ΑΘΗΝΑ
01:36
|
08.09.2024
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν τις επισκέψεις Όρμπαν σε Ρωσία και Κίνα, τόνισε.
Θα είναι σημαντική διαφορά για τις διατλαντικές σχέσεις το ποιος θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρεμβαίνει στην απόφαση των πολιτών των ΗΠΑ σε σχέση με τον επόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την διεκδίκηση μιας νέας προεδρικής θητείας.

«Οι Αμερικανοί είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν ποιον θέλουν στον Λευκό Οίκο. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι σημαντική διαφορά για τις διατλαντικές σχέσεις το ποιος θα είναι, αλλά εναπόκειται στους πολίτες των ΗΠΑ να αποφασίσουν. Δεν θέλω να παρέμβω. Δεν πιστεύω ότι είναι ο ρόλος μας να πούμε στους Αμερικανούς τι να κάνουν, να εκφράσουμε προτιμήσεις για τον έναν ή τον άλλον» σημείωσε, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Σε άλλη ερώτηση, όσο αφορά στα ταξίδια του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, σε Ρωσία και Κίνα, στα πλαίσια ειρηνευτικής αποστολής που ο ίδιος εξήγγειλε, ο Ζοζέπ Μπορέλ επισήμανε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 θα συζητήσουν τι έχει συμβεί καθώς και τις θέσεις που έχει λάβει η ουγγρική κυβέρνηση εξηγώντας ότι διαχωρίζει την ουγγρική κυβέρνηση από τη χώρα που έχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.

Οι υπουργοί θα εξετάσουν, επίσης, την ομιλία που έκανε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ο Ούγγρος πρωθυπουργός «ο οποίος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι αυτή που πιέζει για πόλεμο. Αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο», πρόσθεσε ο Μπορέλ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει την Ουκρανία και θέλει να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο με βάση τον Χάρτη του ΟΗΕ. Θα συζητήσουμε πώς αξιολογούν τα κράτη μέλη αυτή τη θέση μιας χώρας που έχει ταυτόχρονα την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πιέζει για πόλεμο. Δεν βρίσκεται σε πόλεμο, επιτρέπει στην Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στην επιθετικότητα», κατέληξε ο Μπορέλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Ο Ιρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν

Ιλχάμ Αλίγιεφ: Το 80% της συνθήκης ειρήνης με την Αρμενία έχει συμφωνηθεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα