ΑΘΗΝΑ
01:31
|
08.09.2024
Στις Βρυξέλλες και όχι στη Βουδαπέστη η άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε., τον Αύγουστο.
Για «έλλειψη ειλικρινούς και πιστής συνεργασίας» κατηγορεί την Ουγγαρία ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την απόφασή του -όπως ήταν αναμενόμενο- να συγκαλέσει την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε. (μορφή Gymnich) στα τέλη Αυγούστου στις Βρυξέλλες και όχι στη Βουδαπέστη, ανακοίνωσε χθες, το βράδυ (22/7) με ανάρτησή του στο X, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, τα κράτη μέλη της Ένωσης επέκριναν συντριπτικά την έλλειψη ειλικρινούς και πιστής συνεργασίας της Ουγγαρίας», έγραψε στην ανάρτησή του.

Στον απόηχο της δυσαρέσκειας των «27» για τις τελευταίες διπλωματικές πρωτοβουλίες του Βίκτορ Όρμπαν και τα ταξίδια του σε Μόσχα και Πεκίνο για να συζητήσει πιθανούς τρόπους τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, την ώρα που η Ουγγαρία έχει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., για το τρέχον εξάμηνο, ο Μπορέλ δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ότι η απόφασή του οφείλεται στην πρόσφατη στάση της Ουγγαρίας ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος που παραβιάζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και η Ουκρανία, το θύμα, που ασκεί τα θεμελιώδη δικαιώματά της για αυτοάμυνα. Οποιαδήποτε αποκαλούμενη ‘ειρηνευτική αποστολή’ που αγνοεί αυτές τις βασικές αρχές είναι, στο τέλος της ημέρας, μόνο προς όφελος του Πούτιν και δεν θα φέρει ειρήνη», ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης και επέμεινε ότι η Ουγγαρία, ως κράτος μέλος, δεσμεύεται από το άρθρο 24.3 των Συνθηκών της Ε.Ε., το οποίο ορίζει ότι όλες οι χώρες πρέπει να υποστηρίζουν την εξωτερική πολιτική του μπλοκ «ενεργά και ανεπιφύλακτα σε πνεύμα πίστης και αμοιβαίας αλληλεγγύης».

Η αλλαγή έδρας της Συνόδου, έρχεται να προστεθεί στο «μποϊκοτάζ» που έχει ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο συνίσταται στην αποστολή δημοσίων υπαλλήλων και όχι Επιτρόπων σε άτυπες συναντήσεις στην Ουγγαρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Ο Ιρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν

Ιλχάμ Αλίγιεφ: Το 80% της συνθήκης ειρήνης με την Αρμενία έχει συμφωνηθεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα