ΑΘΗΝΑ
06:41
|
13.11.2024
Ο Γερμανός αρθρογράφος αναφέρει πως ήταν ένα «φιλόδοξο σχέδιο» που σήμερα δέχεται «πλήγμα» εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης για LNG.
Ρεβυθούσα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το πιθανό ναυάγιο του ελληνικού φιλόδοξου σχεδίου να καταστεί η χώρα μας «κόμβος» παροχής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Νοτιοανατολική Ευρώπη διαβλέπει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας γράφει το «μνημόσυνο» του μεγαλεπήβολου ενεργειακού σχεδίου αναφέροντας πως ήταν ένα «φιλόδοξο σχέδιο» που σήμερα δέχεται «πλήγμα» εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης για LNG.

Υπενθυμίζει πως είχαν σχεδιαστεί πέντε νέες μονάδες στις οποίες το LNG που παραδίδεται από δεξαμενόπλοια θα επαναεριοποιούνταν, και στη συνέχεια θα εξάγονταν σε γειτονικές χώρες μέσω αγωγών. Οι προγραμματισμένοι τερματικοί σταθμοί θα έπρεπε να έχουν χωρητικότητα 25 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, τετραπλάσια από τις ανάγκες της ίδιας της Ελλάδας. Αυτό θα έκανε τη χώρα τον πιο σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή.

«Η αρχική κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά, η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει πλέον καταρρεύσει» αναφέρει το άρθρο επισημαίνοντας πως ο μοναδικός τερματικός σταθμός LNG της χώρας βρίσκεται στο νησί Ρεβυθούσα κοντά στην Αθήνα, που λειτουργεί από το 1999 και διαχειρίστηκε σχεδόν το 60% των ελληνικών εισαγωγών φυσικού αερίου το 2023. Τον Απρίλιο, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια δεν πήγε εκεί κανένα βυτιοφόρο βενζίνης. Σύμφωνα με την εταιρεία δεν υπάρχουν κρατήσεις ούτε για τον Αύγουστο.

«Το περιβάλλον έχει αλλάξει ήδη από το 2023», δήλωσε ο CFO της Motor Oil, Πέτρος Τζανετάκης. Και η τάση συνεχίζεται.

Ο καταλυτικός ρόλος της Gazprom

Το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι ελληνικές εξαγωγές φυσικού αερίου στις βαλκανικές χώρες μειώθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κατά 95%. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που εκκρεμούν ακόμη οι επενδυτικές αποφάσεις για ορισμένους νέους τερματικούς σταθμούς που εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Όλο και πιο απίθανο φαίνεται όμως να κατασκευαστούν νέες εγκαταστάσεις. Γιατί; Επειδή, όπως φαίνεται, η αγορά φυσικού αερίου έχει ανατραπεί πλήρως.

Ο αρθρογράφος εξηγεί πως η ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom πλημμυρίζει τη νοτιοανατολική Ευρώπη με φυσικό αέριο. Και οι χώρες είναι στην ευχάριστη θέση να επωφεληθούν, διότι το αέριο του ρωσικού αγωγού είναι φθηνότερο από αυτό των ΗΠΑ, της Αλγερίας ή του Κατάρ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Ουζμπεκιστάν θα παρέχει πράσινη ενέργεια στην Ευρώπη

Το Bitcoin πλησιάζει τα 90.000 δολάρια, χτυπά επίπεδα ρεκόρ

Η ανεργία στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 4,3% για Ιούλιο-Σεπτέμβριο

ΣΥΡΙΖΑ για ΟΟΣΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη φέρνει φτώχεια και αδυναμία επιβίωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα