ΑΘΗΝΑ
01:17
|
08.09.2024
Το νομοσχέδιο καταργεί τα 2 από τα 3 εναπομείναντα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία και ακυρώνει τα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης.
Φωτογραφία: 902.gr
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε δομές ψυχικής υγείας και πρόληψης εξαρτήσεων με αίτημα την απόσυρση του νέου νομοσχεδίου για την Ψυχική Υγεία που καταργεί τα 2 από τα 3 εναπομείναντα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία (ΨΝΑ, Δαφνί και ΨΝΘ) και ακυρώνει όλα τα εγκεκριμένα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης συστήνοντας νέο ενιαίο φορέα.

Στις κινητοποιήσεις και τη συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας, συμμετέχουν επίσης οι νοσοκομειακοί γιατροί, ύστερα από απόφαση του προεδρείου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και της και Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και άλλα σωματεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει επίσης, για την ημέρα κατάθεσης του σχεδίου νόμου στη Βουλή, πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 09:00 έως τις 15:00, για τα σωματεία-μέλη της που έχουν ανεπτυγμένες μονάδες και την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στάση εργασίας στην Αττική, από τις 09:00 έως τις 15:00, 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και πανελλαδική συγκέντρωση στη Βουλή, στις 12:00.

«Τροχοπέδη του συστήματος δεν είναι το διοικητικό και οργανωτικό μοντέλο αλλά η εγκατάλειψη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η υπολειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Το πρόβλημα στη ψυχική υγεία είναι λειτουργικό», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ψυχιατρικοί τομείς των νοσοκομείων και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία θα απωλέσουν τη σημερινή νομική μορφή και διοικητικά θα περάσουν στις ΥΠΕ.

«Τα ράντζα, η κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η ανάθεση της αποασυλοποίησης στις ΜΚΟ που προσφέρουν υπηρεσίες αναντίστοιχες του πακτωλού χρημάτων που λαμβάνουν, οφείλονται στην έλλειψη δημόσιων μονάδων ζωτικής σημασίας στη λειτουργία του συστήματος, στην έλλειψη μέριμνας για ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης και της κοινωνικής επανένταξης των ασθενών», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΕΙΝΑΠ, από την πλευρά της, καταγγέλλει ότι το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης, ώστε «να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ».

Στο πλαίσιο των δράσεων ενάντια στο νομοσχέδιο, το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα καθιστική διαμαρτυρία, με πρωτοβουλία του Σωματείου υποστήριξης του επιστημονικού και κοινωνικού έργου του «18 ΑΝΩ», ενώ οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και αύριο, Τετάρτη, 17 Ιουλίου, με μεγάλη συναυλία στο πάρκο κοντά στην πλατεία Ασωμάτων στο Θησείο στην οποία θα συμμετέχουν οι: Βέβηλος, Μεθυσμένα Ξωτικά, Δημήτρης Μητσοτάκης (Ενδελέχεια), Τντ+Djgzas, Αλέξανδρος Κτιστάκης, Γρηγόρης Κλιούμης (Υπόγεια Ρεύματα), Coyotes Arrow, Novel729, ενώ παρέμβαση θα πραγματοποιήσουν οι: Γιάννης Αγγελάκας, Frank Panx, Αλέξης Καλοφωλιάς, Θραξ Πανκς, Στέφανος Φλωτσιος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

Τουρκία: Σεισμός 5 ρίχτερ στη νότια χώρα, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες

ΔΕΘ-Χρυσοχοΐδης: Ανακοίνωσε Panic Button και για ανηλίκους

Ρωσικό εμβόλιο κατά του καρκίνου πέρασε τις προκλινικές δοκιμές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα