Τη νομοθετική απόπειρα του υπουργείου Δικαιοσύνης να καταργήσει τη λειτουργία παρατηρητηρίων σημαντικών δικών δημοσίου συμφέροντος αναδεικνύει με ανάρτησή της σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης η δημοσιογραφική ερευνητική ομάδα The Manifold.
Υπενθυμίζοντας τη συμμετοχή της ομάδας σε δύο παρατηρητήρια δικών, του Lignadis Trial Watch και του Kivotos Trial Watch, που παρακολουθεί την εν εξελίξει δίκη της πρώτης από τις υποθέσεις της Κιβωτού του Κόσμου, επισήμανε ότι «η νέα νομική διάταξη αποτελεί μέτρο αντιδημοκρατικό και δίχως επαρκή αιτιολογία περιοριστικό της δημοσιότητας της δίκης και της ελευθερίας του Τύπου, δύο αλληλένδετων και συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών».
Ως απόδειξη για τη βασιμότητα των ανησυχιών μας αναφέρει ότι στις 8/7/2024, σε δικαστήριο της Μυτιλήνης, η Έδρα απαγόρευσε την γραπτή δημοσιογραφική ανταπόκριση του Παρατηρητηρίου #δίκη_Σαπφούς, ισχυριζόμενη πως η τροπολογία που τέθηκε σε ισχύ με τον Ν. 5119/2024 απαγορεύει την ανταπόκριση.
Σήμερα, ένα ακόμη περιστατικό αποδεικνύει τη δυνατότητα που δίνει αυτός ο νόμος να περιοριστεί η δημοσιότητα της δίκης.
Αναφέρεται στο στόχο των συνηγόρων υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής όπου έγινε το πρωτοπόρο δικαστικό παρατηρητήριο Golden Dawn Watch. Οι συνήγοροι έκαναν χρήση του νέου νόμου και μάλιστα επικαλέστηκαν την προ ημερών απόφαση του δικαστηρίου της Μυτιλήνης για να ζητήσουν από την Έδρα να αποβάλει το παρατηρητήριο στην καταγραφή της σημερινής δικασίμου.
Εντέλει η Έδρα δεν έκανε το αίτημα δεκτό αλλά όπως σημειώνουν οι δημοσιογράφοι της ομάδας The Manifold :
- Πρώτον, και μόνη η προσπάθεια να φιμωθεί το Golden Dawn Watch δείχνει τους κινδύνους που γέννησε ο νέος νόμος: μία άλλη Έδρα θα μπορούσε να είχε δεχτεί το αίτημα. Mία άλλη Έδρα θα το δεχτεί στο μέλλον.
- Δεύτερον, η Έδρα διέταξε να διαβιβαστεί το σημερινό αίτημα στον αρμόδιο εισαγγελέα για τις δικές του ενέργειες, γεγονός που από μόνο του θέτει την ελευθερία του Τύπου σε καθεστώς διερεύνησης – μια εξέλιξη καθόλα αρνητική, η οποία θα ήταν αδιανόητη δίχως τον νέο νόμο.
Υπενθυμίζει επίσης ότι η ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) έχει ήδη ζητήσει την κατάργηση του νέου νόμου.