ΑΘΗΝΑ
01:42
|
08.09.2024
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί πως κάθε βδομάδα τα θύματα ιού covid-19 ξεπερνούν τους 1.700 νεκρούς παγκοσμίως.
Κορονοϊός
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυξητικές τάσεις φαίνεται πως παίρνουν στην Ευρώπη τα κρούσματα του κορονοϊού covid-19 παρότι βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ προειδοποιεί πως η επικινδυνότητα του ιού δεν έχει ξεπεραστεί και πως κάθε βδομάδα πεθαίνουν πάνω από 1.700 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καθώς έχει ελαττωθεί η ανοσοποιητική κάλυψη έναντι του κορονοϊού, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες.

Πριν τρία χρόνια βλέπαμε αυτές τις σκηνές σε πολλά διεθνή αεροδρόμια το καλοκαίρι…

Σύμφωνα με την Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Ευρωπαϊκή Ταξιδιωτική Επιτροπή» που εκπροσωπεί τους Τουριστικούς Οργανισμούς 33 ευρωπαϊκών χωρών, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν για τις διακοπές μεταξύ Ιουνίου και Νοεμβρίου τρέχοντος έτους αναφέρουν πως θα κάνουν πάνω από δύο ταξίδια στη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πρόκειται για αύξηση 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ένδειξη πως η τουριστική κίνηση έχει ανακάμψει πλήρως μετά την διετή περίοδο πανδημίας.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Α. Γκεμπρεγέσους, προειδοποιεί πως ο κίνδυνος παραμένει και πως κάποιες βασικές προφυλάξεις θα πρέπει να διατηρηθούν ιδιαίτερα κατά τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις. Συνέστησε δε επανάληψη του εμβολιασμού σε άτομα άνω των 60 ετών αλλά και στο ιατρο-νοσηλευτικό προσωπικό καθώς πρόκειται για δύο από τις ομάδες που εκτίθενται περισσότερο σε νέα κρούσματα.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τα κρούσματα στη χώρα μας βρίσκονται σε έξαρση κι αυτό το καλοκαίρι, λόγω και της παραλλαγής υψηλής μεταδοτικότητας FLiRT ωστόσο οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί, τονίζοντας ότι παρά την αυξημένη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους, η νόσηση είναι ήπια.

«Ο κορονοϊός δεν έχει φύγει, τα στελέχη του είναι εδώ. Είναι σε εξάρσεις και υφέσεις. Έχουμε τουρισμό, έχουμε κόσμο που πάει και έρχεται. Το νέο στέλεχος είναι πολύ μεταδοτικό, αλλά η κλινική εικόνα των ασθενών είναι ήπια», ανέφερε στο MEGA η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Ματίνα Παγώνη

Η ίδια έχει πει ότι η έξαρση αυτή θα συνεχίσει μέχρι τέλος Ιουλίου, με τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Είχε τονίσει δε ότι «φέτος, συγκριτικά με πέρυσι, καμία σχέση τα κρούσματα. Είναι πάρα πολλά, είναι πολλές οι νοσηλείες αλλά και οι θάνατοι. Το 21 – 22 θάνατοι είναι πάρα πολλοί. Θα είναι μέχρι τέλος Ιουλίου περίπου η έξαρση».

Ανέφερε επίσης πως «οι ομάδες υψηλού κινδύνου με τα υποκείμενα νοσήματα, καλό θα είναι, μόλις νοσήσουν, να πάρουν τον γιατρό τους και να ξεκινήσουν αντιική αγωγή με τις συστάσεις του γιατρού. Έτσι θα προλάβουν τις επιπλοκές και τις νοσηλείες. Αυτές οι ομάδες καλό είναι όταν βγαίνουν σε κλειστούς χώρους και υπάρχει συνωστισμός, να φορέσουν τις μάσκες τους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Ρωσικό εμβόλιο κατά του καρκίνου πέρασε τις προκλινικές δοκιμές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα