Την απόφαση να κλείσουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια όλης της χώρας επ’ αόριστον, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές, μετά τον θάνατο έξι ανθρώπων καθώς κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις για τις ποσοστώσεις σε κρατικές θέσεις εργασίας.
Χθες, Τρίτη, σημειώθηκε σημαντική κλιμάκωση της βίας, καθώς διαδηλωτές και φιλοκυβερνητικές φοιτητικές ομάδες συγκρούστηκαν μεταξύ τους με τούβλα και ράβδους μπαμπού και η αστυνομία διέλυσε τις συγκεντρώσεις με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ.
Ο μέχρι τώρα απολογισμός των διαδηλώσεων φτάνει στους έξι τουλάχιστον νεκρούς, καθώς και χθες διαδηλωτές κινητοποιήθηκαν για άλλη μια μέρα σε πολλές πόλεις, αψηφώντας εκκλήσεις της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα και του Ανωτάτου Δικαστηρίου να επιστρέψουν στην τάξη.
Tens of thousands of students in Bangladesh are demanding an end to “discriminatory” government hirings.
— AJ+ (@ajplus) July 16, 2024
Some say they won't return to class until their demands are met. pic.twitter.com/pWJ5vbhLbN
Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το λιμάνι Τσιταγκόνγκ , με τα πτώματα να φέρουν πληγές από σφαίρες, ενώ 35 ακόμα τραυματίστηκαν. Δύο ακόμα άτομα σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα, Ντάκα, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντιπάλων φοιτητικών ομάδων, ενώ ένας ακόμα φοιτητή έχασε τη ζωή του βορειοδυτική πόλη Ρανγκπούρ.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι αρχές ανέπτυξαν δυνάμεις της συνοριοφυλακής του Μπαγκλαντές (BGB) σε πέντε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Ντάκα και της Τσιταγκόνγκ, ενώ αρκετοί από τους βασικούς αυτοκινητόδρομους σε όλη τη χώρα παρέμειναν αποκλεισμένοι από διαδηλωτές.
Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την πρόσφατη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας να επαναφέρει ένα αμφιλεγόμενο σύστημα ποσοστώσεων που δεσμεύει περισσότερες από τις μισές θέσεις δημοσίων υπαλλήλων για συγκεκριμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών βετεράνων από τον πόλεμο ανεξαρτησίας της χώρας το 1971 κατά του Πακιστάν.
Αυτό το σύστημα ποσοστώσεων καταργήθηκε το 2018 μετά από εκτεταμένες διαμαρτυρίες και η αποκατάστασή του έχει πυροδοτήσει εκτεταμένη οργή και απογοήτευση σε πολλούς νέους που αναζητούν κυβερνητικές θέσεις εργασίας, καθώς οι πιθανότητές τους μειώνονται λόγω των ποσοστόσεων.
Οι επικριτές λένε ότι το πρόγραμμα ωφελεί παιδιά φιλοκυβερνητικών ομάδων που υποστηρίζουν την πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές Σεΐχ Χασίνα, η οποία κέρδισε τις εκλογές του Ιανουαρίου για μια ακόμα, την τέταρτη συνεχόμενη, θητεία στην διακυβέρνηση της χώρας.