ΑΘΗΝΑ
01:27
|
08.09.2024
Πιθανή αποτυχία του NFP να εκλέξει πρόεδρο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Μακρόν ως πρόσχημα για να μην διορίσει αριστερό πρωθυπουργό.
Οι διαπραγματεύσεις για την ανάδειξη υποψηφίου πρωθυπουργού από τον συνασπισμό των αριστερών κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου έχουν σταματήσει
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας πρόκειται να συνεδριάσει για πρώτη φορά, σήμερα Πέμπτη, με τη σύνθεση που προέκυψε από τις πρόσφατες πρόωρες βουλευτικές εκλογές προκειμένου να εκλέξει νέο πρόεδρο.

Παρότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην εξεύρεση υποψηφίου για τη θέση του πρωθυπουργού, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP), που κέρδισε τις περισσότερες έδρες στις βουλευτικές εκλογές, κατάφερε μετά από ημέρες έντονων συζητήσεων να καταλήξει στην υποψηφιότητα του Αντρέ Σασενί, ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος, για την κρίσιμη ψηφοφορία που θα σχηματοποιήσει την ισορροπία δυνάμεων και πιθανές συνεργασίες μεταξύ των τριών βασικών πολιτικών μπλοκ – του NFP, της προεδρικής συμμαχίας και της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης (RN).

Για να εκλεγεί, ένας υποψήφιος πρέπει να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των 577 βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης στον πρώτο ή τον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, διοργανώνεται τρίτος γύρος και κερδίζει ο υποψήφιος που συγκεντρώνει σχετική πλειοψηφία.

Η πιθανή αποτυχία του NFP να εκλέξει πρόεδρο, εκτιμούν αναλυτές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ως πρόσχημα για να μην διορίσει αριστερό πρωθυπουργό, ισχυριζόμενος ότι δεν θα εκπροσωπεί τους βουλευτές στο κοινοβούλιο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι 143 βουλευτές του RN και οι σύμμαχοί τους ενδέχεται να κρίνουν την ψηφοφορία, πιθανά σε αντάλλαγμα για βασικές θέσεις, όπως οι αντιπροεδρίες ή η θέση του επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής, που θα κριθούν την Παρασκευή και το Σάββατο.

Εντωμεταξύ, οι διαπραγματεύσεις για την ανάδειξη υποψηφίου πρωθυπουργού από τον συνασπισμό των αριστερών κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου έχουν σταματήσει λόγω εσωτερικών συγκρούσεων και σε ισχύ παραμένει, ως υπηρεσιακή, η κυβέρνηση του Γκάμπριελ Ατάλ του οποίου η παραίτηση έγινε δεκτή από τον Εμμανουέλ Μακρόν την Τρίτη.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι για σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις σε 80 πόλεις σε όλη τη Γαλλία, από τη Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT), με αίτημα τον σχηματισμό μιας αριστερής κυβέρνησης του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα