ΑΘΗΝΑ
01:23
|
08.09.2024
Ο Νετανιάχου πρέπει να διατάξει την προσάρτηση της Δυτικής Όχθης εάν το Διεθνές Δικαστήριο κρίνει παράνομους τους εποικισμούς, λέει ο Μπεζαλέλ Σμότριτς.
Νέες εμπρηστικές παραινέσεις από τον ακροδεξιό σύμμαχο του Νετανιάχου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς, κάλεσε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να προσαρτήσει την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εάν το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) κρίνει ότι οι ισραηλινοί εποικισμοί είναι παράνομοι.

«Καλώ με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου: Εάν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφασίσει ότι η επιχείρηση εποικισμού είναι παράνομη – απαντήστε με μια ιστορική απόφαση εφαρμογής της κυριαρχίας στα εδάφη της πατρίδας μας», ανέφερε ο Σμότριτς σε δημοσιογράφους κατά την εβδομαδιαίας συνεδρίαση του κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού στην Κνεσέτ. «Κανείς δεν θα μετακινήσει τον λαό του Ισραήλ από τη γη του», πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γνωστός ακροδεξιός υπουργός -ο οποίος ζει ο ίδιος σε παράνομο οικισμό– ζητά την κατάσχεση της παλαιστινιακής γης, ούτε η πρώτη φορά που υπόσχεται να αποτρέψει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους «μέσω μαζικών εποικισμών, κατασκευής δρόμων και άλλων υποδομών στο πεδίο» -όλες κινήσεις παράνομες βάσει του διεθνούς δικαίου.

Το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ αναμένεται να εκδώσει, αυτήν την εβδομάδα, μια μη δεσμευτική απόφαση σχετικά με τις νομικές συνέπειες της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Πενήντα δύο χώρες παρουσίασαν επιχειρήματα στο ICJ, σχετικά με τις νομικές συνέπειες των ενεργειών του Ισραήλ στα κατεχόμενα τον Φεβρουάριο, μετά από παλαιότερο αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για συμβουλευτική γνώμη, καθώς, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μια κατοχική δύναμη δεν μπορεί να μετακινήσει τους πολίτες της σε κατεχόμενη γη.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ ενέκρινε σχέδια για χιλιάδες νέες κατοικίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη  και έδωσε στον Σμότριτς σαρωτικές εξουσίες για να επισπεύσει την κατασκευή παράνομων εποικισμών – παρακάμπτοντας τα μέτρα που ίσχυαν για 27 χρόνια.

Η Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα από το 2007, είπε ότι η κίνηση θα κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή, ενώ η Φατάχ  προειδοποίησε ότι «οι έποικοι θα απομακρυνθούν από τη Δυτική Όχθη όπως απομακρύνθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα