ΑΘΗΝΑ
01:23
|
08.09.2024
«Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς όταν υπάρχουν ‘ουρανοκατέβατα κέρδη’ και αυτά έρχονται ως πλήγμα στους καταναλωτές», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα βασικά μέτρα για την επιδότηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης χωρίς ωστόσο να δώσει ξεκάθαρες διευκρινίσεις για τα ποσά και τα τιμολόγια που αφορούν .

Τα τρία μέτρα είναι:

  • Έκτακτη επαναφορά του τέλους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο. Θα επιβληθεί προσωρινά για τουλάχιστον δύο μήνες, Ιούλιο και Αύγουστο. Το ακριβές ύψος θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών.
  • Επιδότηση των νοικοκυριών τον Αύγουστο του 2024. Το πόσο και πώς θα ανακοινωθεί προς τα τέλη Ιουλίου.
  • Ενσωμάτωση της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας για τον νέο μηχανισμό που θα εφαρμοστεί, με πρόσθετη πρόνοια υπέρ των καταναλωτών για την περίπτωση στρεβλώσεων που έχουν ενδημικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον ΣΚΑΪ χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης η απόφαση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει για τους επόμενους δύο μήνες ένα έκτακτο τέλος στους παραγωγούς έτσι ώστε να ανακουφισθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος τον μήνα Αύγουστο, καθώς τον μήνα αυτό αναμένεται μεγάλη αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας. 

«Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς όταν υπάρχουν ‘ουρανοκατέβατα κέρδη’ και αυτά έρχονται ως πλήγμα στους καταναλωτές», τόνισε ο κ Σκυλακάκης υπό το βάρος των μεγάλων ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα το τελευταίο διάστημα.

«Αυτό που έχει έρθει είναι ένας συνδυασμός καύσωνας διαρκείας στην Ελλάδα, καύσωνα μη αναμενόμενο από την Ουκρανία μέχρι και όλα τα Βαλκάνια. Αυξημένη ζήτηση από την Ουκρανία διότι έχει υπάρξει καταστροφή των παραγωγικών δομών και μη εκτόνωση της προσφοράς και της ζήτησης.  Το αποτέλεσμα των αδύναμων διασυνδέσεων είναι ότι έχετε την Αυστρία να έχει τιμές 100 ευρώ και η Ουγγαρία τις ώρες της νύχτας έχει 800 ευρώ.  Παύει να μπορεί να εισάγει φτηνή ενέργεια από τη Δυτική Ευρώπη η Ανατολική. Οι πανάκριβες τιμές κατεβαίνουν προς νότο και πιέζουν και τις δικές μας τιμές. Η διάρκεια αυτού του φαινομένου προβλέπεται ότι θα κρατήσει για λίγες ημέρες ακόμα. Δεν θα έχουμε συνέχιση του φαινομένου τον Αύγουστο», εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα