Απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα και ανάπτυξη του στρατού στους δρόμους της πρωτεύουσας και άλλων μεγάλων πόλεων αποφάσισε απόψε η κυβέρνηση της πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές, Σεΐχ Χασίνα σε μία προσπάθεια να καταστείλει τις μεγάλες (και…αιματοβαμμένες) κινητοποιήσεις χιλιάδων φοιτητών που έχουν ξεσηκωθεί ενάντια στο νομοσχέδιο που ανοίγει την πόρτα σε άδικες προσλήψεις του 30% των δημοσίων υπαλλήλων, με μοναδικό προσόν κάποια μέλη της οικογένειας των υπό πρόσληψη υπαλλήλων να έχουν συμμετάσχει στον αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας από το Πακιστάν το 1971.
Σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου Ναγιμούλ Ισλάμ Χαν στο Γαλλικό Πρακτορείο το οποίο αναμεταδίδει η αμερικανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Barron’s, «η κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας και ανάπτυξη του στρατού ώστε να συνδράμει τις αστυνομικές αρχές».
According to AFP, Bangladeshi Prime Minister Sheikh Hasina's office on Friday announced the imposition of a nationwide curfew and the deployment of military forces to keep order after days of deadly student protests.#Bangladesh pic.twitter.com/WdULyfm36w
— The Peninsula Qatar (@PeninsulaQatar) July 19, 2024
Συγκεκριμένη κατάσταση επικρατεί με τον πραγματικό αριθμό θυμάτων που προκαλεί η έκρηξη της κρατικής βίας και καταστολής σε βάρος χιλιάδων φοιτητών που διαδηλώνουν εδώ και μέρες στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, Ντάκα, και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας επιδιώκοντας μεταξύ άλλων την αλλαγή του τρόπου διορισμού δημοσίων υπαλλήλων με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια. Αφορμή για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις έδωσε η κυβερνητική απόφαση προκειμένου το 30% των προσλήψεων στο δημόσιο να προέρχεται από οικογένειες που συμμετείχαν στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της χώρας από το Πακιστάν το 1971.
Breaking news!
— Nakib Ullah Mahbub (@nakibmahbub10) July 19, 2024
Curfew imposed in Bangladesh. And the autocratic Hasina government has decided to deploy the army.#SaveBangladeshiStudents #Save_Bangladeshi_students #AlleyesonBangladesh #QuotaReformProtest #StepDownSheikhHasina
Απόψε το Γαλλικό Πρακτορείο σε νέο απολογισμό των θυμάτων στο Μπανγκλαντές ανέβασε το συνολικό αριθμό των νεκρών στους 105, επικαλούμενο στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας. Ο προηγούμενος απολογισμός του ίδιου πρακτορείου ειδήσεων έκανε λόγο για 75 νεκρούς.
Μόνο στην πρωτεύουσα, Ντάκα, αναφέρθηκαν σήμερα άλλοι τρεις νεκροί, ενώ τρία νοσοκομεία ανέφεραν ότι παρέλαβαν 24 πτώματα δίχως να διευκρινίζουν εάν αυτό έγινε εντός τρέχοντος 24ώρου. Άλλοι 6 νεκροί αναφέρθηκαν σήμερα στη Ρανγκπούρ, μια πόλη στο βόρειο Μπανγκλαντές. Νωρίτερα σήμερα οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν και τα τηλεοπτικά κανάλια σταμάτησαν να μεταδίδουν πρόγραμμα.
Η πρωτεύουσα Ντάκα δεν είναι η μόνη στην οποία πραγματοποιούνται μαζικές διαδηλώσεις από χιλιάδες φοιτητές αλλά και άλλες 47 από τις 64 περιφέρειες της χώρας.
Αντίθετα, νωρίτερα, σήμερα το πρακτορείο Reuters είχε δώσει σημαντικά μικρότερο αριθμό νεκρών κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 27 νεκρούς φοιτητές και πάνω από 1.500 άλλους τραυματίες.
Dozens of people have been killed in Bangladesh as nationwide student protests over the allocation of civil service jobs took an increasingly violent turn https://t.co/UCdPa3vlIk pic.twitter.com/vHrPlRpRoC
— Al Jazeera English (@AJEnglish) July 19, 2024
Ποιοι ξεσηκώνονται
Η 76χρονη πρωθυπουργός Σεΐχ Χασίνα που επανεξελέγη φέτος έχει έρθει σε ρήξη με ένα σημαντικό κομμάτι της νέας γενιάς που πλήττεται από υψηλή ανεργία και φτώχεια. Οι νέοι αποτελούν το 1/5 των 170.000.000 πολιτών του Μπανγκλαντές και επιδιώκουν βελτίωση της ζωής τους αρνούμενοι να συμβιβαστούν με τη φτώχεια, όπως οι παλιότερες γενιές.
It's been 8 long hours since Bangladesh, a country of 170 million, has been out of communication with the rest of the world. The authorities in Bangladesh shut down the cellular network and internet service across the entire country following violent clashes between security… pic.twitter.com/W7AnEWxJnr
— Sami (@ZulkarnainSaer) July 19, 2024
Η βίαιη κρατική καταστολή στο πλαίσιο των οποίων οι αστυνομικοί χτυπούν «στο ψαχνό» και παρεμποδίζεται συστηματικά η πρόσβαση στο Ίντερνετ και σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας, προκαλεί αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο, μεταξύ των οποίων και η Ε.Ε. που εξέφρασε «βαθιά λύπη και ανησυχία» για την έκρηξη της βίας στο Μπανγκλαντές και το θάνατο δεκάδων νέων ανθρώπων.
Bangladesh: #EU is deeply concerned by the violence and tragic loss of life in the context of the protests.
— Nabila Massrali (@NabilaEUspox) July 19, 2024
It is vital that further violence is averted and that a #peaceful resolution to the situation is found as swiftly as possible.
Statement: https://t.co/S8PhgJ7NcT
Την Πέμπτη, 18 Ιουλίου, εκδηλώθηκε φωτιά στο κεντρικό κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στη Ντάκα λίγο μετά την είσοδο διαδηλωτών.