ΑΘΗΝΑ
04:56
|
18.10.2024
Η Γερμανίδα, που κράτησε το τιμόνι των 27 την τελευταία πενταετία, χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών για να στηρίξει την υποψηφιότητά της.
Το 2019 εξασφάλισε την κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες με διαφορά μόλις εννέα ψήφων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο κίνδυνος της επανάληψης μιας ψηφοφορίας με οριακές διαφορές πλανάται σήμερα, Πέμπτη, πάνω από την Κομισιόν καθώς αναμένεται, το μεσημέρι, η κρίσιμη ψηφοφορία για την ανανέωση της θητείας της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Γερμανίδα, που κράτησε το τιμόνι των 27 την τελευταία πενταετία, χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών για να στηρίξει την υποψηφιότητά της για μια δεύτερη θητεία, κάτι που φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση εύκολο καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και οι φιλελεύθεροι του Renew Europe επισήμως θα υπερψηφίσουν, όμως η μυστικότητα της ψήφου κρύβει παγίδες.

Και οι τρεις ομάδες μαζί διαθέτουν 401 ευρωβουλευτές (σε σύνολο 720 εδρών), ωστόσο, η πειθαρχία δεν θεωρείται από τα μεγάλα ατού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δημοσιογραφικές πληροφορίες εκτιμούν ότι ένα 10-15% των ευρωβουλευτών θα παρεκκλίνουν από την επίσημη κομματική γραμμή, με αποτέλεσμα ένα déjà vu να πλανάται στους διαδρόμους του Στρασβούργου καθώς το 2019, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε την κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες με διαφορά μόλις εννέα ψήφων, τη μικρότερη στην ιστορία της Ε.Ε.

Η 65χρονη Φον ντερ Λάιεν έχει πιστωθεί ότι οδήγησε την Ε.Ε.  σε μια από τις πιο δύσκολες συγκυρίες, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας πανδημίας, του πολέμου της Ουκρανίας και της ενεργειακής κρίσης, αλλά οι απόψεις διχάζονται.

Δεξιοί συντηρητικοί βάλλουν κατά της δέσμευσής της να κάνει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο στον κόσμο, ενώ από την Αριστερά δέχεται πυρά ότι συμπαραστέκεται στη σκληρή δεξιά και τους επιτρέπει να μετριάσουν τις πράσινες φιλοδοξίες της.

Οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) και οι φιλελεύθεροι του Renew Europe πιθανότατα θα την υποστηρίξουν αφού δεσμεύτηκε να μην επιδιώξει επίσημη συνεργασία με υπερσυντηρητικές δυνάμεις όπως οι ευρωβουλευτές της Τζόρτζια Μελόνι.

Η γαλλική και η σλοβενική αντιπροσωπεία στο ΕΛΚ έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα αψηφήσουν τη συναίνεση και θα καταψηφίσουν τον κύριο υποψήφιο του κόμματός τους. Μεταξύ των Φιλελευθέρων, η ιρλανδική αντιπροσωπεία πρόκειται να καταψηφίσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απάντηση της Φον ντερ Λάιεν στην ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι Γερμανοί, Σλοβάκοι και Πορτογάλοι πιθανόν να ξεπεράσουν τις κομματικές γραμμές.

Η αβεβαιότητα ανάγκασε την νυν πρόεδρο της Κομισιόν να «ψαρέψει» επιπλέον ψήφους από τους Πράσινους και τους σκληροπυρηνικούς Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR), ανταλλάσσοντας δεσμεύσεις πολιτικής σε αντάλλαγμα για υποστήριξη.

Αλλά με αυτές τις δύο ομάδες να απέχουν ιδεολογικά μεταξύ τους -και οι Πράσινοι να εξαρτούν την υποστήριξή τους από τον αποκλεισμό της επίσημης συνεργασίας με την ECR- η φον ντερ Λάιεν – παραμένει μετέωρη σε ένα τεντωμένο σχοινί.

Εντωμεταξύ, δύο προτάσεις για την αναβολή της ψηφοφορίας για την προεδρία κατατέθηκαν χθες το βράδυ – μία από τη μη εγγεγραμμένη αριστερή γερμανική Συμμαχία Sahra Wagenknecht (BSW) και μια άλλη από την ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτές οι προτάσεις ακολούθησαν τις χθεσινές εξελίξεις, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση του εκτελεστικού οργάνου να δημοσιεύσει μόνο επεξεργασμένες εκδόσεις των συμβάσεων για την αγορά ενός δισεκατομμυρίου δόσεων εμβολίου κατά του κορονοϊού, το γνωστό ως «σκάνδαλο Φον ντερ Λάιεν» περιέχει παρατυπίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ αναζητούν την επόμενη μέρα μετά το θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ (upd)

Ευθύνες στον Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία ρίχνει ο Τραμπ

Μπλόκο λιμενεργατών σε μεταφορά σφαιρών στο Ισραήλ

Μήνυμα Μητσοτάκη για το θάνατο της Βάσως Παπανδρέου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα