ΑΘΗΝΑ
02:01
|
08.09.2024
Σύμφωνα με την Έλενα Ακρίτα του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίφθηκε «ο κυβερνητικός μύθος πως δεν γίνονται επαναπροωθήσεις με χρήση βίας κατά αλλοδαπών που έρχονται να ζητήσουν άσυλο».
Η έρευνα του BBC οδηγεί σε ποινικές διώξεις
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ποινική δίωξη για «σωματική κάκωση, άσκηση παράνομης σωματικής και ψυχολογικής βίας, παράβαση καθήκοντος, έκθεση κατά συρροή και από κοινού, ληστεία κατά συρροή από κοινού» άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σάμου αντιδρώντας στις αποκαλύψεις ρεπορτάζ του BBC για βίαιες και παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων από το ελληνικό Λιμενικό.

Προηγήθηκε η σχετική ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενας Ακρίτα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. «Με πρόσφατη ερώτησή μας στη Βουλή (υπ. αριθ. 5437/27/6/2024) ζητούσαμε ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το ντοκιμαντέρ-ράπισμα του BBC για τις ενέργειες της ελληνικής ακτοφυλακής και τις βίαιες επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά και εγκατάλειψή τους στη θάλασσα από μασκοφόρους. Πληροφορούμαστε από την απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης πως η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σάμου άσκησε ποινική δίωξη για ‘σωματική κάκωση, άσκηση παράνομης σωματικής και ψυχολογικής βίας, παράβαση καθήκοντος, έκθεση κατά συρροή και από κοινού, ληστεία κατά συρροή από κοινού”, καταρρίπτοντας τον κυβερνητικό μύθο πως δεν γίνονται επαναπροωθήσεις με χρήση βίας κατά αλλοδαπών που έρχονται να ζητήσουν άσυλο’», αναφέρει η Έλενα Ακρίτα.

Η ίδια συμπληρώνει: «Η Εισαγγελία Σάμου επιβεβαίωσε έτσι την καταγγελία στην εκπομπή του BBC για τις παράνομες απελάσεις από Σάμο 32 αιτούντων άσυλο στις 15-17/09/2021 με βασανιστήρια, βιασμούς, ληστείες, πυροβολισμούς και πνιγμούς. Δεδομένου πως θύματα της υπόθεσης αυτής βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, καλούμε την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σάμου να τα καλέσει για καταθέσεις. Τέλος, παρακαλούμε το Συνήγορο του Πολίτη στον οποίο πληροφορηθήκαμε πως υποβλήθηκαν οι ΕΔΕ του Λιμενικού Σώματος τόσο για την υπόθεση αυτή όσο και για το περιστατικό επαναπροώθησης στη Λέσβο το Μάιο 2023, που είχαν αποκαλύψει οι New York Times, να ενημερώσει για τα δικά του συμπεράσματα».

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιογραφική έρευνα του BBC διάρκειας τριών ετών, διαπίστωσε ότι τουλάχιστον εννέα είναι τα άτομα που ρίχτηκαν σκόπιμα από τις ελληνικές αρχές στη θάλασσα και πνίγηκαν, ανάμεσα σε περισσότερους από 40 μετανάστες που φέρονται να έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα της εξαναγκαστικής εξόδου τους από τα ελληνικά χωρικά ύδατα ή της επαναπροώθησης τους στη θάλασσα αφού έφτασαν σε ελληνικά νησιά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια άλλη, ξεχωριστή και ρηξικέλευθη Mostra πριν 60 χρόνια

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Νέα Αριστερά: Ο Κασσελάκης έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα τραμπικό μόρφωμα

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα