ΑΘΗΝΑ
01:24
|
08.09.2024
Από το Πεκίνο, μαζί με 12 ακόμα παλαιστινιακές παρατάξεις έβαλαν τέλος στον για πάνω από 10 χρόνια ενδοπαλαιστινιακό διχασμό.
Με την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης οι συνομιλίες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Λευκός καπνός» βγήκε από τη συνάντηση Χαμάς και Φατάχ στο Πεκίνο, καθώς οι δύο αντίπαλες παλαιστινιακές ομάδες, μαζί με 12 ακόμα πολιτικές παρατάξεις, υπέγραψαν συμφωνία για τον τερματισμό της πολύχρονης ρήξης στις τάξεις της παλαιστινιακής αντίστασης.

Η συμφωνία ήρθε μετά από τρεις ημέρες συζητήσεων που ολοκλήρωσαν τις επαφές που είχαν ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο, και προβλέπει μεταξύ άλλων τον σχηματισμό «προσωρινής κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης» που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας μετά τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης, όπως ανέφερε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι.

Στις συνομιλίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με την υποστήριξη της κινεζικής κυβέρνησης, συμμετείχαν κορυφαίες προσωπικότητες και από τις δύο ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή επικεφαλής της Φατάχ Μαχμούντ Αλούλ και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, προκειμένου να συζητηθούν οι έντονες διαφωνίες μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς που είχαν ως αποτέλεσμα η κατεχόμενη Δυτική Όχθη και η Γάζα να διχάζονται πολιτικά από το 2007.

«Σήμερα, υπογράφουμε συμφωνία για εθνική ενότητα και λέμε ότι ο δρόμος για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία είναι η εθνική ενότητα. Είμαστε αφοσιωμένοι στην εθνική ενότητα και καλούμε για αυτή», τόνισε, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ.

«Εμείς, στο Κίνημα Φατάχ, είμαστε ανοιχτοί να λύσουμε και να παραμερίσουμε όλα τα εμπόδια στον δρόμο της συμφιλίωσης κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που διέρχεται η παλαιστινιακή υπόθεση μαζί με τον γενοκτονικό πόλεμο στη Γάζα», δήλωσε ο ανώτερος ηγέτης της Φατάχ, Αμπντέλ Φατάχ Ντάουλα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Ο Ιρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν

Ιλχάμ Αλίγιεφ: Το 80% της συνθήκης ειρήνης με την Αρμενία έχει συμφωνηθεί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα