ΑΘΗΝΑ
01:52
|
08.09.2024
Ο λάκκος Mare Tranquillitatis φαίνεται πως φιλοξενεί μια σπηλιά, περίπου 150 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα σπήλαιο στη Σελήνη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τους αστροναύτες, ανακοίνωσαν πως ανακάλυψαν, για πρώτη φορά, επιστήμονες.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα σπήλαιο πλάτους 45 μέτρων και μήκους έως 80 μέτρων, έκταση που αντιστοιχεί σε 14 γήπεδα τένις, του οποίου η είσοδος φαίνεται πως βρίσκεται σε ένα λάκκο στη Mare Tranquillitatis (Θάλασσα της Γαλήνης), την πεδιάδα όπου οι αστροναύτες του Apollo 11 πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στο φεγγάρι, περισσότερο από μισό αιώνα νωρίτερα.

Η ανάλυση των δεδομένων ραντάρ που συλλέχθηκαν από το ρομπότ αναγνώρισης της NASA (LRO) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την Σελήνη, αποκάλυψε ότι ο λάκκος Mare Tranquillitatis, ο βαθύτερος γνωστός λάκκος στο φεγγάρι, οδηγεί σε μια σπηλιά, περίπου 150 μέτρα κάτω από την επιφάνεια.

«Είναι πραγματικά συναρπαστικό. Όταν κάνεις αυτές τις ανακαλύψεις και κοιτάς αυτές τις εικόνες, συνειδητοποιείς ότι είσαι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία της ανθρωπότητας που το βλέπει», δήλωσε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τρέντο στην Ιταλία, Λεονάρντο Καρέρ, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφό του, Λορέντσο Μπρουτσόνε, προχώρησαν στην ανακάλυψη του σπηλαίου.

Ο Μπρουτσόνε είπε ότι το σπήλαιο ήταν «πιθανώς ένας άδειος σωλήνας λάβας», προσθέτοντας ότι μέρη με τέτοια χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως «ανθρώπινοι βιότοποι» για τους μελλοντικούς εξερευνητές, καθώς είναι «ένα φυσικό καταφύγιο ενάντια στο σκληρό σεληνιακό περιβάλλον».

Τα σεληνιακά ρομπότ εντόπισαν για πρώτη φορά κοιλώματα στο φεγγάρι πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Πολλοί πιστεύεται ότι είναι «φεγγίτες» που συνδέονται με υπόγειες σπηλιές, όπως σωλήνες λάβας, γιγάντιες υπόγειες σήραγγες που σχηματίζονται μέσω ηφαιστειακών διεργασιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσικό πανεπιστήμιο ανέπτυξε μια μοναδική συσκευή που μπορεί να κοιτάξει στο παρελθόν

Τα κρυπτονομίσματα ανοίγουν το δρόμο για διασυνοριακές πληρωμές στη Ρωσία

Η Κίνα εκτοξεύει 10 δορυφόρους για ενίσχυση του παγκοσμίου δικτύου επικοινωνιών

Ρωσικό εμβόλιο κατά του καρκίνου πέρασε τις προκλινικές δοκιμές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα