ΑΘΗΝΑ
01:33
|
08.09.2024
Την ελπίδα του ότι μια συνεχιζόμενη ισχυρή ηγεσία των ΗΠΑ θα σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας εξέφρασε ο Ζελένσκι.
«Μεγάλο φίλο» του Ισραήλ τον αποκάλεσε ο Ισαάκ Χέρτζοκ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με διθυράμβους για τον Τζο Μπάιντεν από τη Δύση και συγκρατημένες δηλώσεις από τη Ρωσία έγινε δεκτή η απόφαση του νυν προέδρου των ΗΠΑ να αποσυρθεί από την κούρσα για την διεκδίκηση μιας επόμενης θητείας, σχεδόν 100 ημέρες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Όσο αφορά στη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται περισσότερο για τη νίκη στο μέτωπο της Ουκρανίας, παρά για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. «Για εμάς, προτεραιότητα αποτελεί η επίτευξη των στόχων της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης και όχι το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών», δήλωσε ο Πεσκόφ στα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Πέραν αυτών, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μετά την απόφαση του Μπάιντεν. «Οι εκλογές απέχουν ακόμη τέσσερις μήνες, και αυτό είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο οποίο πολλά μπορούν να αλλάξουν. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει», ανέφερε ο Νμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά του Ισραήλ, σε μια αναμενόμενη αντίδραση, ο πρόεδρος της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Μπάιντεν για τη «φιλία και τη σταθερή υποστήριξή του προς τον ισραηλινό λαό». «Ως ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφτηκε το Ισραήλ σε καιρό πολέμου, ως αποδέκτης του Ισραηλινού Προεδρικού Μεταλλίου Τιμής και ως αληθινός σύμμαχος του εβραϊκού λαού, αποτελεί σύμβολο του άρρηκτου δεσμού μεταξύ των δύο», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Ο έταιρος μεγάλος «φίλος» των ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η χώρα του σέβεται τη «σκληρή αλλά σθεναρή απόφαση» του Μπάιντεν και τον ευγνωμονεί για την «ακλόνητη υποστήριξή του» στον αγώνα απόκρουσης της ρωσικής επιβολής. «Θα είμαστε πάντα ευγνώμονες για την ηγεσία του Προέδρου Μπάιντεν. Υποστήριξε τη χώρα μας την πιο δραματική στιγμή της ιστορίας της, μας βοήθησε να εμποδίσουμε τον Πούτιν να καταλάβει τη χώρα μας και συνέχισε να μας στηρίζει καθ’ όλη τη διάρκεια αυτού του τρομερού πολέμου», έγραψε σε ανάρτησή του στο X. «Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία και σε όλη την Ευρώπη είναι γεμάτη προκλήσεις και ελπίζουμε ειλικρινά ότι η συνεχιζόμενη ισχυρή ηγεσία των ΗΠΑς θα αποτρέψει το ρωσικό κακό από το να πετύχει τους επιθετικούς του στόχους».

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του Μπάιντεν και ανυπομονεί να συνεργαστεί μαζί του κατά το υπόλοιπο της προεδρίας του. «Ξέρω ότι, όπως έκανε σε όλη την αξιοσημείωτη καριέρα του, θα έχει πάρει την απόφασή του με βάση αυτό που πιστεύει πως είναι καλύτερο για τον αμερικανικό λαό», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό χαιρέτισε τον Μπάιντεν ως έναν «μεγάλο άνθρωπο» του οποίου κάθε πράξη «καθοδηγείται από την αγάπη του για τη χώρα του». «Ως Πρόεδρος, είναι συνεργάτης των Καναδών – και αληθινός φίλος. Προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την Πρώτη Κυρία: σας ευχαριστώ», έγραψε σε ανάρτησή του στο στο X.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Άντονι Αλμπανίζι, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Μπάιντεν. «Η Συμμαχία Αυστραλίας-ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρή με την κοινή μας δέσμευση στις δημοκρατικές αξίες, τη διεθνή ασφάλεια, την οικονομική ευημερία και τη δράση για το κλίμα για αυτήν και τις μελλοντικές γενιές», ανέφερε.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι ο «φίλος» του Μπάιντεν είχε πετύχει πολλά «για τη χώρα του, για την Ευρώπη, για τον κόσμο».«Χάρη σε αυτόν, η διατλαντική συνεργασία είναι στενή, το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό και οι ΗΠΑ είναι ένας καλός και αξιόπιστος εταίρος για εμάς. Η απόφασή του να μην είναι ξανά υποψήφιος αξίζει αναγνώρισης», έγραψε στο X.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι ο Μπάιντεν πήρε μια «γενναία και αξιοπρεπή απόφαση». «Χάρη στην αποφασιστικότητα και την ηγεσία του, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την οικονομική κρίση μετά την πανδημία και τη σοβαρή επίθεση στο Καπιτώλιο και υπήρξαν υποδειγματικές στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα του Πούτιν», δήλωσε ο Σάντσεθ στο X. Πρόκειται για «μια σπουδαία χειρονομία από έναν μεγάλο πρόεδρο που πάντα αγωνιζόταν για τη δημοκρατία και την ελευθερία», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ ,επαίνεσε τον Μπάιντεν για τη λήψη «πολλών δύσκολων αποφάσεων χάρη στις οποίες η Πολωνία, οι ΗΠΑ και ο κόσμος ολόκληρος είναι πιο ασφαλείς και η δημοκρατία ισχυρότερη». «Ξέρω ότι οδηγηθήκατε από τα ίδια κίνητρα όταν ανακοινώσατε την τελική σας απόφαση. Ίσως την πιο δύσκολη στη ζωή σας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Ο Ιρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν

Ιλχάμ Αλίγιεφ: Το 80% της συνθήκης ειρήνης με την Αρμενία έχει συμφωνηθεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα