ΑΘΗΝΑ
01:52
|
08.09.2024
Οι Κλίντον από τους πρώτους που ανακοίνωσαν την στήριξή τους. Σιωπή αναμονής από Ομπάμα και Πελόζι.
Θα χρειαστεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 1.986 Δημοκρατικών αντιπροσώπων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ένας μετά τον άλλον κορυφαίοι Δημοκρατικοί εκφράζουν την υποστήριξή τους στην Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, καθώς το κόμμα τους αναζητά έναν υποψήφιο για να αντικαταστήσει τον Πρόεδρο Μπάιντεν που αποσύρθηκε από την κούρσα της επανεκλογής του Νοεμβρίου.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξη την αντιπρόεδρό του, για τη θέση, αλλά δεν μπορεί να διορίσει προσωπικά τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, καθώς σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, αυτός θα πρέπει να επιλεγεί μέσω ψηφοφορίας από τους αντιπροσώπους στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο, το οποίο αναμένεται στα μέσα Αυγούστου.

Η Κάμαλα Χάρις σε αυτή τη διαδικασία θα χρειαστεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 1.986 Δημοκρατικών αντιπροσώπων για να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα του κόμματος. Το The Hill αναφέρει ότι όλοι οι εκπρόσωποι από το Τενεσί, τη Φλόριντα, το Νιου Χάμσαϊρ και τη Λουιζιάνα τάσσονται στο πλευρό της, όπως και οι εκπρόσωποι της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας, με συνέπεια να έχει εξασφαλίσει ήδη από τις πρώτες ώρες 531 αντιπροσώπους.

«Η πρώτη μου απόφαση ως υποψήφιος του κόμματος το 2020 ήταν να επιλέξω την Κάμαλα Χάρις ως αντιπρόεδρό μου», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Και ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρα. Σήμερα θέλω να προσφέρω την πλήρη υποστήριξή μου για να είναι η Κάμαλα η υποψήφια του κόμματός μας φέτος. Δημοκρατικοί – ήρθε η ώρα να ενωθούμε και να νικήσουμε τον Τραμπ. Ας το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε.

Η ίδια η Κάμαλα Χάρις είπε ότι σχεδιάζει να κερδίσει  την προεδρική υποψηφιότητα των Δημοκρατικών σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε λίγο μετά την ανάρτηση του Τζο Μπάιντεν.

«Είναι τιμή μου που έχω την υποστήριξη του προέδρου και πρόθεσή μου είναι να κερδίσω αυτή την υποψηφιότητα», ανέφερε. «Κατά το παρελθόν έτος, ταξίδεψα σε όλη τη χώρα, μιλώντας με Αμερικανούς για τη σαφή επιλογή σε αυτές τις σημαντικές εκλογές. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να ενώσω το Δημοκρατικό Κόμμα – και να ενώσει το έθνος μας – για να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και την ακραία ατζέντα του για το Project 2025».

Στήριξη από τους Κλίντον

Ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ήταν μεταξύ των πρώτων που υποστήριξαν την Χάρις τις πρώτες ώρες μετά την  ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν .

«Συνεχίζουμε, μαζί με εκατομμύρια Αμερικανούς, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο Μπάιντεν για όλα όσα έχει επιτύχει, υπερασπιζόμενος την Αμερική ξανά και ξανά», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση, προσθέτοντας: «είναι τιμή μας να ενωθούμε με τον Πρόεδρο υποστηρίζοντας την αντιπρόεδρο Χάρις και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τη στηρίξουμε».

«Έχουμε ζήσει πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά τίποτα δεν μας έκανε να ανησυχούμε περισσότερο για τη χώρα μας από την απειλή που θέτει μια δεύτερη θητεία του Τραμπ. Έχει υποσχεθεί ότι θα είναι δικτάτορας από την πρώτη μέρα και η πρόσφατη απόφαση του δουλοπρεπούς Ανώτατου Δικαστηρίου θα τον ενθαρρύνει να καταστρατηγήσει περαιτέρω το Σύνταγμα», συνεχίζουν οι Κλίντον στην δήλωσή τους. «Τώρα είναι η ώρα να υποστηρίξουμε την Κάμαλα Χάρις και να παλέψουμε με κάθε μέσο που διαθέτουμε για να την εκλέξουμε. Το μέλλον της Αμερικής εξαρτάται από αυτό.», καταλήγουν.

Η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, Δημοκρατική από τη Μασαχουσέτη που διεξήγαγε δική της προεδρική εκστρατεία το 2020, εξέδωσε επίσης δήλωση υποστηρίζοντας την Χάρις ως την πιθανή υποψήφια των Δημοκρατικών.

«Υποστηρίζω την Κάμαλα Χάρις για Πρόεδρο», ανέφερε σε δήλωσή της η Γουόρεν. «Είναι μια αποδεδειγμένη μαχήτρια που υπήρξε εθνικός ηγέτης για την προστασία των καταναλωτών και την υπεράσπιση του δικαιώματος πρόσβασης στις αμβλώσεις. Έχουμε πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους στο κόμμα μας, αλλά η Αντιπρόεδρος Χάρις είναι το πρόσωπο που επιλέχθηκε από τους ψηφοφόρους για να διαδεχθεί τον Τζο Μπάιντεν, αν χρειαστεί, μπορεί να ενώσει το κόμμα μας, να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να κερδίσει τον Νοέμβριο».

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, το όνομα του οποίου είχε αναφερθεί ως πιθανός υποψήφιος, υποστήριξε επίσης την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις. «Σκληρή, ατρόμητη, επίμονη. Με τη δημοκρατία μας να διακυβεύεται και το μέλλον μας σε κίνδυνο, κανείς δεν είναι καλύτερος να απομακρύνει το σκοτεινό όραμα του Ντόναλντ Τραμπ και να οδηγήσει τη χώρα μας σε μια πιο υγιή κατεύθυνση από την Κάμαλα Χάρις», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πολιτικός βραχίονας της Ομάδας Μαύρων του Κογκρέσου, CBCPAC, υποστήριξε την Χάρις, όπως έκανε και η επικεφαλής της Ομάδας Ισπανών του Κογκρέσου.

«Το Black Caucus PAC ενώνεται με τον Πρόεδρο Μπάιντεν υποστηρίζοντας πλήρως την Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια του κόμματός μας», ανέφεραν σε δήλωσή τους ο πρόεδρος του CBCPAC βουλευτής Γκρέγκορι Μικς και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας βουλευτής Στίβεν Χόρσφορντ. «Έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στα επιτεύγματα των τελευταίων 3,5 ετών και έχει οδηγήσει στη μείωση των ποσοστών μητρικής θνησιμότητας, στην προστασία των αναπαραγωγικών ελευθεριών και στη διασφάλιση οικονομικών ευκαιριών για όλους. Θα κάνει εξαιρετική δουλειά ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισαν.

Κάποιοι δεν εκφράζονται ακόμα

Άλλες ισχυρές δημοκρατικές προσωπικότητες, όπως ο πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η Πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι, επαίνεσαν τον Τζο Μπάιντεν μετά την αποχώρηση, αλλά δεν ενέκριναν κατηγορηματικά την Χάρις. 

Ο Ομπάμα  δημοσίευσε  μια μακροσκελή δήλωση  στην οποία επαίνεσε τον Μπάιντεν, τον πρώην αντιπρόεδρό του, ως «πατριώτη» και «έναν από τους πιο σημαντικούς προέδρους της Αμερικής». Η δήλωσή του δεν ανέφερε την Χάρις ή κανέναν άλλον ως πιθανό αντικαταστάτη.

Οι κύριοι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις και ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ, εξέδωσαν επίσης παρόμοιες δηλώσεις που δεν αναφέρουν τον Harris. 

Ποιόν θα επιλέξει για αντιπρόεδρο;

Σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών μέσων, τα ονόματα που ακούγονται για την θέση του υποψήφιου αντιπροέδρου, αν όλα πάνε καλά στο συνέδριο των Δημοκρατικών, είναι αυτά του κυβερνήτη της Πενσυλβάνια Τζο Σαπίρο, του Άντι Μπεσίρ από το Κεντάκι και του Ρόι Κούπερ από τη Βόρεια Καρολίνα.

Οι Κούπερ και Σαπίρο έχουν ήδη πάρει θέση υπέρ της υποψηφιότητας της Κάμαλα Χάρις, με τον δεύτερο να τονίζει ότι «ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός για το Δημοκρατικό Κόμμα είναι να ενωθεί πίσω από την αντιπρόεδρο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα