ΑΘΗΝΑ
00:41
|
31.08.2024
Η συνέντευξη ήταν εφ'όλης της ύλης αλλά το βάρος έπεσε σε θέματα οικονομίας με πρώτο το ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα.
Κυριάκος Μητσοτάκης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τέλος δύο μηνών θα επιβάλλει η κυβέρνηση στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για να επιδοτηθεί η κατανάλωση των νοικοκυριών με κυμαινόμενα τιμολόγια κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Αυτό ανακοίνωσε απόψε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας συνέντευξη στην παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, Σία Κοσιώνη.

«Απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα αυτά για να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο. Διότι αυτή τη στιγμή, με την πορεία των τιμών, πράγματι οι πολίτες τον Αύγουστο θα έβλεπαν μία απότομη αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος», τονισε, εξηγώντας πως βλέπουμε έξαρση τιμών στη χονδρική τιμή και χωρίς αυτή την παρέμβαση αυτή η έξαρση θα «χτυπούσε» τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Ανέφερε ότι το τέλος θα επιβληθεί για δύο μήνες και η επιδότηση αφορά σε πρώτη φάση τον Αύγουστο ενώ λεπτομέρειες θα ανακοινώσει αύριο, Τετάρτη, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ επέμεινε πως πρόκειται για «αναποτελεσματικό μέτρο» επειδή μπορεί να οδηγήσει «σε προσωρινά οφέλη» και όχι μακροπρόθεσμα.

Από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ

Επανέλαβε πως τον Δεκέμβρη του 2024 θα δοθεί ένα έκτακτο μικρό επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, αρνούμενος βεβαίως να αποκαταστήσει την μνημονιακή υφαρπαγή των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και Θερινής Αδείας από τους απομάχους της δουλειάς.

Κληθείς να σχολιάσει την κόντρα ανάμεσα σε γιατρούς νοσοκομείων του ΕΣΥ και το υπουργείο Υγείας είπε πως σε αυτή την υπόθεση «στηρίζει» το υπουργείο και πως αυτό που ζητείται από τους «τοπικούς γιατρούς» είναι δύο εφημερίες το μήνυμα σε κάποιες ειδικότητες. Παραδέχθηκε ωστόσο πως οι συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία δεν είναι καλές ούτε για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ούτε για τους ασθενείς.

Μεταξύ των ερωτήσεων που του υποβλήθηκαν υπήρχε και μία για την απόπειρα δολοφονίας κατά του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Χαρακτήρισε το συμβάν «άγριο»  προσθέτοντας πως η πολιτική βία δεν έχει χώρο στις δημοκρατίες. Αναγνώρισε επίσης πως υπάρχει «τοξικότητα και στην πατρίδα μας» και αξιοποίησε την αφορμή για να αναφερθεί στις όπως είπε, αδιανόητες αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πολάκη «κατά μίας γυναίκας, δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Δυστυχώς ο Πολακισμός θέση στο νέο λεξικό Μπαμπινιώτη».

Σε σχέση με την εκλογή επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας είπε πως η κουβέντα θα ανοίξει τον Φλεβάρη του 2025.

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, είπε πως πάνω σε ένα υπαρκτό σκάνδαλο διαφθοράς γιατρών χτίστηκε χυδαία πολιτική συνωμοσία και σήμερα αποκαλύπτεται ότι υπήρχαν και πάρα πολλά λεφτά, 56 εκατομμύρια δολάρια, αστρονομικό ποσό, προκειμένου κάποιοι να επιτελέσουν τον «ρόλο» τους ως προστατευόμενοι μάρτυρες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για το Κυπριακό και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εισβολή είπε ότι το Σάββατο θα είναι δύσκολη μέρα για τους Έλληνες. Είναι μία ευκαιρία όπως κάθε τέτοια ημερομηνία, δεν είναι επέτειος, ευκαιρία αναστοχασμού τι και εμείς δεν κάναμε καλά. Ναι είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα έχουμε ακόμα μία ευκαιρία για επανέναρξη συνομιλιών στο πλαίσιο αποφάσεων Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Για τη Βόρεια Μακεδονία και τις παραβιάσεις της συμφωνίας των Πρεσπών είπε:

«Είχε προβλήματα η συμφωνία…. Η Ελλάδα είναι τοποτηρητής της ευρωπαϊκής πορείας Σκοπίων. Δεν θα υπάρξει ούτε βήμα αν δεν λυθεί το ζήτημα αυτό από ρητή δήλωση της ηγεσίας της γειτονικής χώρας για την ονομασία. Αυτό που έχουν υπογράψει, δεν λέμε κάτι διαφορετικό. Η Ελλάδα έχει στήριξη από όλη την Ευρώπη. Η θέση μας είναι κατανοητή από όλους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δύο νεκροί στη Ρεσίφε Βραζιλίας από κατάρρευση στέγης

Προτείνουν τερματισμό της 550ετούς ελβετικής ουδετερότητας

Απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου Διαγόρας στην Καβάλα

Πέθανε ο Ισπανός ηθοποιός Χούλιαν Ορτέγκα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα