Στην πλήρη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις επιταγές ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη «στρατιωτική βοήθεια» προς την Ουκρανία αναφέρεται σημερινό εκτενές ρεπορτάζ του αραβικού δικτύου Al Jazeera.
Το ρεπορτάζ που υπογράφει ο Τζον Ψαρόπουλος αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα έδωσε στην Ουκρανία πάνω από 20.000 βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών, πυραύλους Stinger και 40 οχήματα μεταφοράς προσωπικού σοβιετικής κατασκευής τύπου BMP-1.
Ο τίτλος του ρεπορτάζ καταγράφει τον «ρωσικό θυμό για την προετοιμασία στρατιωτικής συμφωνίας της Ελλάδας με την Ουκρανία». Εκεί, τονίζεται πως αυτό το διάστημα η Ελλάδα κανονίζει να στείλει τέσσερις τεράστιους μετασχηματιστές υψηλής τάσης για σταθμούς ενέργειας στην Οδησσό της Ουκρανίας μετά την καταστροφή 7 από τους 9 μετασχηματιστές που είχε η πόλη έπειτα από ρωσική επίθεση.
Επισημαίνεται η απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με την Οδησσό μέσω Ρουμανίας ή Πολωνίας και την ανάπτυξη στρατιωτικής εφοδιαστικής αλυσίδας των ΗΠΑ στο λιμάνι της πόλης έπειτα από την υπογραφή στρατιωτικού συμφώνου συνεργασίας το 2019. Όπως τονίζεται μέσω αυτής της σιδηροδρομικής γραμμής καταφθάνουν στρατιωτικοί εξοπλισμοί και όπλα από την Ελλάδα στην Ουκρανία «μέσα σε 24 ώρες». Εκτιμάται δε πως η επίσημη (και ανεπίσημη…) στρατιωτική βοήθεια από την Αθήνα στο Κίεβο, μέσω Αλεξανδρούπολης, ξεπερνά σε αξία τα 300 εκατομμύρια δολάρια σε δύο χρόνια.
Παζάρια με ΗΠΑ για τους S-300 έναντι Patriot;
Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν οι εφημερίδες του Τζον Ψαρόπουλου για την τύχη της ρωσικής αντιπυραυλικής συστοιχίας S-300 που είναι εγκατεστημένη στην Κρήτη και την οποία εδώ και καιρό επιζητούν οι ΗΠΑ να δοθεί από την Ελλάδα στην Ουκρανία. Όπως αναφέρεται, η Ελλάδα έχει μία τέτοια αντιπυραυλική συστοιχία που κατά ελληνικές κυβερνητικές πηγές έχει προσφερθεί να σταλεί στην Ουκρανία εάν οι ΗΠΑ την αντικαταστήσουν με συστοιχία Patriot.
Όλα αυτά ενώ αυτό το διάστημα, Ελλάδα και Ουκρανία, «διαπραγματεύονται ένα 10ετές σύμφωνο βοήθειας» παρόμοιο με εκείνο που έχουν υπογράψει άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.
Οι κυβερνητικές πηγές φέρεται δε να αναφέρουν: «Η Ελλάδα θέλει μία συμφωνία στη βάση πλεονάσματος των στρατιωτικών δαπανών…Υλικά που πρέπει να πουλήσεις ή να καταστρέψεις πριν την ημερομηνία λήξης τους. Δεν θέλουμε μία ξεχωριστή γραμμή προϋπολογισμού για την Ουκρανία».