ΑΘΗΝΑ
01:54
|
08.09.2024
Η απόφαση του Πεκίνου έρχεται ως αντίδραση στις πωλήσεις όπλων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, μεταξύ άλλων ζητημάτων.
Βλήματα μπροστά από ένα αμερικανικής κατασκευής μαχητικό F-16V κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στην Ταϊβάν στις 15 Ιανουαρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οργισμένη για τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων -τουλάχιστον 16 συμβόλαια μέσα σε 4 χρόνια- στην Ταϊβάν, η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη, την απόφασή της να αναστείλει τις διαβουλεύσεις με την Ουάσιγκτον για τον έλεγχο και τη μη διάδοση των όπλων, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι ΗΠΑ αγνόησαν τη σθεναρή αντίθεση της Κίνας και τις επανειλημμένες διαβουλεύσεις, συνεχίζοντας να πουλούν όπλα στην Ταϊβάν και να εμπλέκονται σε μια σειρά αρνητικών ενεργειών που βλάπτουν σοβαρά τα βασικά συμφέροντα της Κίνας και υπονομεύουν την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη», ανέφερε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Λιν Τζιαν.

«Αυτές οι πράξεις έχουν βλάψει σοβαρά την πολιτική ατμόσφαιρα που απαιτείται για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων για τον έλεγχο των όπλων», είπε ο Λιν, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο αποφάσισε να αναστείλει τις διαβουλεύσεις και η ευθύνη γι’ αυτό είναι των ΗΠΑ.

«Η Κίνα είναι πρόθυμη να διατηρήσει την επικοινωνία με τις ΗΠΑ σε θέματα διεθνούς ελέγχου των όπλων που να βασίζεται όμως στον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία για αμοιβαίο όφελος», πρόσθεσε, ζητώντας από την Ουάσιγκτον «να σεβαστεί τα βασικά συμφέροντα της Κίνας και να δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες για διάλογο και ανταλλαγή μεταξύ των δύο πλευρών».

Σχετικά με τους τελευταίους περιορισμούς βίζας που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε Κινέζους αξιωματούχους, ο Λιν είπε ότι το Πεκίνο θα υιοθετήσει αμοιβαίους περιορισμούς βίζας για Αμερικανούς αξιωματούχους «που κατασκευάζουν ψέματα και προωθούν κυρώσεις» κατά της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου που βλάπτουν τα συμφέροντά της.

Η Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε Κινέζους αξιωματούχους «λόγω των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά μειονοτικών ομάδων».

Κάνοντας λόγο για «περιορισμό και καταστολή» των ΗΠΑ εις βάρος της βιομηχανίας ημιαγωγών της Κίνας, ο Λιν προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να πάρει σθεναρά μέτρα κατά του «καταναγκασμού» για την προστασία των ανοιχτών και δίκαιων κανόνων διεθνούς και τη διασφάλιση των συμφερόντων όλων των πλευρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Ο Ιρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν

Ιλχάμ Αλίγιεφ: Το 80% της συνθήκης ειρήνης με την Αρμενία έχει συμφωνηθεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα