Το Αζερμπαϊτζάν προτείνει να υπογράψει ένα έγγραφο με την Αρμενία σχετικά με τις βασικές αρχές μιας μελλοντικής συνθήκης ειρήνης ως προσωρινό μέτρο, καθώς διαφωνούν για μια ευρύτερη συμφωνία, δήλωσε την Κυριακή ανώτερος αξιωματούχος του Αζερμπαϊτζάν, αναφέρει το Reuters.
Τόσο η Αρμενία όσο και το Αζερμπαϊτζάν έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλουν να υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης για τον τερματισμό της σύγκρουσης για την πρώην αποσχισθείσα περιοχή του Αζερμπαϊτζάν του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ δήλωσε το Σάββατο ότι ένα κείμενο συνθήκης ήταν έτοιμο κατά 80%-90%, αλλά επανέλαβε ότι ήταν αδύνατο να υπογραφεί πριν η Αρμενία τροποποιήσει το σύνταγμά της για να αφαιρέσει μια έμμεση αναφορά στην ανεξαρτησία του Καραμπάχ, την οποία η Αρμενία έχει απορρίψει.
Οι Αρμένιοι κάτοικοι του Καραμπάχ απολάμβαναν de facto ανεξαρτησία από το Αζερμπαϊτζάν για περισσότερες από τρεις δεκαετίες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, όταν μια αστραπιαία επίθεση του Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε την περιοχή και οδήγησε περίπου 100.000 Αρμένιους σε φυγή.
Και οι δύο χώρες προσπάθησαν τους τελευταίους μήνες να σημειώσουν πρόοδο στη συνθήκη ειρήνης, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης των συνόρων, με την Αρμενία να συμφωνεί να παραδώσει στο Αζερμπαϊτζάν τέσσερα αμφισβητούμενα συνοριακά χωριά.
Ένα έγγραφο για τις βασικές αρχές θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προσωρινό μέτρο και να αποτελέσει τη βάση των διμερών δεσμών και να διασφαλίσει τις σχέσεις γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε στο Reuters ο Χικμέτ Χατζίεφ, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου.
Μπορεί να υπογραφεί έως ότου το Αζερμπαϊτζάν διοργανώσει τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP29 τον Νοέμβριο, πρόσθεσε ο Χατζίγιεφ.
Ο Πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε τον Ιούνιο ότι μια συνθήκη ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν ήταν κοντά στην ολοκλήρωση, αλλά ότι η χώρα του δεν θα αποδεχτεί τις απαιτήσεις της να αλλάξει το σύνταγμά της.
Αφού έκανε αυτά τα σχόλια, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, η τελευταία από μια σειρά διαμαρτυριών που κατήγγειλαν τις πολιτικές του, συμπεριλαμβανομένης της παράδοσης κατεστραμμένων χωριών στο Αζερμπαϊτζάν και απαιτώντας την παραίτησή του.
Στις 5 Ιουλίου, την Ημέρα Συντάγματος στην Αρμενία, ο Πασινιάν είπε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο σύνταγμα «το οποίο οι άνθρωποι θα θεωρούν ότι είναι αυτό που δημιούργησαν, αυτό που αποδέχτηκαν, αυτό που γράφεται σε αυτό είναι η ιδέα του για το κράτος που δημιούργησαν και τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπους και πολίτες σε αυτό το κράτος».