ΑΘΗΝΑ
05:09
|
18.10.2024
Έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον στρατό από μεριάς της κυβέρνησης - Καταγγελίες για παραποίηση εγγράφων σχετικά με τον πόλεμο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διέταξε την απενεργοποίηση του συστήματος ηχογράφησης στο κέντρο διοίκησης του στρατού, αμέσως μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αποκαλύπτει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, αναδεικνύοντας την ένταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας.

Σημειώνεται πως το κέντρο διοίκησης είναι η τοποθεσία στην οποία διεξάγονταν όλες οι συσκέψεις του συμβουλίου ασφαλείας και άλλες αμυντικές συναντήσεις. Κανονικά, το σύστημα ηχογράφησης λειτουργεί αυτόματα και καταγράφει όλα όσα συμβαίνουν εκεί. Ωστόσο, ο Νετανιάχου επέμεινε ότι οι συσκέψεις του συμβουλίου ασφαλείας και οποιεσδήποτε άλλες συναντήσεις, θα καταγράφονταν ή θα απομαγνητοφωνούνταν μόνο από το Γραφείο του Πρωθυπουργού και όχι από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF).

Σύμφωνα με την Haaretz, η εντολή διακοπής των καταγραφών δόθηκε από τον πρώην στρατιωτικό γραμματέα του Νετανιάχου, τον υποστράτηγο Άβι Γκιλ, στους δύο αξιωματικούς του στρατού που ήταν υπεύθυνοι για τη λειτουργία του κέντρου διοίκησης – τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων και τον επικεφαλής της Ταξιαρχίας Επιχειρήσεων.

Στις 12 Οκτωβρίου, πέντε ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου, το τηλεοπτικό κανάλι Channel 13 ανέφερε ότι το Γραφείο του Πρωθυπουργού είχε απαγορεύσει στον IDF να καταγράφει τις συσκέψεις του συμβουλίου ασφαλείας που διεξάγονταν εκείνη την περίοδο και ζήτησε από τους αξιωματικούς του IDF να αφήσουν οποιεσδήποτε συσκευές ηχογράφησης εκτός της αίθουσας. Συνήθως, ο IDF καταγράφει τις συσκέψεις του συμβουλίου ασφαλείας για να διευκολύνει τη μετατροπή των αποφάσεων που λαμβάνονται, σε εντολές στο πεδίο.

Όπως αποκαλύπτει η ισραηλινή εφημερίδα, μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα, ένας φρουρός ασφαλείας από το γραφείο του Νετανιάχου απαίτησε να ελέγξει τα αντικείμενα που έφερε μαζί του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του IDF, Χερτζλ Χαλεβί, για να βεβαιωθεί ότι δεν μετέφερε συσκευή ηχογράφησης.

Στη συνέχεια, ο Νετανιάχου μετέφερε όλες τις συσκέψεις του συμβουλίου ασφαλείας στο γραφείο του στο Τελ Αβίβ, το οποίο βρίσκεται στον ίδιο χώρο με την έδρα του στρατού. Μια πηγή από τον κύκλο του Νετανιάχου είπε ότι ο πρωθυπουργός προτιμούσε να έχει τις συσκέψεις σε έναν χώρο που έλεγχε ο ίδιος, παρά να εμπιστεύεται τον IDF, να μην καταγράφει τις συσκέψεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός δημοσιογράφος και σχολιαστής, Νατάβ Εγιάλ, ανέφερε ότι ο Άβι Γκιλ, ο πρώην στρατιωτικός γραμματέας, επικοινώνησε με την Γενική Εισαγγελέα, Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα, πριν από αρκετούς μήνες και την προειδοποίησε ότι το γραφείο του Νετανιάχου είχε προσπαθήσει να αλλάξει τα πρωτόκολλα από τις συναντήσεις, που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Τον Νοέμβριο, ο δημοσιογράφος Γκίντι Βάιτς ανέφερε στην Haaretz ότι ο επικεφαλής του γραφείου του Νετανιάχου, Τζάτσι Μπράβερμαν, είχε ζητήσει από το γραφείο του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου να του δώσει απόρρητες περιλήψεις των συσκέψεων του συμβουλίου ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επιπλέον, ο Μπράβερμαν ζήτησε από το γραφείο των στενογράφων στο Γραφείο του Πρωθυπουργού να του δώσει τα πλήρη πρωτόκολλα αυτών των συναντήσεων.

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού απάντησε στην αναφορά, δηλώνοντας ότι «σύμφωνα με τους κανονισμούς της κυβέρνησης, όλες οι κυβερνητικές συναντήσεις και οι υπουργικές επιτροπές καταγράφονται μόνο από τους στενογράφους του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Οι συζητήσεις του συμβουλίου ασφαλείας καταγράφονται, επίσης, από το Γραφείο του Πρωθυπουργού, ακόμα και αν πραγματοποιούνται σε στρατιωτικούς χώρους».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ αναζητούν την επόμενη μέρα μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (upd)

Ευθύνες στον Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία ρίχνει ο Τραμπ

Μπλόκο λιμενεργατών σε μεταφορά σφαιρών στο Ισραήλ

Μήνυμα Μητσοτάκη για το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα