ΑΘΗΝΑ
01:24
|
08.09.2024
Ο βουλευτής τόνισε πως «ήρθε η ώρα να σταματήσουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά», αναφερόμενος στην απαγόρευση στη Ρωσία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονες αντίδράσεις προκάλεσε η δήλωση του βουλευτή της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), του Μελανσόν, Τομάς Πορτ, ο οποίος χαρακτήρισε «ανεπιθύμητη» την ισραηλινή συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Μιλώντας σε μια φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση στο Παρίσι το Σάββατο, ο βουλευτής της LFI -που έχει καταδικάσει πολλές φορές τις ενέργειες του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων- τόνισε: «Είμαστε λίγες μόνο μέρες πριν από μια διεθνή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και είμαι εδώ για να πω ότι όχι, η ισραηλινή αποστολή δεν είναι ευπρόσδεκτη στο Παρίσι. Οι Ισραηλινοί αθλητές δεν είναι ευπρόσδεκτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι».

Μιλώντας στην εφημερίδα Le Parisien, ο Πόρτ τόνισε ότι οι Γάλλοι διπλωμάτες θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για να απαγορεύσει τη σημαία και τον εθνικό ύμνο του Ισραήλ στους Αγώνες -οι οποίοι αρχίζουν την Παρασκευή- «όπως γίνεται για τη Ρωσία». «Ήρθε η ώρα να σταματήσουν τα δύο μέτρα και δύο σταθμά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η ΔΟΕ έχει επανειλημμένα απαγορεύσει τη συμμετοχή χωρών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για το ρόλο τους σε πολέμους και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Για παράδειγμα, η Νότια Αφρική αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για 30 χρόνια, μεταξύ 1962 και 1992, ως αντίδραση στην πολιτική του απαρτχάιντ», εξήγησε ο Γάλλος βουλευτής.

Η έκκληση του Πόρτ προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Ιδρυμάτων στη Γαλλία (CRIF), του Γιοναθάν Αρφί, ο οποίος περιέγραψε τα σχόλια ως «ανήθικα» και «ανεύθυνα», κατηγορώντας τον βουλευτή για στοχοποίηση των Ισραηλινών αθλητών, κάνοντας αναφορά στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, το 1972.

Τις δηλώσεις του Πορτ κατέκριναν και πολιτικοί, ανάμεσά τους η Καρέν Ταϊέμπ, μία από τις αναπληρώτριες δημάρχους του Παρισιού, η οποία δήλωσε ότι ο Πορτ είναι «ένας κίνδυνος και ντροπή» για την χώρα. «Αυτό που περιμένουμε από τους εκλεγμένους εκπροσώπους μας είναι η ιδέα της ενότητας. Αυτοί οι άνθρωποι προωθούν το μίσος», έγραψε η Ταϊέμπ στο X.

Για αντισημιτισμό έκανε λόγο και ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, ο οποίος δήλωσε: «Οι υπονοούμενες αντισημιτικές νύξεις στα σχόλιά του [Πορτ] είναι προφανείς». Ο υπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του – η οποία πάρθηκε πριν από εβδομάδες- ότι «όλες οι ισραηλινές ομάδες» θα προστατεύονται «24 ώρες την ημέρα» από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων,

Ο βουλευτής των Σοσιαλιστών, Ζερόμ Γκετζ, έγραψε στο X:«Φυσικά οι Ισραηλινοί αθλητές είναι ευπρόσδεκτοι, όπως όλοι οι αθλητές από όλο τον κόσμο. Όχι για το ποιοι είναι, αλλά για το τι κάνουν».

Ήδη από τον Ιανουάριο, ο εκλεγμένος με την LFI βουλευτής είχε ξεκαθαρίσει τη θέση του αναφορικά με το ζήτημα, ζητώντας η ισραηλινή σημαία «να μην κυματίζει στα στάδια των Ολυμπιακών Αγώνων». «Οι Ισραηλινοί αθλητές πρέπει να συμμετέχουν ατομικά, με λευκή στολή, κάτω από την ολυμπιακή σημαία και με τον ολυμπιακό ύμνο», είχε γράψει στο X.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα