Οι βουλευτές στη Ρουμανία υπερψήφισαν νομοσχέδιο υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, το οποίο θα επιτρέπει τη θανάτωση 481 αρκούδων τον χρόνο, λίγες μέρες μετά τον θάνατο μιας πεζοπόρου στα Νότια Καρπάθια. Η 19χρονη βρισκόταν σε ένα πολύ δημοφιλές μονοπάτι, νότια της πόλης Μπράσοφ (κεντρικά), όταν οδηγήθηκε εξαιτίας μίας αρκούδας σε ένα δύσβατο φαράγγι. Οι διασώστες δεν κατάφεραν να τη σώσουν παρά την επείγουσα κλήση που τους έκανε.
Romania to step up cull of brown bears after hiker killed https://t.co/0OTGBhHMjU
— The Guardian (@guardian) July 15, 2024
Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις δήλωσε «σοκαρισμένος», κρίνοντας πως υπάρχουν «πάρα πολλές αρκούδες». Και ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου συγκάλεσε έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη με τους βουλευτές να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του θύματος.
I am appalled by the attack on former President Trump at his campaign rally. I wish him a speedy and full recovery. Violence and aggression are not attributes of any democracy. We 🇷🇴 stand by the 🇺🇸 people.
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) July 14, 2024
Το προηγούμενο νομοσχέδιο του 2023 επέτρεπε τη θανάτωση 220 αρκούδων τον χρόνο από πιστοποιημένους ελεύθερους σκοπευτές. Οι εισηγητές του νομοσχεδίου επικαλέστηκαν τον «υπερπληθυσμό» αυτού του προστατευμένου είδους και μία «ανησυχητική κατάσταση» που οδήγησε σε μια αύξηση των επιθέσεων, με την επίγνωση ότι το κυνήγι των αρκούδων δεν συνιστά «μια θαυματουργή λύση».
Rescuers say a brown bear attack left a 19-year-old woman with injuries "incompatible with life."https://t.co/r4mkfxtxj9
— Local 12/WKRC-TV (@Local12) July 12, 2024
Η Ρουμανία είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό αρκούδων, με περίπου 8.000 ζώα, σύμφωνα με μια εκτίμηση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία 20 χρόνια, 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από αρκούδες στη Ρουμανία και 274 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Το 2023, 7500 κλήσεις έκτακτης ανάγκης καταγράφηκαν.
Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) κατήγγειλε τον νέο νόμο υποστηρίζοντας ότι «δεν επιλύει απολύτως τίποτα». «Πρόκειται για έναν μαθηματικό υπολογισμό που υποθέτει ότι όσο λιγότερες είναι οι αρκούδες τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος επιθέσεων», δήλωσε ο Κάλιν Άρντελιν, σε ερώτημα που έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο.