ΑΘΗΝΑ
01:21
|
08.09.2024
Ζαχάροβα: Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και η διασφάλιση της ελευθερίας του λόγου, κενή φράση για τη Γαλλία.
Τη μη διαπίστευση δημοσιογράφων του Ria Novosti Sport καταγγέλλει η Μόσχα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο σεβασμός των δικαιωμάτων των μέσων ενημέρωσης και της ελευθερίας του λόγου αποτελούν μια κενή φράση για τις γαλλικές αρχές, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας την άρνηση του Παρισιού σε ορισμένους Ρώσους δημοσιογράφους να καλύψουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), η διαπίστευση ξένου τύπου για τους Αγώνες πραγματοποιείται από την αρμόδια εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Δεδομένου ότι η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή (ROC) ανεστάλη τον Οκτώβριο του 2023, η διαπίστευση του ρωσικού Τύπου πραγματοποιήθηκε απευθείας μέσω της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του 2024, δεν περιελάμβανε όμως το σύνολο των δημοσιογράφων του RIA Novosti Sport που σκόπευαν να ταξιδέψουν στο Παρίσι για την κάλυψη των Αγώνων.

Η επίτροπος της Ρωσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Τατιάνα Μοσκάλκοβα, χαρακτήρισε, χθες Δευτέρα, την άρνηση διαπίστευσης στους δημοσιογράφους ως διάκριση και προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση.

«Η άρνηση διαπίστευσης στους δημοσιογράφους του RIA Novosti Sport για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι αποτελεί ακόμα μια απόδειξη διακρίσεων. Πρόκειται για δύο μέτρα και δύο σταθμά σχετικά με το δικαίωμα στην ελευθερία του λόγου και την πολιτικοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Telegram.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι οι απειλές για κατασκοπεία και κυβερνοεπιθέσεις, που επικαλέστηκε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν για την άρνηση της διαπίστευσης, είναι εντελώς παράλογες και αβάσιμες.

«Καλώ τους διεθνείς οργανισμούς να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Ρώσων δημοσιογράφων και αθλητών», πρόσθεσε η Μοσκάλκοβα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΔΕΘ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε το γερμανικό περίπτερο

Το Ιράν ολοκληρώνει την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία

Ο Ιρανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν

Απέναντι στη Φινλανδία το πρώτο τεστ της Εθνικής Ελλάδας του Ιβάν Γιοβάνοβιτς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα