ΑΘΗΝΑ
01:50
|
08.09.2024
Ο Τούρκος Πρόεδρος επαναλαμβάνει την υποστήριξή του σε μία λύση δύο κρατών. Νέες βολές κατά Δένδια για «παράλογες» δηλώσεις.
Στην Κύπρο για τον Αττίλα ο Ερντογάν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε νωρίτερα το Σάββατο την υποστήριξή του σε μια λύση δύο κρατών στην Κύπρο, λέγοντας ότι «η άγνοια της πραγματικότητας στο νησί της Ανατολικής Μεσογείου δεν θα οδηγήσει πουθενά». Ο κ. Ερντογάν βρίσκεται στα Κατεχόμενα για τις εκδηλώσεις με τουρκικό χρώμα για την 50ή επέτειο για τη διχοτόμηση του νησιού.

«Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο», δήλωσε ο Ερντογάν σε τελετή μνήμης λίγο μετά την άφιξή του σε επίσημη επίσκεψη στο κατεχόμενο κομμάτι της Λευκωσίας, ενώ εξέφρασε επίσης την «ετοιμότητα της Άγκυρας να διαπραγματευτεί, να συζητήσει και τελικά να επιτύχει μια διαρκή ειρήνη και λύση στο νησί».

Δήλωσε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «έδειξε ξεκάθαρα ότι δεν έχει καμία πρόθεση να μοιραστεί την πολιτική εξουσία ή τους φυσικούς πόρους με τους Τουρκοκύπριους του νησιού».

Επιπλέον πρόσθεσε πως:

Μέχρι σήμερα, οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία ήταν τα ειλικρινή μέρη που προσπαθούσαν για μια λύση, κάνοντας θυσίες, αναλαμβάνοντας κινδύνους και δείχνοντας τη δέσμευσή τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος άσκησε επίσης κριτική στον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκο Δένδια, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις δηλώσεις του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του είχε πει «ελπίζω να μην μας παρενοχλήσεις και εσύ από εκεί όπως ο Δένδιας».

Πριν από την έναρξη της στρατιωτικής φιέστας-παρέλασης, ο πρόεδρος της Τουρκίας είπε: «Δεν είναι δυνατόν να πλυθείς δύο φορές με το ίδιο νερό. Η αγνόηση της πραγματικότητας στο νησί δεν οδηγεί πουθενά. Πιστεύουμε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο». Προσέθεσε δε ότι δεν ωφελεί σε κανέναν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που έμειναν στην Ελβετία.

Αν θέλετε λύση, αναγνωρίστε τα κεκτημένα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ελπίζω ότι θα δούμε την ημέρα που οι ηγέτες των εγγυητριών χωρών του νησιού θα επισκεφθούν μαζί και τα δύο κράτη. Προσωπικά εξέφρασα αυτή την ειλικρινή επιθυμία στον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, τον οποίο συνάντησα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον. Η ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας θα συμβάλει αναμφίβολα στη λύση του Κυπριακού, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν .

Προηγουμένως τον λόγο πήρε ο Τουρκοκύπριος Ερσίν Τατάρ, ο οποίος αφού τάχθηκε υπέρ της «λύσης των δύο κρατών» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι ο «τουρκοκυπριακός λαός» αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του τουρκικού κόσμου, «όπως δηλώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών» και υποστήριξε ότι τα σύνορα του εν λόγω οργανισμού έγιναν ακόμη πιο ισχυρά με τη συμμετοχή, όπως είπε, «της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, του νοτιότερου τουρκικού κράτους, επεκτεινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Στα Κατεχόμενα βρίσκεται από χτες, Παρασκευή, ο πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιουρ Οζέλ, συνοδευόμενους από 174 βετεράνους και την Αϊσε Γκιουνές ‘Αϊατα, το όνομα της οποίας έγινε το σύνθημα «η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές» με το οποίο ξεκίνησε το δεύτερο κύμα του τουρκικού στρατού τον Αύγουστο του 1974.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα