ΑΘΗΝΑ
01:23
|
08.09.2024
Αν και αύξησε τις προβλέψεις για το ΑΕΠ της Κίνας στο 5%, βλέπει μόνο 3,2% για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024.
Στην μηνιαία του έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (WEO), το ΔΝΤ αναφέρει βελτιωμένες προσδοκίες για σταθερή και υγιή ανάκαμψη στην κινεζική οικονομία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε 5% αύξησε την πρόβλεψή του για το ΑΕΠ της Κίνας το 2024, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποδεικνύοντας σταθερή ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης και άνοδο των εξαγωγών, αλλά και αυξανόμενη παγκόσμια εμπιστοσύνη για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Στην μηνιαία του έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική (WEO), το ΔΝΤ αναφέρει βελτιωμένες προσδοκίες για σταθερή και υγιή ανάκαμψη στην κινεζική οικονομία, παρά τις παρατεταμένες προκλήσεις, ενώ αναλυτές εκτιμούν περαιτέρω θετική πορεία καθώς η τρέχουσα τρίτη σύνοδος ολομέλειας της 20ης Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας αναμένεται να χαρτογραφήσει μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας της Κίνας.

Στην έκθεση του ΔΝΤ για τον Ιούλιο, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 5% το 2024, ποσοστό το οποίο αντιπροσωπεύει μια ανοδική αναθεώρηση κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη έκθεση WEO του Απριλίου. «Η αναζωπύρωση της εγχώριας κατανάλωσης ώθησε σε θετική ανοδική πορεία το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, υποβοηθούμενη από μια προσωρινή άνοδο των εξαγωγών», αναφέρει το ΔΝΤ.

 «Για τις προοπτικές στο δεύτερο εξάμηνο, τόσο οι εγχώριες όσο και οι διεθνείς εκτιμήσεις προσβλέπουν με βεβαιότητα σε ανάπτυξη 5%, τονίζουν αναλυτές, σημειώνοντας ότι η τελευταία αναθεώρηση του ΔΝΤ είναι πιο ακριβής από την προηγούμενη πρόβλεψή του και σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη των εξαγωγών, κατά 6,9% το πρώτο εξάμηνο του 2024, αποτελεί το επίκεντρο της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας.

«Το εξωτερικό περιβάλλον δεν ήταν τόσο ειρηνικό και υπάρχει αυξανόμενος εμπορικός προστατευτισμός. Ωστόσο, το εξωτερικό εμπόριο της Κίνας πέτυχε ένα σχετικά καλό αποτέλεσμα, το οποίο συνδέεται άμεσα με την οικονομική ανταγωνιστικότητα της Κίνας. Και αυτό είναι επίσης μια πηγή αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην οικονομία της Κίνας», τονίζουν Κινέζοι οικονομολόγοι.

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ ήρθε μόλις μια ημέρα αφότου τα κινεζικά επίσημα στοιχεία έδειξαν, τη Δευτέρα ότι το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 5% το πρώτο εξάμηνο του 2024 στα 8,49 τρισεκατομμύρια δολάρια, χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη 5,3 % το πρώτο τρίμηνο.

 Σημειωτέον, ότι αν και το ΔΝΤ αύξησε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας, άφησε αμετάβλητες τις προβλέψεις του για παγκόσμια ανάπτυξη 3,2%, ενώ σημείωσε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται «σε δύσκολη θέση», περιγράφοντας μια δύσκολη κατάσταση για τις μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής των ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, «μετά από μια διαρκή περίοδο ισχυρής υπεραπόδοσης, μια πιο απότομη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της ανάπτυξης αντανακλά τη συγκράτηση της κατανάλωσης και μια αρνητική συμβολή από το εμπόριο», ανέφερε το ΔΝΤ. 

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Τα κρυπτονομίσματα ανοίγουν το δρόμο για διασυνοριακές πληρωμές στη Ρωσία

Η χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων 18 μηνών για το Αμερικανικό Χρηματιστήριο

Πτώση στις τιμές πετρελαίου-Αβεβαιότητες για μείωση επιτοκίων από την Fed

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα