ΑΘΗΝΑ
01:26
|
08.09.2024
Ο οικοδεσπότης της COP29 διατύπωσε τον ισχυρισμό αυτό παρουσιάζοντας μια σειρά πρωτοβουλιών για τη σύνοδο κορυφής τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Εξόρυξη ορυκτών καυσίμων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Αζερμπαϊτζάν, οικοδεσπότης των φετινών παγκόσμιων συνομιλιών για το κλίμα, πρότεινε ότι η συνέχιση της εξόρυξης ορυκτών καυσίμων είναι συμβατή με τη συμφωνία του Παρισιού.

Τέσσερις μήνες πριν από την έναρξη της COP29 στο Μπακού, η προεδρία του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε την Παρασκευή έναν καταιγισμό «πρωτοβουλιών» – ένα σύνολο 14 μη δεσμευτικών δεσμεύσεων και συμπράξεων που οι χώρες ενθαρρύνονται να υπογράψουν κατά τη σύνοδο κορυφής.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της συνόδου κορυφής Ελνούρ Σολτάνοφ πρότεινε ότι η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα – βάσει της οποίας οι χώρες συμφώνησαν να διατηρήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και ιδανικά στον 1,5C – δεν σημαίνει απαραίτητα μείωση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.

«Ο στόχος είναι να εναρμονιστούμε με τον 1,5C», δήλωσε ο Ελνούρ Σολτάνοφ, ο οποίος είναι επίσης αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, όταν ρωτήθηκε αν το Μπακού πιστεύει ότι τα σχέδια των χωρών για το κλίμα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη συνεχή επέκταση του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα.

Ανέφερε όμως: «Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να οριοθετήσουμε μεταξύ της ευθυγράμμισης με τον 1,5C και αυτής της άποψης για τους υδρογονάνθρακες». Επικαλούμενος τις προβλέψεις ότι ορισμένα ορυκτά καύσιμα θα εξακολουθήσουν να είναι απαραίτητα για ενέργεια και άλλες χρήσεις, ακόμη και αν ο κόσμος επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα μέχρι τα μέσα του αιώνα, ο Σόλτανοφ είπε: «Υπάρχει μια ορισμένη συμβατότητα μεταξύ τους».

Επίσης πρόσθεσε:

Νομίζω ότι θα πρέπει να μιλάμε περισσότερο για τις εκπομπές, οι οποίες είναι πραγματικά αυτές που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη. Έτσι, υπό αυτή την έννοια, πιστεύω πραγματικά ότι μπορείτε να εξακολουθήσετε να είστε ευθυγραμμισμένοι με τον 1,5C και επίσης – όπως είπα, σύμφωνα με διαφορετικά μοντέλα οι υδρογονάνθρακες θα συνεχίσουν να είναι το κλειδί.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου και σχεδιάζει να εντείνει την εξόρυξη. Ο πρόεδρός του Ιλχάμ Αλίγιεφ περιέγραψε πρόσφατα τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων της χώρας του ως «δώρο των θεών».

Πέρυσι, η προεδρία της COP28 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δέχθηκε πυρά για την αρχική εστίαση στην αντιμετώπιση των εκπομπών – που συνεπάγεται την ευρεία χρήση της δέσμευσης του άνθρακα, μιας τεχνολογίας που δεν έχει δοκιμαστεί σε κλίμακα – και όχι στα ορυκτά καύσιμα, την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής. Η σύνοδος κορυφής του Ντουμπάι κατέληξε τελικά με μια έκκληση-ορόσημο προς τις κυβερνήσεις να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα.

Καμία από τις 14 πρωτοβουλίες που παρουσίασε το Αζερμπαϊτζάν την Παρασκευή δεν αφορά άμεσα τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η επικεφαλής ανακοίνωση ήταν ένα νέο «Ταμείο Δράσης για τη Χρηματοδότηση του Κλίματος» (CFAF) με έδρα το Μπακού, το οποίο θα χρηματοδοτείται με «εθελοντικές συνεισφορές» από χώρες και εταιρείες που παράγουν ορυκτά καύσιμα.

Το Αζερμπαϊτζάν θα είναι ένας από τους ιδρυτικούς συνεισφέροντες, δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της COP29 Γιαλτσίν Ραφίεβ στη συνέντευξη Τύπου.

Αλλά το CFAF δεν θα γίνει πραγματικότητα πριν τουλάχιστον 10 χώρες δεσμεύσουν συλλογικά 1 δισεκατομμύριο δολάρια, πρόσθεσε. Ο Ραφίεβ αρνήθηκε να πει πόσο σχεδιάζει να συνεισφέρει η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν ή με ποιους δυνητικούς συνεισφέροντες έχει ήδη έρθει σε επαφή η προεδρία.

Εκτός από το ταμείο, η βαρυφορτωμένη με ακρωνύμια ανακοίνωση της προεδρίας περιελάμβανε, μεταξύ άλλων σχεδίων, μια «δέσμευση για πράσινη ενέργεια» που επικεντρώνεται στις υποδομές και τη ρύθμιση, μια υπόσχεση για αύξηση της παγκόσμιας ικανότητας αποθήκευσης πράσινης ενέργειας σε 1.500 γιγαβάτ έως το 2030, μια «έκκληση για εκεχειρία στην COP» που καλεί σε παγκόσμια κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής και μια εταιρική σχέση για «ενισχυμένη δράση για το κλίμα» στον τομέα του τουρισμού.

Ταυτόχρονα, οι διαπραγματεύσεις για το βασικό αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής – ένας νέος, μεγάλης κλίμακας στόχος οικονομικής βοήθειας για τη στήριξη της δράσης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες – παραμένουν σε αδιέξοδο.

Η προεδρία της COP29 διοργανώνει την επόμενη εβδομάδα μια άτυπη «υποχώρηση» των διαπραγματευτών σε μια προσπάθεια να σημειωθεί πρόοδος.

«Μια επιτυχημένη COP στο Μπακού είναι πιο σημαντική από ποτέ», δήλωσε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα Σάιμον Στιλ, ο οποίος ήταν παρών στην έναρξη της συνέντευξης Τύπου της Παρασκευής μέσω βιντεοκλήσης. «Και επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Αυτή θα είναι μια δύσκολη συνάντηση. Υπάρχουν πολλά να κάνουμε».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα