υποστηρίζει πως έχει αναλάβει, εμφανίζεται επιθετικά στο προσκήνιο

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Politico, που επικαλείται διπλωμάτες που ζήτησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, είναι πιθανόν να καλέσει τους υπουργούς σε ένα «επίσημο» συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων ταυτόχρονα με τη σύνοδο κορυφής της Βουδαπέστης.

«Εάν υπάρξει επίσημο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, που διοργανώνεται από τον ύπατο εκπρόσωπο την ίδια μέρα, οι υπουργοί δεν θα μπορούν να πάνε στη Βουδαπέστη», είπε ένας από τους διπλωμάτες, ενώ ένας άλλος πρόσθεσε ότι μποϊκοτάροντας τη συνάντηση της Βουδαπέστης, οι υπουργοί Εξωτερικών θέλουν να «στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι η Ουγγαρία δεν μιλά εξ ονόματος της Ε.Ε.».

Ήδη πάντως, η διάθεση των Βρυξελών έχει γίνει ορατή, καθώς στην πρώτη συνεδρίαση της ουγγρικής προεδρίας, που φιλοξενήθηκε στη Βουδαπέστη για να συζητηθεί η βιομηχανική πολιτική, εμφανίστηκαν μόνο επτά υπουργοί από άλλες χώρες και κανένας επίτροπος.

Η συνέχει αναμένεται…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Ο Ιρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν

Ιλχάμ Αλίγιεφ: Το 80% της συνθήκης ειρήνης με την Αρμενία έχει συμφωνηθεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα