Δριμεία κριτική στην υπονόμευση των συμφερόντων ευρωπαϊκών χωρών από το ΝΑΤΟ άσκησε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.
Αφορμή έδωσαν οι συμφωνίες «ασφαλείας» μεταξύ Ευρωπαίων και ΝΑΤΟϊκών εταίρων εκτιμώντας πως κάθε μία από αυτές έγινε «για να διασφαλίσει την κυριαρχία» των ΗΠΑ σε βάρος των ευρωπαϊκών συμφερόντων.
Στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, με αφορμή τη ρωσική προεδρία του οργάνου των Ηνωμένων Εθνών με θέμα την «Πολυμερή Συνεργασία υπέρ ενός μίας πιο δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης διεθνούς τάξης», ο Λαβρόφ ανέφερε ότι «εδώ και δεκαετίες», οι εν λόγω συμφωνίες ασφαλείας «περιλαμβάνουν την υποταγή της Ευρώπης και την ανάσχεση της Ρωσίας».
💬 #Lavrov: In the last century, George Orwell, in "Animal Farm", presaged the essence of "rule-based order":
— Russia at the United Nations (@RussiaUN) July 16, 2024
✍️ "All animals are equal, but some are more equal than others."
❌ Washington's hegemonic policy has not changed for decades. pic.twitter.com/KsuFTmixnt
«Ο κύριος ρόλος σε αυτό ανατέθηκε στο ΝΑΤΟ, το οποίο τελικά υποδούλωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κατά τεκμήριο δημιουργήθηκε για τους Ευρωπαίους, και ιδιωτικοποίησε ξεδιάντροπα τους θεσμούς του ΟΑΣΕ (σ.σ. Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) κατά κατάφωρη παραβίαση της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι», πρόσθεσε.
Ο Λαβρόφ κάλεσε όσους δείχνουν «αληθινό ενδιαφέρον για το ξεπέρασμα της κρίσης στην Ουκρανία να υπολογίσουν στις προτάσεις τους το ζήτημα-κλειδί που αφορά τα δικαιώματα όλων των εθνοτικών μειονοτήτων μηδεμιάς εξαιρουμένης.
Προειδοποιήσεις περί Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, από την κριτική του Λαβρόφ δεν ξέφυγαν ούτε οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, που είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο «που θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο» εκτιμώντας πως πρόκειται για γλωσσικό ολίσθημα που προδίδει τις βαθύτερες σκέψεις των ΗΠΑ πως από έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο η Ουάσιγκτον δεν θα υπέφερε.
«Εάν η στρατηγική της κυβέρνησης Μπάιντεν βασίζεται σε μία τέτοια ανάλυση, τότε πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σφάλμα» τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, καλώντας τους Ευρωπαίους να συνειδητοποιήσουν τον «αυτοκτονικό ρόλο που έχουν αναλάβει να παίξουν».