ΑΘΗΝΑ
01:28
|
08.09.2024
Αποφάσισε πως οι πολιτικές εποικισμού που εφαρμόζει το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και η χρήση φυσικών πόρων παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Διεθνές Δικαστήριο Χάγης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε ομόφωνα πως σήμερα πως είναι αρμόδιο να γνωμοδοτήσει για τις πολιτικές και πρακτικές εποικισμού του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη της Γάζας και της Δυτικής Όχθης (συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ).

Επίσης αποφάσισε πως οι πολιτικές εποικισμού που εφαρμόζει το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη και η χρήση φυσικών πόρων «παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» καθώς είναι ασύμβατες με τις υποχρεώσεις που έχει το ισραηλινό κράτος ως κατοχική δύναμη κατά το διεθνές δίκαιο.

Επιπλέον, κρίνεται πως το Ισραήλ κάνει συστηματικά διακρίσεις σε βάρος των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα εδάφη και χαρακτηρίζει την κατοχή στη Δυτική Όχθη «ντε φάκτο προσάρτηση».

Αποφάσισε πως το Ισραήλ θα πρέπει να καταβάλλει αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκαλεί στα κατεχόμενα εδάφη.

Το Δικαστήριο επίσης αποφάνθηκε πως οι χώρες έχουν «υποχρέωση» να μην αναγνωρίσουν τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και να κάνουν διαχωρισμό ανάμεσα σε αυτά και το Ισραήλ.

Τονίζει πως η συνεχής παρουσία των ισραηλινών δυνάμεων στα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη και θα πρέπει να σταματήσει κάθε νέα εποικιστική δραστηριότητα.

«Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να τερματίσει την παρουσία του στα εδάφη αυτά» αναφέρει η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ολόκληρη η ανάγνωση της γνωμοδότησης από τον πρόεδρο του 15μελούς δικαστικού σώματος του Διεθνούς Δικαστηρίου Ναουάφ Σαλάμ κράτησε πάνω από μία ώρα.

Στο άκουσμα της απόφασης ο Ισραηλινός ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και ο ομοϊδεάτης του υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, απαίτησαν de jure προσάρτηση των περισσότερων παλαιστινιακών εδαφών της Δυτικής Όχθης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα