ΑΘΗΝΑ
21:10
|
16.09.2024
Το έγγραφο αποχαρακτηρίστηκε το φθινόπωρο του 2023, με την αντιπολίτευση να κατηγορείται για υποχώρηση έναντι της Ρωσίας.
Βαρσοβία
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η πολωνική Στρατιωτική Υπηρεσία Αντικατασκοπείας (SKW) παρουσίασε την Τετάρτη 17/7 στην εισαγγελία το υλικό της υπόθεσης εναντίον του πρώην υπουργού Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάστσακ, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τον αποχαρακτηρισμό του αμυντικού σχεδίου της Πολωνίας σε περίπτωση επίθεσης.

Όπως αναφέρει η Υπηρεσία στην ανακοίνωσή της:

Στις 17 Ιουλίου 2024, ο επικεφαλής της SKW παρουσίασε στην εισαγγελία ανακοίνωση υποψίας σχετικά με τη διάπραξη εγκλήματος από τον πρώην υπουργό Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάστσακ.

Ο Μπλάστσακ κατηγορείται ότι αποχαρακτήρισε μέρος ενός εγγράφου που περιείχε ένα αμυντικό σχέδιο των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων με την ονομασία Warta. Το έγγραφο περιέγραφε τον τρόπο με τον οποίο ο πολωνικός στρατός θα αμυνόταν σε ενδεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία.

Το μέρος αυτό του σχεδίου αποχαρακτηρίστηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο του 2023 και χρησιμοποιήθηκε για να κατηγορηθεί η αντιπολίτευση ότι είναι έτοιμη να παραχωρήσει ένα κομμάτι πολωνικού εδάφους ανατολικά του ποταμού Βιστούλα.

Οι δυτικές χώρες εκφράζουν όλο και περισσότερο τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο μιας άμεσης ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα αντιτίθεται εδώ και χρόνια στη συνεχή επέκταση του ΝΑΤΟ και τη στρατιωτική του συγκέντρωση κοντά στα ρωσικά σύνορα. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ρωσία δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

‘Ενα είναι το Φεστιβάλ (της ΚΝΕ)

Κατηγορίες στον Ράιαν Γ. Ρουθ για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ

Το Ισραήλ ετοιμάζεται για κλιμάκωση του πολέμου στο Λίβανο

Δημοσκόπηση Alco: Μείωση ποσοστών ΝΔ, μικραίνει η ψαλίδα της δεύτερης θέσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα