ΑΘΗΝΑ
01:29
|
08.09.2024
Νέος νόμος μετά τον θάνατο μιας 19χρονης πεζοπόρου από αρκούδα. Αποδοκιμάζουν την κυβέρνηση οι οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ζώων.
Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) κατήγγειλε τον νέο νόμο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι βουλευτές στη Ρουμανία υπερψήφισαν νομοσχέδιο  υπό τη μορφή του κατεπείγοντος, το οποίο θα επιτρέπει τη θανάτωση 481 αρκούδων τον χρόνο, λίγες μέρες μετά τον θάνατο μιας πεζοπόρου στα Νότια Καρπάθια. Η 19χρονη βρισκόταν σε ένα πολύ δημοφιλές μονοπάτι, νότια της πόλης Μπράσοφ (κεντρικά), όταν οδηγήθηκε εξαιτίας μίας αρκούδας σε ένα δύσβατο φαράγγι. Οι διασώστες δεν κατάφεραν να τη σώσουν παρά την επείγουσα κλήση που τους έκανε.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις δήλωσε «σοκαρισμένος», κρίνοντας πως υπάρχουν «πάρα πολλές αρκούδες». Και ο πρωθυπουργός Μαρσέλ Τσολάκου συγκάλεσε έκτακτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση, η οποία διεξήχθη με τους βουλευτές να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του θύματος.

Το προηγούμενο νομοσχέδιο του 2023 επέτρεπε τη θανάτωση 220 αρκούδων τον χρόνο από   πιστοποιημένους ελεύθερους σκοπευτές. Οι εισηγητές του νομοσχεδίου επικαλέστηκαν τον «υπερπληθυσμό» αυτού του προστατευμένου είδους και μία «ανησυχητική κατάσταση» που οδήγησε σε μια αύξηση των επιθέσεων, με την επίγνωση ότι το κυνήγι των αρκούδων δεν συνιστά «μια θαυματουργή λύση».

Η Ρουμανία είναι η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μετρά τον μεγαλύτερο αριθμό αρκούδων, με περίπου 8.000 ζώα, σύμφωνα με μια εκτίμηση του υπουργείου Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία 20 χρόνια, 26 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από αρκούδες στη Ρουμανία και 274 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά. Το 2023, 7500 κλήσεις έκτακτης ανάγκης καταγράφηκαν.

Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) κατήγγειλε τον νέο νόμο υποστηρίζοντας ότι «δεν επιλύει απολύτως τίποτα». «Πρόκειται για έναν μαθηματικό υπολογισμό που υποθέτει ότι όσο λιγότερες είναι οι αρκούδες τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος επιθέσεων», δήλωσε ο Κάλιν Άρντελιν, σε ερώτημα που έθεσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα