ΑΘΗΝΑ
01:17
|
08.09.2024
Το σχέδιο 2025 προωθεί σημαντικές θεσμικές και πολιτικές αλλαγές ποντάροντας στην εκλογή Τραμπ, παρότι ο τελευταίος τηρεί αποστάσεις.
Σχέδιο 2025
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Σχέδιο 2025 (Project 2025) που προωθεί το δεξιό, συντηρητικό πολιτικό ίδρυμα Heritage Foundation προκαλεί ανησυχία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε σχέση με το ενδεχόμενο να προωθηθεί προς εφαρμογή (συνολικά ή τμηματικά) στην πολύ πιθανή περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές το Νοέμβρη.

Το σχέδιο 900 σελίδων αποτελεί κατά ορισμένους αναλυτές έναν ανεπίσημο «οδικό χάρτη» μίας σειράς θεσμικών και άλλων πολιτικών αλλαγών που προτείνονται τα επόμενα χρόνια στις ΗΠΑ από συντηρητικούς πολιτικούς επιστήμονες και δεξιούς ειδικούς αναλυτές.

Ο Κέβιν Ρόμπερτς, πρόεδρος του ιδρύματος Heritage Foundation, θεωρεί πως το στρατηγικό σχέδιο είναι έκφραση μίας «Δεύτερης Αμερικανικής Επανάστασης», η οποία «θα είναι αναίμακτη, εφ’ όσον το επιτρέψει η Αριστερά».

Στις προτάσεις του Project 2025 γίνεται αναφορά στα ακόλουθα «τέσσερα μέτωπα που θα καθορίσουν το μέλλον της Αμερικής»:

  • _Η αποκατάσταση του θεσμού της οικογένειας.
  • _Η κατάργηση του διοικητικού κράτους.
  • _Η άμυνα υπέρ της εθνικής κυριαρχίας.
  • _Η διασφάλιση «των ατομικών δικαιωμάτων ελευθερίας που μας έδωσε ο Θεός».

Ιδού μερικές από τις πιο βασικές αλλαγές που προτείνονται:

  • _Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να έχει σαφώς μεγαλύτερη εξουσία. Προτείνεται η αντικατάσταση  δημοσιονομικών υπαλλήλων από υπαλλήλους έμπιστους στον Τραμπ και η αναδιάρθρωση ομοσπονδιακών υπηρεσιών  όπως αυτές του υπουργείου Δικαιοσύνης ώστε ή να αλλάξουν ριζικά ή να καταργηθούν.
  • Στους τομείς Οικονομίας και Ενέργειας προτείνεται να συντελεστεί μία νέα καμπή υπέρ της μεγαλύτερης χρήσης ορυκτών καυσίμων (και όχι Ανανεώσιμων Πηγών) όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Σε τέτοια περίπτωση οι ΗΠΑ δεν θα εστιάζουν πλέον στη μείωση των εκπομπών αερίων και τις «πράσινες» επιδοτήσεις.
  • Κατάργηση όρων όπως σεξουαλικός προσανατολισμός ή ταυτότητα φύλου ώστε να μην έχουν καμία θέση σε προεδρικά διατάγματα και νόμους. Θεωρούν πως τα «επιβλαβή διδάγματα της «κριτικής φυλετικής θεωρίας» και της «έμφυλης ιδεολογίας» θα πρέπει να διαγραφούν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα όλων των δημοσίων σχολείων της χώρας.
  • Προτείνεται προστασία «αγέννητων παιδιών ενώπιον παντός δικαστηρίου της Αμερικής» καθώς και η απαγόρευση μεταξύ άλλων του αντισυλληπτικού χαπιού της «επόμενης ημέρας».
  • Ζητούν να καλυφθούν «τα κραυγαλέα κενά στο μεταναστευτικό σύστημα» με τη διοχέτευση περισσότερων κονδυλίων και την αποστολή τεχνολογικού εξοπλισμού και προσωπικού στα σύνορα με το Μεξικό και με την αυστηροποίηση της χορήγησης ασύλου.
  • Να μην υπερισχύουν οι υπερεθνικές υποχρεώσεις των ΗΠΑ σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί έτσι ώστε οι υπόλοιποι σύμμαχοι να αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες. Προτείνεται έτσι να μειωθεί ο αμερικανικός στρατός στην Ευρώπη, παρ’ ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διαθέσει περισσότερα χρήματα στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.
  • Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία παρουσιάζονται δύο αντικρουόμενες θέσεις: Η συνέχιση της εμπλοκής των ΗΠΑ υπό τη μορφή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας είναι απαραίτητη. Άλλοι αντιτείνουν ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας «δεν έγκειται καθόλου στο εθνικό συμφέρον ασφαλείας της Αμερικής. «Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και αποτελεί μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της περιοχής» αναφέρουν.

Πώς αντιδρούν Μπάιντεν και Τραμπ

Απέναντι στον οδικό χάρτη του «σχεδίου 2025» έχει ήδη αντιδράσει ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που δήλωσε πρόσφατα πως ο Τραμπ και οι σύμμαχοί του ονειρεύονται «μία βίαιη επανάσταση, προκειμένου να καταστρέψουν την ιδέα της Αμερικής».

Σε ό,τι αφορά τον Τραμπ, αυτός έχει επιλέξει να κρατήσει αποστάσεις ασφαλείας από το «Σχέδιο 2025».Στις δημόσιες αναρτήσεις που έχει κάνει τελευταία στην δική του πλατφόρμα Κοινωνικής Δικτύωσης, το Truth Social, έγραψε:

«Δεν ξέρω τίποτα για το ποιος βρίσκεται από πίσω. Δεν συμφωνώ με κάποια απ’ όσα λένε και ορισμένες θέσεις είναι γελοίες. Ό,τι κι αν κάνουν τους εύχομαι καλή τύχη, όμως δεν έχω καμία σχέση μαζί τους».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα