ΑΘΗΝΑ
01:31
|
08.09.2024
Την Δευτέρα, η Κομισιόν έκανε το πρωτοφανές βήμα να απαγορεύσει στους επιτρόπους της Ε.Ε. να παρίστανται σε συναντήσεις που πραγματοποιούνται στην Ουγγαρία.
O Όρμπαν πραγματοποίησε αιφνίδιες επισκέψεις σε Ρωσία και Ουκρανία τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο μιας «ειρηνευτικής αποστολής»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι έτοιμος να αναλάβει άμεσα τον ρόλο του διαμεσολαβητή στην σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αν εκλεγεί τον Νοέμβριο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, σε επιστολή του προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επιστολή -η οποία απευθυνόταν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και κοινοποιήθηκε σε όλους τους ηγέτες της Ε.Ε.- συντάχθηκε μετά από συνομιλίες που είχε ο Ούγγρος πρωθυπουργός με τον Τραμπ, καθώς και με τους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της Κίνας.

«Μπορώ σίγουρα να δηλώσω ότι λίγο μετά τη νίκη του στις εκλογές, χωρίς να περιμένει μέχρι την ορκωμοσία του, ο Τραμπ θα είναι έτοιμος να ενεργήσει άμεσα ως διαμεσολαβητής ειρήνης. Έχει λεπτομερή και καλά τεκμηριωμένα σχέδια για αυτό», ανέφερε ο Όρμπαν στην επιστολή.

Υπενθυμίζεται πως, ο Όρμπαν πραγματοποίησε αιφνίδιες επισκέψεις σε Ρωσία και Ουκρανία τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, στο πλαίσιο μιας «ειρηνευτικής αποστολής», αφότου η χώρα του ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της Ένωσης.

Η κίνηση του Όρμπαν επικρίθηκε από τους ηγέτες της Ε.Ε., οι οποίοι τόνισαν πως ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν έδρασε εκ μέρους των 27 μελών της Ένωσης, αλλά πως οι απόψεις που παρουσίασε ήταν δικές του.

Για να υπογραμμίσει τη δυσαρέσκεια της με τις κινήσεις του Όρμπαν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη Δευτέρα έκανε το πρωτοφανές βήμα να απαγορεύσει στους Επιτρόπους της Ε.Ε. να παρίστανται σε συναντήσεις που πραγματοποιούνται στην Ουγγαρία, υπό την προεδρία της χώρας.

Μάλιστα, ορισμένες κυβερνήσεις κρατών-μελών σχεδιάζουν να στείλουν μόνο υψηλόβαθμους δημόσιους υπαλλήλους, αντί για υπουργούς, σε υπουργικές συνομιλίες στην Ουγγαρία, ενώ 63 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησαν από την Ε.Ε. να αφαιρέσει από την Ουγγαρία το δικαίωμα ψήφου στις διαδικασίες της Ένωσης.

Στην επιστολή του προς τους ηγέτες της Ε.Ε., ο Όρμπαν δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, «καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες» για να παραμείνει στην εκλογική κούρσα, και υποστήριξε ότι δεν είναι «ικανός να τροποποιήσει την τρέχουσα φιλοπολεμική πολιτική των ΗΠΑ».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει από καιρό επικρίνει την ευρωπαϊκή στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τους περισσότερους συμμάχους που υποστηρίζουν την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο.

«Η ευρωπαϊκή στρατηγική, στο όνομα της διατλαντικής ενότητας, έχει αντιγράψει τη φιλοπολεμική πολιτική των ΗΠΑ. Προς το παρόν, δεν έχουμε μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη ευρωπαϊκή στρατηγική ή πολιτικό σχέδιο δράσης», τόνισε ο Όρμπαν, προτείνοντας «να συζητήσουμε αν η συνέχιση αυτής της πολιτικής είναι λογική στο μέλλον».

Πρότεινε, ακόμη, την «επανέναρξη άμεσων διπλωματικών επικοινωνιών με τη Ρωσία», διατηρώντας παράλληλα υψηλού επιπέδου επαφές με το Κίεβο, καθώς και τη διεξαγωγή συνομιλιών με την Κίνα «για τους τρόπους υλοποίησης της επόμενης ειρηνευτικής διάσκεψης».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα